Echte lasagne bolognese met bechamelsaus

Over Lasagne Bolognese met bechamelsaus
Op een of andere manier speelde ik al enige tijd met de geachte om weer eens lasagne te maken. Maar daarbij was wel iedere keer een klein stemmetje in mijn hoofd dat zei 'waarom smaakt lasagne in Nederland heel anders dan in Italië zelf?'. Voordat ik dus aan de slag ben gegaan, heb ik een aantal Italiaanse recepten websites bezocht op zoek naar het authentieke recept voor Lasagne alla Bolognese.
Al vrij snel kwam ik erachter dat het allemaal gaat om de juiste verhoudingen. En dan vooral de verhouding tussen de hoeveelheid bolognesesaus en de bechamelsaus. Bij alle recepten die ik tegen kwam, viel het mij op dat deze verhouding ongeveer 50-50 is. Vroeger vond ik bechamelsaus nooit zo lekker. Dit kwam waarschijnlijk doordat deze niet vers werd gemaakt. Vers smaakt toch echt wel heel anders dan saus uit een zakje of uit een pot.
Naast de bechamelsaus wordt er bijzonder veel aandacht besteed aan de andere saus. Deze mag gerust een paar uur op het vuur staan te pruttelen, zodat de smaken zich maximaal kunnen ontwikkelen. In dit recept staat trouwens aangegeven dat je 700 gram ongekruid gehakt moet gebruiken. In principe gaat het erom dat je ongeveer 700 gram vlees gebruikt. Dit mag bijvoorbeeld ook 100 gram Pancetta zijn, aangevuld met 300 gram gehakt en 300 gram van het vlees van verse worsten. Op de Italiaanse websites die ik vond, wordt hier ook mee gespeeld.
Als je dit recept volgt, kom je verdraaid dicht in de buurt bij een echte onvervalste Lasagne alla Bolognese met bechamelsaus zoals je deze ook in Italië zou kunnen aantreffen. Eerlijk is eerlijk, dit is zeker een van de lekkerste lasagne recepten die onze keuken heeft verlaten. Hopelijk genieten jullie net zo van dit recept als wij afgelopen week. Buon appetito!
Extra info over dit recept
- Voorbereiding: 10 mins
- Bereiding: 3 hrs 30 mins
- Hoeveelheid: lasagne recept voor 4 personen
Ingrediënten
Voorbereiding
1Schil de wortel, verwijder de schil van de ui en maak de stengel bleekselderij schoon met wat water. Daarna snijd je deze drie ingrediënten zo fijn als mogelijk.
Bereiding
1Verwarm wat olijfolie in een koekenpan. Als de olijfolie heet is, doe je de gesneden groente in de pan. Fruit de groente ongeveer 5 minuten, zodat de smaak hiervan goed los kan komen.
2Vervolgens doe je ook het gehakt in de pan. Bak het gehakt helemaal uit, zodat dit een mooie bruine kleur krijgt en lekker knapperig wordt.
3Daarna doe je de wijn in de pan samen met de tomaten en bouillon. Roer de inhoud van de pan goed door en voeg ook gelijk wat zeezout en wat vers gemalen peper toe. Breng de bolognesesaus tot aan de kook, doe dan de deksel op de pan en draai het vuur op laag. Laat de saus nu een paar uur zachtjes pruttelen. Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt, kan dit gerust 2 tot 3 uur duren.
4Als de bolognesesaus lang genoeg op het vuur heeft gestaan, controleer je de dikte van de saus. Eventueel kun je deze met de deksel van de pan nog laten inkoken tot de juiste dikte.
5Ondertussen maak je de bechamelsaus. Verwarm de boter in een pan met dikke bodem. Als de bodem warm is, roer je met een garde de meel door de boter. Hierdoor ontstaat er een 'roux'. Kook de roux een paar minuten, zodat deze gaar wordt en voeg dan de melk toe. Naarmate de inhoud van de pan warmer wordt, ontstaat beetje bij beetje de bechamelsaus. Breng de saus op smaak met vers gemalen peper, zeezout en nootmuskaat.
