Pasta met gestoofd rundvlees
Over pasta met gestoofd rundvlees
Pasta recepten die in Italië lang op het vuur moeten staan en daardoor helemaal 'door' stoven, luisteren vaak naar de naam Ragu. Dit recept voor pasta met gestoofd rundvlees is hier een voorbeeld van. Vaak worden dit soort recepten alleen gemaakt met wijn en bouillon, maar voor deze pastasaus wordt ook gebruik gemaakt van gepelde tomaten. De saus ziet er hierdoor veel roder uit en is iets zachter en zoeter van smaak.
Als je het vlees gaat kopen, kun je dit natuurlijk het beste doen bij de slager. Voor dit recept is sukade gebruikt, maar mocht dit niet bij jouw lokale slager in de vitrine liggen, dan is er ongetwijfeld een alternatief beschikbaar zoals runderlappen of riblappen. De combinatie van het gestoofde rundvlees en de pasta met tomatensaus blijft een van onze favoriete combinaties. Wij hopen dat jullie er net zo van smullen zoals wij dat hebben gedaan. Enjoy!
Extra info over dit recept
- Voorbereiding: 10 mins
- Bereiding: 3 hrs 30 mins
- Hoeveelheid: Pasta recept voor 4 personen
Voorbereiding
1Snijd de sukade in kleine blokjes. Maak de bleekselderij schoon, verwijder de schil van de ui, schil de wortel en snijd deze groenten daarna zo fijn als mogelijk. Verwarm de bouillon alvast.
Bereiding
1Zet een grote koekenpan op het vuur en verwarm hierin de boter. Als de boter gloeiend heet is, doe je de stukjes sukade in de pan. Bak het rundvlees hard aan zodat dit, gelijk bruin wordt. Mocht het vlees wat vocht los laten, bak het vlees dan net zo lang tot al het vocht is verdwenen en je alsnog dit mooie bruine kleur krijgt.
2Vervolgens doe je de stukjes ui, wortel en bleekselderij in de pan. Bak deze groenten ongeveer zo'n 3 minuten mee met het rundvlees. De smaken van de groenten komen hierdoor goed los en dit heeft een positief effect op de smaak van de saus.
3Daarna doe je in willekeurige volgorde de gepelde tomaten, de tomatenpuree, de wijn en de runderbouillon in de pan. Roer de inhoud van de pan goed door zodat al deze ingrediënten mooi gelijkmatig worden verdeeld.
4Voeg gelijk wat peper en zeezout toe aan de saus van het vlees en breng dit langzaam tot aan het kookpunt. Zodra je dit hebt bereikt, zet je het vuur op laag. Doe de deksel op de pan en laat het vlees lekker stoven.
5Om ervoor te zorgen dat het vlees goed is gestoofd, en dus helemaal uit elkaar valt, mag het gerust zo'n 3 uur op het vuur staan. Bij zo'n lange bereidingstijd is het natuurlijk aan te raden om regelmatig even te controleren of alles goed gaat en de inhoud van de pan door te roeren.
6Als de saus nog ongeveer een half uurtje moet koken, dan kun je de deksel gerust wat van de pan halen, als de saus onvoldoende is ingedikt. Als de saus de juiste textuur heeft, proef je of je tevreden bent over de smaak. Eventueel kun je nog wat zeezout en/of tomatenpuree toevoegen voor nog wat extra smaak, maar dit is niet verplicht. Blijf hierbij wel goed proeven.
7Zet een pan water op voor het koken van de pasta. Bij dit recept is er gekozen voor Pappardelle. Zodra het water kookt, schep je eerst een eetlepel zeezout in het water, daarna doe je de pasta in het water. Kook de pasta 'al dente' volgens de bereidingswijze op de verpakking.
8Als de Pappardelle klaar is, giet je deze af, en doe je de pasta terug in de pan. Schep wat van de saus met het gestoofde rundvlees bij de pasta en roer gelijk goed door. Hiermee voorkom je dat de pasta gaat plakken.
9Schep de pasta vervolgens op en doe er nog een klein beetje extra pastasaus overheen. Schaaf er lekker wat Parmezaanse kaas op en garneer tot slot met wat verse peterselie. Dit recept voor pasta met gestoofd rundvlees is helemaal klaar. Geniet van dit lekkere recept. Buon appetito!
Gerelateerde recepten
6 Reviews
Tjerk Kleisma
augustus 31, 2019
Ciao Bram,
Voor het koken met wijn gebruik ik doorgaans een niet al te dure wijn.
Een eenvoudige Chianti Classico of Primitivo zorgt al voor een perfecte smaak.
Er zijn traditionele gerechten waarvoor je bijvoorbeeld alleen Barolo mag gebruiken.
Maar voor dit gerecht is dat niet perse noodzakelijk.
Enjoy!
Saluto,
Tjerk
bram
november 28, 2018
welke wijn heb je gebruikt ??
A.Voogt
september 27, 2018
Lekker
Tjerk Kleisma
september 16, 2018
Ciao Marco!
We zijn net weer terug uit la bella Italia en zie nu je enthousiaste reactie.
Dit zijn natuurlijk de reacties waarvoor we het doen, grazie mille!
Saluti, Tjerk
Marco
september 7, 2018
Stoofvlees met deze pasta is echt een super combinatie! Vol van smaak en licht te verteren. Wanneer de hoeveelheid vocht verdampt is krijg je een mooie saus. Tjerk, ik heb al aardig wat recepten gemaakt van jouw website en deze verbaast mij elke keer weer! Sucadelappen krijgen zo een hele andere dimensie.
Anita
november 22, 2021
Vandaag deze heerlijke pasta gemaakt, echt een heerlijk stoofgerecht! Alleen op het laatst wat allesbinder toegevoegd zodat de saus iets dikker werd. Volgende week de pannacotta proberen ????????????????