Pappardelle al Ragu di Cinghiale
Over dit recept voor Pappardelle al Ragu di Cinghiale
Dit recept voor Pappardelle al Ragu di Cinghiale is een van de traditionele gerechten uit de Toscaanse keuken. De eerste keer dat ik dit zelf at was overigens in Rome, maar deze zomer heb ik dit zowel in Toscane als in Puglia gegeten. In Toscane staat dit gerecht met grote regelmaat op de kaart, maar in Puglia wat natuurlijk grotendeels aan zee ligt natuurlijk helemaal niet. In Puglia werd ons ook echt geadviseerd om deze pasta te nemen, want dit was 'molto, molto buono' volgens de serveerster uit het restaurant. Erg lekker dus!
Om heel eerlijk te zijn ben ik dit gerecht in Nederland nog niet eerder tegengekomen. Daarom leek het mij leuk om bij ons in de buurt op zoek te gaan naar wildzwijn en dit zelf te maken. Weliswaar is dit meer een gerecht voor in de winter, maar met het druilerige weer van de afgelopen dagen vond ik dat dit best wel kon. Zelf ben ik een grote fan van stoofvlees en het maakt mij eigenlijk niet uit of het 20 graden is of dat het vriest, je kunt mij hier bijna altijd wel voor wakker maken. Datzelfde effect krijg je als je dit recept een keertje hebt gemaakt. 100% zeker dat dit naar meer smaakt!
Toch op zoek naar een ander pasta recept? We hebben nog veel meer, dus kijk gewoon even in ons overzicht met alle recepten voor pasta.
Extra info over dit recept
- Voorbereiding: 15 mins
- Bereiding: 3 hrs
- Hoeveelheid: pasta recept voor 4 personen
Ingrediënten
Voorbereiding
1Verwijder de schil van de ui en de teen knoflook. Snijd de boven- en onderkant van de wortel en schil deze daarna. Snijd ook de boven- en onderkant van de stengel bleekselderij en spoel deze goed schoon met koud water. Snijd al deze ingrediënten daarna in kleine stukjes.
2Snijd de vette randjes van het vlees van het wildzwijn. Vervolgens snijd je dit in blokjes van een centimeter bij een centimeter.
Bereiding
1Verwarm de olijfolie in een koekenpan of in een stoofpan als je deze hebt. Als de olijfolie warm is, doe je de gesneden groenten in de pan. Bak deze voor de duur van zo'n 5 minuten om de smaken goed los te laten komen.
2Vervolgens doe je ook de blokjes wildzwijn in de pan. Bak het vlees lekker aan, zodat dit wat kleur krijgt. Mocht hierbij vocht los komen, dan zorg je ervoor dat je eerst al het vocht laat verdampen. Daarna zul je zien dat het vlees vanzelf een mooie bruine kleur krijgt.
3Blus de inhoud van de pan af met de rode wijn en voeg ook gelijk de gepelde tomaten toe. Druk de tomaten plat met een pollepel of een spatel, zodat als het ware de saus al min of meer ontstaat.
4Breng de saus tot aan het kookpunt en draai het vuur dan op laag. Voeg gelijk zeezout en vers gemalen peper toe. Leg het takje rozemarijn in de pan en voeg de blaadjes laurier toe. Laat de Ragu di Cinghiale nu gerust een paar uur lekker pruttelen met de deksel op de pan. Kom natuurlijk wel regelmatig even kijken of alles goed gaat en roer gerust in de pan.
5Als het vlees van het wildzwijn uit elkaar valt als je er met een vork inprikt, dan heeft dit de juiste textuur. Ook de saus moet de juiste dikte hebben. Mocht dit na een paar uur niet het geval zijn, neem dan de deksel van de pan en laat dit inkoken.
6Zet een pan water op voor het koken van de Pappardelle. Als het water kookt, voeg je eerst een eetlepel zeezout toe en dan pas de pasta. Kook de Pappardelle 'al dente' en giet deze dan af. Doe de pasta terug in de pan en roer er gelijk wat van de Ragu di Cinghiale doorheen.
7Serveer de Pappardelle al Ragu di Cinghiale op pastaborden en schaaf er dan lekker wat kaas overheen. Geniet van dit bijzondere pasta recept. Buon appetito!
Gerelateerde recepten
3 Reviews
Han – Elburg
januari 1, 2019
De tijd genomen om eens lekker te koken. Dit recept sprak mij wel zeer aan. Kende het niet en dus ook nog nooit gegeten. Vrij eenvoudig klaar te maken, heeft alleen de tijd nodig om te pruttelen. Hoe simpel kan het zijn.
Het eindresultaat was verrassend geweldig!! Ontzettend lekker. Een erg smaakvol recept wat zeker voor herhaling vatbaar is.
Als vlees had ik gewoon varkensvlees toegepast. Wild zwijn zal zeker een nog krachtigere smaak geven. Dat zal ik dan toch de volgende keer moeten proberen.
Bedankt voor je recept en prachtige site. Ik heb al wel meerdere lekkere recepten gezien wat ik ook wil proberen.
Marian
november 3, 2017
Zelf heb ik dit overheerlijke gerecht ook een keer gegeten in Toscane. Vandaag zelf klaargemaakt. Het was heerlijk. Vooral die everzwijn geeft een krachtige smaak aan het geheel. Als pasta had ik Mezza Zita nr. 17 van De Cecco erbij. Helaas kon ik nergens pici vinden, want die serveerden ze er in Italië bij.
Bedankt voor je recept, het was heerlijk!
Marjolein
januari 24, 2019
Dag Tjerk, het recept was heerlijk! Dankjewel voor het delen! Nog even een tip: volgens het originele recept moet het specifiek de schouder van het wildzwijn zijn, en moet de rode wijn een Chianti wijn te zijn.