Pasta alla Norma

Pasta alla Norma Pasta alla Norma 0 0 5 0

maart 19, 2015

Pasta alla Norma

Over Pasta alla Norma

Pasta alla Norma is een recept uit de Siciliaanse stad Catania. De naam van Pasta alla Norma kent meerdere betekenissen. Een verklaring van de naam van dit recept is het vergelijk met de Siciliaanse vulkaan de Etna. Het gerecht symboliseert de ontplofte vulkaan waarbij de tomatensaus de kokende massa lava is, de aubergine verkoolde stukken steen en de kaas het sneeuw van de vulkaantoppen.

Een andere verklaring is afgeleid van de Siciliaanse opera 'Norma' uit de 19e eeuw. De schrijver van de opera Vincenzo Bellini ging vaak in een restaurant eten waar hij altijd pasta met tomatensaus en aubergine bestelde. Uiteindelijk heeft de eigenaar van het restaurant dit gerecht naar de opera vernoemd.

Meer recepten met veel historie zijn te vinden in ons overzicht met Italiaanse recepten.

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 30 mins
  • Bereiding: 30 mins
  • 30 mins

    30 mins

  • Hoeveelheid: pasta recept voor 2 personen

Ingrediënten

200g pasta

1 aubergine

1 dikke bol knoflook

1 sjalotje

3 eetlepels olijfolie

400g gepelde tomaten

Vers gemalen peper

Zeezout

Parmigiano Reggiano

20 blaadjes basilicum

Voorbereiding

1Snij de aubergine in lange plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Bestrooi de plakken aubergine rijkelijk met zout en zet deze rechtop in een vergiet voor de duur van 30 tot 60 minuten. Doordat de aubergine is bestrooid met zout, gaat de aubergine zweten en verliest deze zijn vocht. Snij ondertussen de knoflook en sjalot in kleine stukjes. Als de aubergine een groot deel van zijn vocht heeft verloren, dep je de aubergine droog. Snij de aubergine nu in kleine plakjes. Verwarm een oven voor op 180 graden.

Bereiding

1Leg de plakjes aubergine in een ovenschaal en besprenkel de aubergine met olijfolie van goede kwaliteit. Strooi er zeezout en vers gemalen peper overheen en zet de schaal in de oven voor de duur van 30 minuten. Haal de schaal om de 10 minuten uit de oven om de aubergine door elkaar te husselen.

2Verwarm een paar eetlepels olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de knoflook en sjalot voor de duur van 2 minuten. Na 2 minuten doe je ook de tomaten in de pan en roer je het geheel goed door elkaar. Kneus de blaadjes basilicum en doe deze bij de tomatensaus. Breng de tomatensaus voor de 'Pasta alla Norma' op smaak met vers gemalen peper en zeezout. Laat de saus nu zachtjes door pruttelen, zodat deze langzaam een beetje indikt.

3Als de aubergine nog 15 minuten in de oven moet, kook je de pasta volgens de bereidingswijze op verpakking 'al dente'. Als de pasta klaar is, giet je de pasta af en doe je deze terug in de pan. Voeg gelijk een beetje tomatensaus bij de pasta om te voorkomen dat deze gaat plakken. Voeg net zo veel tomatensaus toe, zodat de pasta overal lichtjes is bedekt.

4Als het goed is, is de aubergine nu ook klaar. Haal de aubergine uit de oven en roer 90% van de aubergine door de pasta met tomatensaus. De overige 10% bewaar je ter garnering. Dien de 'Pasta alla Norma' op in de diepe borden. Leg een aantal plakjes aubergine bovenop de pasta en rondom het bord. Maak het gerecht af met vers geraspte Parmigiano Reggiano en een paar verse blaadjes basilicum. Als het goed is, ziet je bord er nu uit als de ontplofte vulkaan Etna. Als dat zo is, is de Pasta alla Norma helemaal klaar, buon appetito!

Serveertip

1In het originele recept wordt ricotta gebruikt in plaats van Parmigiano Reggiano. De ricotta symboliseert de sneeuw van de bergtoppen van de vulkaan Etna.

Gerelateerde recepten

0 Reviews

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.