6Als zowel de bolognesesaus als de bechamelsaus klaar zijn, is het tijd om de lasagne te maken. Vergeet trouwens niet de oven voor te verwarmen op 200 graden en de ovenschaal een beetje in te vetten met olijfolie.
7Schep een laagje van de bechamelsaus in de schaal en leg daarop een blad lasagne. Schep er wat bolognese saus op, daarna weer wat bechamelsaus en leg er vervolgens een blad lasagne op. Herhaal dit principe totdat de schaal bijna is gevuld. Bedek de bovenkant van de lasagne met een lekker dikke laag Parmigiano Reggiano kaas.
8Zet de schaal in de oven voor de duur van 20 tot 25 minuten. Haal de lasagne bolognese met de zelf gemaakt bechamelsaus daarna uit de oven en laat de schaal 10 minuten op het aanrecht staan. De lasagne wordt hierdoor lekker stevig, daardoor kun je deze veel eenvoudiger opscheppen. Geniet van dit lekkere recept voor echte lasagne bolognese met bechamelsaus. Buon appetito!
Gerelateerde recepten
9 Reviews
Margie
december 27, 2020
Ik ben een echte lasagna liefhebber maar niet overal is het lekker. Wilde het graag een keer zelf maken en eindelijk vorig jaar echt naar gezocht en kwam jouw recept vorig jaar tegen en het zag er zo goed uit, dat ik het geprobeerd heb. Heb wel 2 blikken gepelde tomaten van 400 ml gebruikt ipv 1 blik en verse oregano fijn gesneden en toegevoegd en paar takjes tijm. En jouw advies opgevolgd over het vlees van gehakt, vlees van worst en pancetta En wauwwww. Wat een HEERLIJK recept zeg. Ik, familie en vrienden likken onze vingers erbij af ????
Wypkje
september 15, 2020
Overheerlijk!
Nicky
november 30, 2019
Wauw het was heerlijk!
Wypkje
augustus 29, 2019
Overheerlijk!!! Een dikke 10! Ik heb een blik gepelde tomaten gebruikt voor de 400 gr tomaten en dat werkte prima.
manfred
april 23, 2019
woooow, wat is dit lekker zeg jam! lekker smullen, maar kan niet wachten op het volgende recept.
ik ben 12 jaar en maak al jouw recepten kan je ook een keer een recept met met witte wijn
en kaaas zou ik erg waarderen love you groetjes manfred
Joran
januari 6, 2019
De tomaten. Watvoor gebruik jij? Ik heb een blik gepelde tomaten gebruikt.
Ik maak je ragu alla bolognese ook geregeld en deze lasagne had naar mijn idee toch wat weinig ’tomatensmaak’. Ga het van de week nog een keer maken, dan de bladen eens niet helemaal tot de rand leggen zodat het niet omhoog kruipt en wat minder nootmuskaat in de belchamel. Verder lekker recept hoor! En goede site! 🙂
Tjerk Kleisma
augustus 5, 2017
Ciao Stan!
Bechamel is inderdaad Frans. Maar als je het traditionele recept voor Lasagne alla Bolognese volgt, dan ontkom je er niet aan om toch ‘La Bechiamella’ te gebruiken. Het traditionele recept op basis hiervan is in Italië zelfs vastgelegd als authentiek recept.
Saluti, Tjerk – AllesOverItaliaansEten.nl
stan
juni 21, 2017
ik ga niks zeggen over het recept, maar bechamel is frans.
Johannes
december 12, 2022
Ik zie dat er 600 ml vocht op 700 gram vlees wordt gebruikt. Dat lijkt me eerder soep dan saus. Klopt dat echt??
Ik heb het recept niet exact gevolgd, maar 2 bouillonblokjes gebruikt in plaats van 400 ml (bijna een halve liter!) runderbouillon. De dikte van de saus was goed zo. Met meer vocht lijkt me dat het meer soep wordt.