Pasta Carbonara

Pasta Carbonara Pasta Carbonara 0 0 5 0

maart 12, 2015

Pasta Carbonara

Over Pasta Carbonara

Pasta alla Carbonara is een traditioneel simpel Italiaans mijnwerkersgerecht uit de tijd van de steenkolen winning, 1870 tot 1960. De mijnwerkers aten dit gerecht om dat dit een simpel en goedkoop, maar zeer calorierijk gerecht is. Destijds werkten de mijnwerkers onder zeer zware omstandigheden 10 tot 12 uur per dag, soms zelfs ook op zaterdag. Tijdens het eten wilde het wel eens voorkomen dat uit de haren van de mijnwerkers roet in het eten viel. Dit wordt gesymboliseerd door de korrels zwarte peper op de rand van het bord en over het gerecht!

Neem gerust een kijkje in ons overzicht voor meer lekkere pasta recepten!

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 10 mins
  • Bereiding: 30 mins
  • 10 mins

    30 mins

  • Hoeveelheid: recept voor 4 personen

Ingrediënten

500g Rigatoni

4 magere speklapjes

4 eieren

Zwarte peper

100g Pecorino

100g Parmigiano Reggiano

5g roomboter

Zeezout

Voorbereiding

1Snij de magere speklapjes in dobbeltjes, gooi de volledig witte delen weg. Scheid bij 3 van de 4 eieren het eigeel van het eiwit. Kluts het eigeel van de 3 eieren samen met het vierde ei. Schaaf de Pecorino en Parmigiano Reggiano.

Bereiding

1Smelt ongeveer 5 gram roomboter in een braadpan. Bak hierin de magere speklapjes heel langzaam krokant, dit duurt ongeveer 25 minuten.

2Terwijl je het spek aan het bakken bent, zet je een pan water op het vuur voor het koken van de pasta. Als het water kookt, schep je 2 eetlepels zeezout in de pan en daarna doe je ook de Rigatoni in het water. Zorg ervoor dat het spek net iets eerder krokant is, dan dat de pasta 'al dente' is.

3Meng de geschaafde kaas met de eieren en voeg ruimschoots peper toe. Dit is eigenlijk het basismengsel voor Pasta Carbonara.

4Voordat je de pasta afgiet, schep je met een groot glas wat van het zoute kookwater uit de pan. Daarna giet je de pasta af in een vergiet en doe je de pasta gelijk terug in de pan. Roer eerst de stukjes spek samen met het spekvet door de pasta.

5Vervolgens doe je ook een beetje van het zoute kookwater in de pan. Daarna voeg je je pas het Carbonara mengsel van kaas, ei en peper toe. Roer het eiermengsel door de pasta.

6Voeg beetje bij beetje een klein beetje kookvocht toe om de Carbonara saus te verdunnen. Zorg ervoor dat de Pasta Carbonara niet te vochtig wordt, maar ook vooral niet te dik blijft. Dit is best een nauwkeurig werkje. Ondertussen roer je de inhoud van de pan gewoon goed door met een pollepel tot dat de pasta perfect is.

7Zorg voor verwarmde diepe borden en serveer hierin de pasta alla carbonara. Bestrooi de pasta rijkelijk met zwarte peper. Buon appetito!

Gerelateerde recepten

0 Reviews

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.