Risotto al Barolo

Risotto al Barolo Risotto al Barolo 0 0 5 0

april 17, 2017

Risotto al Barolo

Over Risotto al Barolo

De afgelopen dagen richting de Pasen was het koud en guur weer. Grijze lucht, stevige wind en af en toe een behoorlijke bui. Als het niet echt lenteweer is, krijg je ook ineens zin in ander eten. Eten met stevigere en meer uitgesproken smaken zoals rode wijn. Daarom dus even een receptje tussendoor met een heel ander karakter.

Afgelopen donderdag kwam een vriend van mij eten en we hadden het er wel vaker over gehad om eens risotto te maken op basis van Barolo. Barolo is natuurlijk niet de goedkoopste fles wijn, maar af en toe moet je toch ook eens iets geks doen en afwijken van het geijkte pad. Soms komt alles bij elkaar. Het weer speelde natuurlijk ook een grote rol, toevallig stond er al tijden een fles Barolo in huis die nog steeds een keertje open moest, dus ja, waarom ook niet. Achteraf hadden we er absoluut geen spijt van, want dit gerecht smaakte top.

Waar je echt rekening mee moet houden, is dat je de wijn centraal stelt. Zorg ervoor dat je voldoende wijn toevoegt, dus wees niet te zuinig, maar overdrijf dit niet. Hetzelfde geldt min of meer voor de kaas die je toevoegt. Je mag de kaas wel proeven, maar zodra deze gaat overheersen, ben je de smaak van de wijn kwijt. En dat is natuurlijk zonde. Voeg daarom beetje bij beetje de kaas toe. Proef regelmatig en zorg ervoor dat je de wijn nog steeds goed proeft, maar dat het zuurtje naar de achtergrond verdwijnt. Meestal is het zout van de kaas en de bouillon voldoende, maar eventueel kun je nog wat zeezout toevoegen. Maar nogmaals, beetje bij beetje, blijf proeven en behoud de smaak van de Barolo. Als je dit goed in je achterhoofd houdt, komt alles goed. Buon apptito!

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 5 mins
  • Bereiding: 30 mins
  • 5 mins

    30 mins

  • Hoeveelheid: risotto recept voor 2 personen

Ingrediënten

200g risotto

Boter

1 ui

400ml Barolo wijn

500ml bouillon

Een handje Parmigiano Reggiano kaas

Vers gemalen peper

Zeezout

Voorbereiding

1Verwijder de schil van de ui en snijd deze daarna in kleine stukjes. Verwarm de bouillon en schaaf de Parmezaanse kaas alvast.

Bereiding

1Smelt een dikke klont boter in een pan met dikke bodem. Zodra de boter een mooie goudbruine kleur heeft, doe je de ui in de pan. Fruit de ui 2 tot 3 minuten.

2Doe de risotto in de pan en roer deze lekker door de boter, zodat de korreltjes helemaal zijn bedekt met een dun laagje.

3Als het witte puntje in het midden van de korreltjes zichtbaar is, blus je de 'riso' af met de Barolo wijn. Laat de wijn zachtjes inkoken tot dat de Barolo helemaal is geabsorbeerd door de risotto.

4Schep de eerste soeplepel bouillon in de pan. Laat ook de bouillon helemaal absorberen en schep dan de volgende soeplepel erbij. Dit blijf je herhalen tot de risotto bijna gaar is. Meestal duurt dit 15 minuten.

5Haal dan de pan van het vuur en schep nog een heel klein beetje bouillon in de pan. We hebben het al vaker gezegd, maar de risotto is nu nog zo heet en bevat nog zoveel vocht, dat deze vanzelf verder gaart tot een perfecte korrel.

6Ondertussen 'monteer' je de risotto. Voeg de Parmezaanse kaas toe samen met wat vers gemalen peper. Proef of je de tevreden bent over de smaak. Je moet de rode wijn nog goed kunnen proeven, maar deze mag niet te zuur zijn. Verder proef je als het goed is de Parmezaans kaas er lichtjes doorheen. Eventueel kun je nog wat zeezout toevoegen voor de juiste balans. Dit lekkere recept is nu helemaal klaar!

Gerelateerde recepten

0 Reviews

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.