Risotto met asperges

Risotto met asperges Risotto met asperges 0 0 5 0

maart 21, 2015

Risotto met asperges

Over risotto met asperges

Risotto met asperges is een veel beproefde combinatie in het voorjaar zowel in Nederland als in Noord-Italië. Het enige verschil zit hem in het feit dat 'wij' meestal witte asperges eten en in Italië de groene asperge vaker op het menu staat. In dit recept voor risotto met asperges zijn de asperges op 2 manieren bereid. Een gedeelte van de asperges wordt mee gekookt in de risotto. Het andere deel wordt apart bereid en gewikkeld in lekkere Prosciutto en Parmagiano Reggiano. Hierdoor krijg je heerlijke asperges met knapperige Prosciutto en gesmolten kaas.

Geniet van dit heerlijk recept voor risotto met asperges op 2 manieren bereid! Op zoek naar meer lekkere risotto recepten? Bekijk dan onze pagina met alle risotto recepten!

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 10 mins
  • Bereiding: 30 mins
  • 10 mins

    30 mins

  • Hoeveelheid: risotto recept voor 2 personen

Ingrediënten

200g risotto

10 witte asperges

20g boter

1 sjalot

100ml Italiaanse droge witte wijn

750ml kippenbouillon

50g Parmigiano Reggiano

Vers gemalen peper

Zeezout

4 plakken Prosciutto

Voorbereiding

1Voor de bereiding van risotto met asperges beginnen wij natuurlijk met het bereiden van de asperges. Schil de asperges 2 keer om met een fijnschiller. Dit doe je 2 keer om te voorkomen dat je draden van de asperges in je gerecht krijgt. Snij het houtige gedeelte van de onderkant van de asperge af, dit is 1,5 centimeter. Doe 4 van de asperges in een pan, de overige 6 asperges snij je in stukken van 2 tot 3 centimeter.

2Verwijder de schil van de sjalot en snij deze in kleine stukjes. Schaaf de Parmigiano Reggiano tot dat je 1 handje hebt voor de risotto en nog een klein beetje extra voor de risotto. Verwarm de kippenbouillon.

Bereiding

1Zet een pan water op het vuur en breng deze aan de kook met de asperges en een klein beetje zeezout erin. Zodra het water kookt, zet je pan van het vuur. Let op: het hete water laat je gewoon in de pan zitten samen met de asperges. Laat dit zo staan voor de duur van 15 tot 20 minuten. Controleer wel regelmatig de gaarheid van de asperges, deze moet namelijk nog wel een lekkere bite hebben.

2Tijdens het garingsproces van de asperges, maak je de risotto. Verwarm een koekenpan en als de koekenpan gloeiend heet is, doe je 15 van de 20 gram boter in de pan. Als de boter niet meer schuimt, doe je de sjalot in de pan samen met de asperges. Na 2 tot 3 minuten doe je ook de risotto in de pan. Zorg ervoor dat de korrels van de risotto lekker vochtig worden van de boter en het vocht wat los komt van de asperges. Hierdoor krijgt de risotto helemaal de smaak van de asperges.

3Blus het geheel af met de witte wijn. Als het vocht van de wijn helemaal is geabsorbeerd door de risotto voeg je soeplepel voor soeplepel de bouillon toe. Na iedere keer de de bouillon helemaal is opgenomen door de risotto, voeg je de volgende soeplepel toe. Herhaal dit principe tot de korrel van de risotto bijna gaar is. Het garen van de risotto duurt ongeveer 15 tot 20 minuten.

4Tijdens het koken van de risotto leg je de plakken Prosciutto klaar en schaaf je hier wat Parmagiano Reggiano op. Zodra de asperges de gewenste bite hebben, wikkel je de asperges hierin. Verwarm een klein beetje olijfolie in een andere koekenpan en bak de Prosciutto knapperig, de Parmigiano Reggiano smelt vanzelf.

5Probeer het zo te timen dat de asperges klaar zijn op het moment dat de risotto 'nagenoeg' gaar is. Haal de risotto van het vuur en voeg de overige 5 gram boter toe samen met de Parmagiano Reggiano. Maal hier nog wat verse peper overheen en roer het geheel dan goed door, zodat de boter en kaas kunnen smelten. Doordat de risotto super heet en vochtig is, gaart de korrel door tot perfectie.

6Serveer de risotto op een plat bord en leg hier de in Prosciutto gewikkeld asperges op. De risotto met asperges op 2 manieren is nu helemaal af. Geniet van dit lekkere recept voor risotto met asperges. Buon appetito!

Gerelateerde recepten

0 Reviews

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.