Lasagne met aubergine

Lasagne met aubergine Lasagne met aubergine 0 0 5 0

mei 14, 2015

Lasagne met aubergine

Over lasagne met aubergine

Lasagne met aubergine is een van de vele variaties die mogelijk is met lasagne. In dit recept is het de bedoeling dat de aubergine ook echt de hoofdrol speelt. Daarom gebruiken wij slechts een heel klein beetje gehakt om de saus voor te helpen om op smaak te komen. Het is ook belangrijk om de aubergine afzonderlijk op smaak te brengen en deze niet klakkeloos als laagje op te nemen in de lasagne. Door de aubergine te grillen en op smaak te brengen met peper en zeezout, komt die uitgesproken smaak van de aubergine lekker los. Dit proef je ook direct terug in de lasagne.

Naast lasagne met aubergine is er nog een ander bekend lasagne recept waarin de aubergine de hoofdrol opeist. De naam van dit recept is Parmigiana di Melanzane. In dit recept worden de lasagnebladen zelfs helemaal vervangen door de aubergine. Dit lasagne recept is overigens 100% vegetarisch. In de saus wordt geen gehakt opgenomen, maar wel een grote hoeveelheid basilicum voor een lekere frisse smaak.

Toch op zoek naar een ander recept met aubergine in de hoofdrol of ons recept voor Parmigiana di Melanzane..? Kijk dan even tussen al onze aubergine recepten. Verder kun je ook gerust een kijkje nemen in ons overzicht met andere lasagne recepten.

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 20 mins
  • Bereiding: 40 mins
  • 20 mins

    40 mins

  • Hoeveelheid: Lasagne recept voor 4 personen

Ingrediënten

Lasagnebladen van Barilla

Een klontje boter

Olijfolie

100g gehakt

1 sjalot

1 teen knoflook

2 aubergines

100ml Italiaanse droge witte wijn

770ml tomatensaus van Mutti

Bechamelsaus

Verse peper

Zeezout

100g Parmezaans kaas

Voorbereiding

1Maak de aubergine schoon en snij daarna de groene bovenkant eraf. Vervolgens snij je mooie dunnen plakken van de aubergine, dit kan met een mes maar ook met een mandoline. Wrijf de aubergine in met zout en laat de gesneden plakken nu 20 tot 30 minuten zweten. Dep de aubergine droog met een stukje keukenrol.

2Verwijder de schil van de sjalot en de teen knoflook. Snij de sjalot en de knoflook in kleine stukjes voor de saus van de lasagne. Schaaf de Parmezaanse kaas alvast in grove vlokken. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bereiding

1Doe de olijfolie samen met een klontje boter in de koekenpan en als dit gloeiend heet is, doe je het gehakt in de pan. Bak het gehakt hard aan, zodat het mooi bruin en knapperig wordt. Op deze manier geeft het gehakt de meeste smaak af aan de saus voor de lasagne.

2Als het gehakt er mooi uitziet, doe je de sjalot en de knoflook in de pan. Fruit deze ingrediënten een paar minuten mee met het gehakt, zodat de smaak goed loskomt. Blus de inhoud van de pan af met de witte wijn. Laat de wijn helemaal inkoken, zodat er aanbaksels in de pan ontstaan. Ook deze aanbaksels geven veel extra smaak aan de lasagnesaus.

3Doe de tomatensaus in de pan en zorg ervoor dat je de aanbaksels in de pan losmaakt, zodat deze in de saus worden opgenomen. Breng het geheel gelijk op smaak met peper en zeezout. Laat de saus voor de lasagne nu lekker op het vuur pruttelen. Het is nu tijd om de aubergine te grillen.

4Terwijl de saus zich ontwikkelt zet je een grillpan op het vuur voor het bakken van de aubergines. Grill de plakken aubergine en breng deze op smaak met peper en zeezout. Doordat je de plakken aubergine afzonderlijk op smaak brengt, geeft dit weer een extra boost aan de lasagne.

5Ondertussen kun je ook de bechamelsaus verwarmen. Eventueel kun je deze ook zelf maken met 25 gram boter, 20 gram meel en 200 ml melk. Maak een roux van de boter en het meel en voeg daarna de melk toe. Breng deze saus op smaak met peper, zeezout en eventueel nootmuskaat.

6Zodra de pastasaus goed op smaak is en de aubergine gaar is, is het de hoogste tijd om de lasagne met aubergine in elkaar te zetten. Vet een ovenschaal in met een beetje boter of olijfolie. Schep eerst een laagje saus in de schaal en bedek deze een laagje lasagne. Herhaal dit principe en bedek 2 lagen met de aubergine, voordat je de lasagnebladen hierop legt. Op 1 laagje breng je de bechamelsaus aan. Als de lasagne met aubergine tot aan de bovenkant van de schaal is gevuld, bedek je de lasagne met de geschaafde kaas.

7Zet de lasagne met aubergine onderin de oven voor de duur van 20 minuten. Lasagnebladen van Barilla zijn altijd erg snel klaar. Indien je een ander merk gebruikt, moet je even goed op de verpakking kijken. Na 20 minuten haal je de lasagne uit de oven. Laat de lasagne nu nog 5 tot 10 minuten afkoelen, zodat deze mooi stevig wordt en makkelijk uit de schaal is te halen. Geniet van dit lekkere recept voor lasagne met aubergine. Buon appetito!

Gerelateerde recepten

0 Reviews

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.