Panna cotta met koffie

Panna cotta met koffie Panna cotta met koffie 5 0 5 1

juli 22, 2015

Panna cotta met koffie

Over panna cotta met koffie

Panna cotta is een bekend Italiaans nagerecht en de letterlijke betekenis is gekookte room. En dat is ook letterlijk wat panna cotta is. Met panna cotta kun je overigens op talloze manieren variëren en in dit recept wordt er tijdens het kookproces espresso of zeer sterke koffie toegevoegd. Het is echt nodig om geconcentreerde koffie te gebruiken, zodat die lekkere koffie smaak goed overeind blijft in het zoete geweld van de basterdsuiker en de vanille. Op de afbeelding van dit recept voor panna cotta met koffie wordt de panna cotta opgeleukt met opgeklopt melk. Voor de presentatie van dit dessert is dit erg mooi, maar voor de smaak is dit niet perse noodzakelijk. Aan de andere kant... als je gasten te eten hebt, het oog wil natuurlijk ook wat. Of je nou wel of niet kiest voor het toevoegen van opgeklopte melk, geniet in ieder geval van dit lekkere panna cotta recept met koffie. Buon appetito!

Meer Italiaanse desserts vind je op onze pagina met alle toetjes.

PS - bij Boot Koffie kun je overigens hele lekkere koffiebonen bestellen!

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 5 mins
  • Bereiding: 3 hrs
  • 5 mins

    3 hrs

  • Hoeveelheid: Panna cotta recept voor 4 personen

Ingrediënten

500ml slagroom

1 vanillestokje

70g witte basterdsuiker

3 blaadjes gelatine

70ml espresso of sterke koffie

Een klein beetje melk

Voorbereiding

1Snij het vanillestokje open en schraap het merg van de vanille eruit met een scherp mesje. Leg de blaadjes gelatine in een bakje met koud water, zodat de gelatine kan weken en slap kan worden. Zet de koffie alvast.

Bereiding

1Doe de slagroom in een pannetje en verwarm deze langzaam, zodat de slagroom bijna kookt, maar net niet helemaal. Zodra dit het geval is, doe je ook het merg van de vanille in de pan samen met de suiker en de koffie.

2Draai het vuur vervolgens wat zachter, zodat de panna cotta tegen de kook aan zit, maar net niet kookt. De kooktijd van de panna cotta bedraagt ongeveer 10 tot 12 minuten.

3Als de panna cotta voldoende is gekookt, haal je de pan van het vuur. Knijp de blaadjes gelatine goed uit en smelt deze 1 voor 1 in de hete panna cotta. Als alle drie de blaadjes gelatine zijn toegevoegd aan de panna cotta en helemaal zijn gesmolten, dan kan de panna cotta in de glaasjes worden geschonken.

4Schenk de panna cotta in de glaasjes en laat deze ongeveer 30 minuten afkoelen buiten de koeling. Zet de panna cotta met koffie daarna in de koelkast net zo lang tot de panna cotta helemaal is opgestijfd. Dit duurt doorgaans een paar uur.

5Als je eraan toe bent om de panna cotta met koffie te serveren, dan zet je wat melk op het vuur tot de melk goed heet is, maar niet kookt. Daarna kun je de melk opkloppen, zodat deze lekker schuimig wordt. Doe de opgeklopte melk bovenop de panna cotta en dit recept is helemaal klaar. Geniet van dit lekkere recept voor panna cotta met koffie. Buon appetito!

Gerelateerde recepten

1 Review

Linda

augustus 19, 2016

Verrukkelijk !!!

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.