Focaccia met tomaat en oregano

Focaccia met tomaat en oregano 0 0 5 0

oktober 5, 2022

Focaccia bestaat uit een paar eenvoudige ingrediënten: bloem, water, gist, olijfolie en zout. Als voeding voor de gist voeg ik in dit recept ook een heel klein beetje suiker toe. Je hoeft de focaccia niet te beleggen (hij is zo ook al lekker, met alleen wat grof zout), maar je geeft het iets extra’s mee door er een topping aan toe te voegen, zoals rozemarijn, tomaat, ui, kappertjes of olijven. Ik heb in dit recept gekozen voor tomaat en oregano, maar kies vooral wat je zelf lekker vindt of in huis hebt. Gaat je focaccia niet op dezelfde dag op, verpak het brood dan luchtdicht en warm het de volgende dag weer eventjes op in de oven. Onderstaand recept is heel gemakkelijk om te maken (je hebt alleen een beetje geduld nodig voor het rijzen), ook als je geen kookheld bent. Probeer het maar eens, want deze focaccia is echt onweerstaanbaar lekker!

Extra benodigdheden:

- bakplaat van circa 35 x 27 cm
- deegmachine of mixer met deeghaken

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 15 mins
  • Bereiding: 25 mins
  • 15 mins

    25 mins

Ingrediënten

Voor het brood

500 gr bloem

7 gr instant gist (zakje)

30 ml olijfolie

340 ml lauwwarm water

0,5 tl suiker

10 gr zout

Voor de topping

extra olijfolie

12 kleine tomaatjes

1 el gedroogde oregano

snuf grof zeezout

1Meng de bloem en instant gist door elkaar in de kom van de mixer. Voeg het water, de olijfolie, het zout en de suiker toe en meng/ kneed gedurende 10 minuten. Schrik niet als het deeg plakkerig is, dit hoort zo!

2Vet een ruime kom in met olijfolie en leg het deeg daarin. Dek af met plasticfolie en laat het deeg 1 uur rijzen op een tochtvrije en warme plek. Tip: als het in huis (te) koud is, zet de kom dan in een oven en zet alleen het ovenlampje aan.

3Vet een bakplaat in met olijfolie en stort het deeg erop. Rek het deeg voorzichtig naar de randen toe uit. Dek af met plastic folie en laat nogmaals 1 uur rijzen.

4Verwarm de oven voor op 220°C.

5Druk voorzichtig met je vingertoppen kuiltjes in het gerezen deeg. Halveer de tomaatjes en verdeel deze over de focaccia door ze zachtjes in het deeg te drukken. Bestrooi met oregano, grof zeezout en sprenkel er nog wat olijfolie overheen.

6Bak gedurende 20 tot 25 minuten in de oven en laat afkoelen op een rooster.

Gerelateerde recepten

0 Reviews

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.