Orecchiette al Ragu Pugliese

Orecchiette al Ragu Pugliese Orecchiete al Ragu Pugliese 5 0 5 1

september 5, 2017

Orecchiete al Ragu Pugliese

Over dit recept voor Orecchiette al Ragu Pugliese

Dit recept heb ik voor de eerste keer gegeten toen we in 2014 op vakantie waren in Puglia. We waren in het plaatsje Alberobello, bekend van de trulli's, en lunchten toen in een restaurant dat luistert naar de naam 'La Cantina'. Ik kan mij dit restaurant nog heel goed herinneren. Er staan misschien 10 tot 12 tafels, de keuken is open en kijkt bijna uit als een DJ-booth over de tafeltjes. De kok zie je dus aan het werk en dit is werkelijk een genot om naar te kijken. In totaal zijn we hier toen twee keer geweest en beide keren leek echt alles op rolletjes te lopen, echt mooi om te zien.

Volgende week gaan we weer naar Puglia en aan het einde van onze vakantie zijn we weer in de buurt van Alberobello. De kans is groot dat we een bezoekje brengen aan La Cantina. Toch kon ik niet wachten met het eten van dit authentieke recept uit de hak van de Italiaanse laars. De bereidingstijd is een beetje aan de lange kant, maar ik kan je garanderen dat dit zeker de moeite waard is. Vanavond hebben we genoten van dit lekkere recept. Hopelijk over een paar weken weer, maar dan in een andere omgeving! Buon appetito!

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 10 mins
  • Bereiding: 3 hrs
  • 10 mins

    3 hrs

  • Hoeveelheid: pasta recept voor 4 personen

Ingrediënten

400g Orecchiette pasta

400g (kalfs)sukade

1 ui

1 teen knoflook

1 Spaanse peper

200ml Italiaanse droge witte wijn

400g gepelde tomaten

1 blikje tomatenpuree

Zeezout

Vers gemalen peper

Kaas

Olijfolie

Voorbereiding

1Verwijder de stukjes vet van het vlees en snijd het vlees daarna in stukken. Verwijder de schil van de ui en de teen knoflook. Snijd de boven- en onderkant van de Spaanse peper. Daarna snijd je de ui, knoflook en Spaanse peper ook in kleine stukjes.

Bereiding

1Verwarm de olijfolie in een koekenpan. Als de olie heet is, doe je de stukken sukade in de pan. Bak het sukadevlees hard aan, zodat dit bruin wordt aan de buitenkant. Sukade verliest altijd veel vocht. Bak dit vlees daarom net zo lang tot dat al het vocht is verdampt en het er daarna echt mooi bruin uitziet. Dit geeft verreweg het lekkerste resultaat.

2Vervolgens doe je de gesneden ui, knoflook en Spaanse peper in de pan. Fruit deze ingrediënten voor de duur van zo'n 2 tot 3 minuten. Het is namelijk de bedoeling dat ook deze smaken goed los komen.

3Blus de inhoud van de pan af met de witte wijn. Laat de witte wijn lekker inkoken, alvorens je ook de gepelde tomaten en de tomatenpuree toevoegt. Plet de tomaten en roer de inhoud van de pan goed door. Voeg gelijk wat zeezout toe en vers gemalen peper. Breng de pastasaus tot aan het kookpunt, draai dan het vuur op laag, deksel op de pan en pruttelen maar.

4De saus mag gerust 3 uur of langer op het vuur staan. Het vlees moet uiteindelijk zo zacht zijn, dat wanneer je er met een vork in prikt dit uit elkaar valt. Tijdens het koken van de saus kom je om het half uur terug om de inhoud van de pan even te roeren.

5Zet een pan water op het vuur voor het koken van de Orecchiette. Als het water kookt dan schep je eerst een afgestreken eetlepel zeezout in de pan. Hierin kook je de pasta 'al dente'.

6Giet de pasta af, roer er gelijk wat van de saus doorheen om te voorkomen dat deze gaat plakken. Dien de pasta open dit traditionele gerecht voor Orecchiette al Ragu Pugliese is helemaal klaar. Geniet van dit lekkere recept! Buon appetito!

Gerelateerde recepten

1 Review

Antoine Dohmen

januari 14, 2022

Dit gerecht geeft die heerlijke originele smaak van de orecchiette zoals je ze ook in Puglia eet. Makkelijk te maken, maar heeft wel tijd nodig voor het beste resultaat. Echte aanrader!
Gebruik wel een echte kalfssukade van de slager.

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.