Paddestoelen risotto met salie

Paddestoelen risotto met salie Paddestoelen risotto met salie 4 0 5 1

maart 24, 2015

Paddestoelen risotto met salie

Over paddestoelen risotto met salie

Het is weer herfst en als het herfst is, is het weer tijd voor lekkere recepten met paddestoelen in de hoofdrol. Vandaag dus een lekker recept voor paddestoelen risotto met salie, dit zijn 2 ingrediënten die altijd erg goed samen gaan. Met paddestoelen moet je er overigens altijd wel goed voor zorgen dat je deze grondig schoonmaakt om te voorkomen dat er toch stiekem wat zand achterblijft.

In dit recept worden de paddestoelen vanaf het eerste moment meegebakken, hierdoor krijgt de risotto een extra krachtige smaak. Mocht je overigens geen paddestoelen bouillon kunnen bemachtigen, niet getreurd, groente bouillon biedt uitkomst en eventueel kun je ook gewoon runderbouillon gebruiken. Verder wordt in dit recept een beetje citroensap gebruikt om wat tegengewicht te bieden bij al die krachtige smaken van de paddestoelen en de Parmigiano Reggiano. Buon appetito!

In ons volledige overzicht vind je overigens meer lekkere risotto recepten!

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 10 mins
  • Bereiding: 30 mins
  • 10 mins

    30 mins

  • Hoeveelheid: risotto recept voor 2 personen

Ingrediënten

200g risotto

50g paddestoelen, bv. gedroogde porcini

1 ui

1 teen knoflook

Een paar blaadjes salie

100ml Italiaanse droge witte wijn

750ml paddestoelen bouillon

100g Parmigiano Reggiano

30g boter

Het sap van een kwart citroen

Verse peterselie

Voorbereiding

1Spoel de paddestoelen goed af en laat de paddestoelen daarna een half uur wellen in warm water. Ondertussen snij je de ui en knoflook in kleine stukjes. Snij ook de blaadjes salie en de peterselie fijn. Verwarm de paddestoelen bouillon en schaaf de Parmigiano Reggiano kaas alvast. Voordat je begint aan de risotto haal je de paddestoelen uit het water en hak je deze in grove stukken.

Bereiding

1Smelt 25 van de 30 gram boter in een koekenpan met dikke bodem. Als de boter is gesmolten en inmiddels niet meer schuimt doe je de ui, knoflook, salen en paddestoelen in de pan. Bak deze ingrediënten 2 tot 3 minuten in de boter en doe dan ook de risotto in de pan.

2Bak de risotto kort mee, zodat alle korrels bedekt worden met een dun laagje boter. Blus vervolgens de risotto af met de droge witte wijn, in dit recept wordt Pinot Grigio gebruikt. Als de wijn is geabsorbeerd door de risotto, schep je de eerste soeplepel bouillon in de pan. Herhaal dit keer op keer als ook de paddestoelen bouillon volledig is opgenomen door de risotto.

3Als de risotto nagenoeg gaar is, haal je de pan van het vuur. Meestal is dit na 16 tot 18 minuten, controleer dit door te proeven. De risotto hoeft niet helemaal gaar te zijn, want in de pan zit als het goed is nog voldoende vocht en is bovendien zo heet, dat de risotto vanzelf verder gaart tot een perfecte korrel.

4Om de paddestoelen risotto helemaal af te maken doe je de Parmezaanse kaas, de boter en het sap en een kwart citroen in de pan. Roer alles goed door elkaar en je paddestoelen risotto met salie is helemaal af. Garneer met een beetje peterselie en basta. Geniet van dit lekkere risotto recept, buon appetito!

Gerelateerde recepten

2 Reviews

Tjerk Kleisma

mei 5, 2020

Ciao Renske,
Si, 50 gram paddestoelen bijvoorbeeld gedroogde porcini. In principe kun je variëren met verschillende type paddestoelen. Gedroogde porcini zijn erg lekker, lijkt mij een uitstekende keuze 😉

Saluto, Tjerk

Renske

december 31, 2019

50 gram paddestoelen laten wellen in warm water? Bedoel je gedroogde porcini?

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.