Gnudi, de naakte ‘pasta’

Over gnudi
Nee, dit is geen pastarecept! Maar wel een primo. Het woord gnudi komt van nudi wat ‘naakten’ betekent. Het is een verwijzing naar pastavulling zonder deegjasje. Van een mengsel van ricotta, spinazie, Parmezaanse kaas en een beetje bloem worden balletjes gevormd en gegaard in kokend water. Traditioneel worden gnudi geserveerd met een boter-saliesaus. Zeker niet verkeerd, maar deze tomatensaus is een stuk calorie-vriendelijker en minstens net zo lekker. Buon appetito!
Extra info over dit recept
- Voorbereiding: 10 mins
- Bereiding: 30 mins
- Hoeveelheid: Groente recept voor 4 personen
Voorbereiding
1Verwijder dikke steeltjes en was de spinazieblaadjes.
2Laat de spinazie met aanhangend water slinken (eventueel in delen) in een hete pan en breng op smaak met een snuf zout.
3Giet de spinazie af in een vergiet en druk zoveel mogelijk vocht eruit. Laat afkoelen.
4Wring de spinazie zodra deze is afgekoeld goed uit. Gebruik hiervoor een theedoek die je dichtdraait of gebruik je handen.
5Hak de spinazie heel fijn.
Bereiding van de gnudi
1Meng alle ingrediënten voor de gnudi bij elkaar in een kom (giet hierbij het vocht dat in het ricottabakje zit eerst even af). Proef en breng eventueel extra op smaak. Tip: Bewaar de vulling nog even in de koelkast voor je er balletjes van rolt: zo wordt de vulling iets steviger en zijn de balletjes nog makkelijker te vormen.
2Leg een bergje bloem op je werkbank en laat met behulp van een theelepel een bergje vulling ter grote van een walnoot op de bloem vallen. Bestrooi alle kanten voorzichtig met bloem en vorm voorzichtig met je handen een balletje. Bewaar op een bebloemde plank of een stuk bakpapier. Herhaal deze stap tot alle vulling gebruikt is. Tip: Ook nu weer kun je de gnudi voor het koken even in en koelkast bewaren: een stevige vorm kookt makkelijker.
3Zet een ruime pan water op het vuur en voeg 3 theelepels zout toe.
Bereiding van de saus
1Verwarm de olijfolie in een koekenpan en voeg een hele gepelde knoflookteen toe.
2Voeg zodra de knoflook begint te kleuren de passata toe en laat 20 minuten pruttelen. Als de saus teveel inkookt, voeg dan een scheutje (pasta)water toe.
3Breng op smaak met zout, peper en (eventueel) een paar blaadjes basilicum.
4Doe de gnudi in het kokende water. Zodra ze boven komen drijven zijn ze gaar.
5Haal ze met een schuimspaan uit het water en voeg toe aan de saus of verdeel de saus over de borden en daarop de gnudi. Rasp er nog lekker wat Parmezaanse kaas overheen.