Pasta Ragu Bolognese

Pasta Ragu Bolognese Pasta Ragu Bolognese 5 0 5 6

maart 16, 2015

Pasta Ragu Bolognese

Over Pasta Ragu Bolognese

Ragu Bolognese, of Ragu alla Bolognese zoals men dit recept in Italië noemt, is het originele recept van het gerecht wat wij vaak eten als Spaghetti Bolognese. Dit traditionele gerecht uit de hoofdstad van de Italiaanse regio Emilia-Romagna, Bologna, is wereldwijd bekend en behoort tot het culinaire erfgoed van de Italiaanse keuken. Probeer dit gerecht en eet pasta Bolognese zoals een saus met de naam Bolognese bedoeld is!

Meer traditionele Italiaanse pasta recepten zijn te vinden in ons complete overzicht met pasta recepten!

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 30 mins
  • Bereiding: 2 hrs 30 mins
  • 30 mins

    2 hrs 30 mins

  • Hoeveelheid: pasta recept voor 6 personen

Ingrediënten

500g Pappardelle

50g ui

50g wortel

50g bleekselderij

100g pancetta

150g rundergehakt

150g half-om-half gehakt

200ml Italiaanse rode wijn

200ml runderbouillon

Verse peper

Zeezout

Voorbereiding

1Snij de wortel, ui en bleekselderij in zeer fijne blokjes. Snij de pancetta in dunne reepjes of in dobbelsteentjes van een halve centimeter. Verwarm de runderbouillon.

Bereiding

1Pak een grote diepe pan, bijvoorbeeld een stoofpan, en verwarm deze op het vuur. Als de pan warm is doe je de olijfolie in de pan en fruit je hier de ui, wortel en bleekselderij in. Controleer de saus om de 15 minuten en roer de saus regelmatig door. Na ongeveer 2 uren heeft de saus die heerlijke smaak van een traditionele Ragu alla Bolognese. Dit is het moment om ook de pasta te koken in gezouten water. Voor dit pasta recept is gekozen om Pappardelle te gebruiken.

2Ondertussen verwarm je op een andere pit een koekenpan. Als de pan warm is, bak je de pancetta is zijn eigen vet helemaal uit. Olijfolie of boter toevoegen is dus niet nodig. Na ongeveer 10 minuten is de pancetta uitgebakken en lig in zijn eigen vet in de pan. Zet de pan op hoog en bak de 2 soorten gehakt in het vet van de pancetta tot dat het gehakt mooi bruin en knapperig is.

3Als het gehakt klaar is, hevel je al het vlees over in de pan met de groente. Meng alle ingrediënten en blus het geheel af met de rode wijn. Geef de inhoud van de pan een paar minuten om de wijn op te nemen, maar de wijn moet nog niet helemaal zijn ingekookt. Voeg dan ook de runderbouillon toe, breng het geheel op smaak met verse peper en zeezout. Zet de pan op laag vuur en laat de Ragu alla Bolognese nu ongeveer 2 uren zachtjes koken, zodat er een lekkere dikke saus ontstaat. Eventueel kun je hiervoor een sudderplaatje gebruiken. Indien de saus te dik wordt, kun je gerust een beetje water bijvoegen.

4Als de pasta klaar is, giet je deze af en doe je de pasta weer terug in de pan. Doe gelijk wat saus bij de pasta, zodat alle pasta bedekt is en niet kleverig wordt. Serveer de pasta in diepe borden en schep er nog wat saus overheen. Eventueel kun je ook nog wat Parmigiano Reggiano over het gerecht heen strooien. Pasta Ragu Bolognese is nu klaar! Buon appetito!

Gerelateerde recepten

6 Reviews

Tjerk Kleisma

maart 29, 2015

Beste Petra,

Allereerst bedankt voor je reactie bij dit recept.
Wat je een volgende keer kan doen als de Ragu waterig blijft, is de saus iets langer inkoken met de deksel van de pan.
Doordat je de deksel van de pan laat, verdampt al het overtollige vocht en krijg je een extra lekkere en bovendien zeek geconcentreerde Ragu.
Om dit proces te versnellen kun je eventueel ook nog het vuur wat hoger zetten.

Mvg,

Tjerk
AllesOverItaliaansEten.nl

Petra

maart 29, 2015

Ik heb het recept nu twee keer gemaakt en vind de saus erg waterig. Ik bind deze dus even in met een beetje maizena opgelost in water. Daarna is het een lekkere dikke saus. Ideaal voor de tomaten hater!

Tjerk Kleisma

maart 29, 2015

Beste Frijns,

Pasta Ragu Bolognese is eigenlijk een stoofpotje met pasta. Ragu is namelijk de vrije vertaling voor stoofpotje. Door de lange bereidingstijd kan de smaak van alle ingrediënten maximaal tot zijn recht komen en zich gedurende de lange ‘stooftijd’ helemaal ontwikkelen tot een heerlijke saus.

Doordat de rode wijn en de bouillon lang op het vuur staan, ontstaat geconcentreerde, karakteristieke smaak van Pasta Ragu Bolognese.

Veel plezier bij het bereiden van dit gerecht!

Mvg,

AllesOverItaliaansEten.nl

Frijns

maart 29, 2015

Waarom is het belangrijk dat het gerecht ongeveer 2 uren kookt?

Tjerk Kleisma

maart 29, 2015

Beste CB,

Ragu alla Bolognese wordt daadwerkelijk geserveerd zonder tussenkomst van tomaat. Ragu alla Bolognese is een klassiek recept uit de hoofdstad van de Italiaanse regio Emilia Romagna, Bologna. De originele bereidingswijze gaat uit van een recept zonder tomaat. Echter… alleen voor de kleur wordt soms een klein beetje tomatenpuree toegevoegd. De smaak van Ragu alla Bolognese is gebaseerd op verschillende soorten vlees welke op smaak worden gebracht met bouillon en rode wijn.

Ik ben benieuwd of jij dit recept toch hebt geprobeerd en wat jij ervan vindt.

Gr. Tjerk Kleisma

CB

maart 29, 2015

En er zit geen één tomaat in?!?! Lijkt me niet kloppen.

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.