Risotto met courgette

Risotto met courgette Risotto met courgette 4 0 5 3

september 20, 2015

Risotto met courgette

Risotto met courgette

Risotto met courgette is een heerlijk recept wat een typisch Italiaans gerecht combineert met een typische Italiaanse groente, namelijk de courgette. In dit risotto recept wordt de courgette op twee verschillende manieren gebruikt. Aan de ene kant wordt de courgette in blokjes gesneden, gebakken en door de risotto gedaan. En aan de andere kant wordt een deel van de courgette gebruikt om er een mooie zachte puree van te maken die door de risotto wordt geroerd. Op deze manier komt de courgette goed uit de verf, want ook al heb je een hapje zonder een stukje courgette, de verfijnde smaak kom je toch wel tegen in de risotto zelf door de courgettepuree. Veel plezier met het bereiden van dit gerecht en geniet van deze heerlijke risotto met courgette. Buon appetito!

Natuurlijk zijn er nog veel meer lekkere Italiaanse recepten met courgette in de hoofdrol. Daarvoor kun je gewoon een kijkje nemen op onze pagina met courgette recepten.

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 10 mins
  • Bereiding: 30 mins
  • 10 mins

    30 mins

  • Hoeveelheid: Risotto recept voor 2 personen

Ingrediënten

200g risotto

30g boter

1 ui

100ml Italiaanse witte wijn

750ml groentebouillon

50g Parmigiano Reggiano kaas

2 courgettes

Vers gemalen peper

Zeezout

Olijfolie

Voorbereiding

1Verwijder de schil van de ui en snij deze daarna in zeer kleine stukjes. Verwarm de groentebouillon en schaaf de Parmezaanse kaas alvast.

2Was de courgette en snij zowel de bovenkant als de onderkant ervan af. Snij de courgette nu in de lengte in vier stukken. Doordat de courgette nu eigenlijk in kwarten is gesneden kun je met een klein mesje eenvoudig de pitjes verwijderen. Als je dit hebt gedaan snijd je de courgette tot slot in kleine blokjes.

Bereiding

1Smelt 25 van de 30 gram boter in een pan met dikke bodem. Als de boter is gesmolten doe je de ui in de pan en fruit je deze ongeveer voor de duur van 2 minuten.

2Als de ui er glazig uit ziet, doe je de risotto in de pan. Bak de risotto kort mee, zodat de boter en de smaak van de ui lekker in de risotto kunnen trekken. Doordat de boter gelijk in de risotto trekt, krijgt de risotto een extra romige smaak.

3Zodra je in het midden van de risotto een wit puntje ziet, blus je de inhoud van de pan af met de witte wijn. De witte wijn trekt nu in de risotto en als de witte wijn helemaal is opgenomen, dan schep je de eerste soeplepel bouillon in de pan.

4Voor de bouillon geldt hetzelfde als voor de witte wijn. Laat de bouillon in de risotto trekken. Als ook de bouillon is opgenomen door de risotto dan schep je er weer een soeplepel bij. Herhaal dit proces tot de risotto bijna gaar is.

5Ondertussen zet je op een andere pit een koekenpan met een klein beetje olijfolie. Als de olijfolie heet is, dan doe je de blokjes courgette in de pan. Voeg gelijk wat zeezout en vers gemalen peper toe. Bak de courgette kort aan en schep een klein beetje bouillon bij de courgette. De courgette kan nu langzaam verder garen en krijgt de bovendien de kans om de smaak van de bouillon op te nemen.

6Als de courgette gaar is, verdeel je de courgette in twee gelijke hoeveelheden. Het eerste deel voeg je toe aan de risotto. Het tweede deel pureer je met een staafmixer of blender. Hierdoor ontstaat een puree van de courgette. Roer deze courgettepuree nu door de courgette. Je zult merken dat de risotto gelijk een mooie licht groene kleur krijgt.

7Het bereiden van de courgette is als het goed is tegelijk klaar met het garen van de risotto. Proef de risotto met courgette of je tevreden bent over de textuur van de korrel. Zoals hierboven al aangegeven, kook de risotto tot deze nagenoeg gaar is. Schep dan nog een halve lepel bouillon in de pan en haal de risotto met courgette van het vuur.

8Het is nu tijd om de risotto met courgette af te monteren zoals de Italianen dat zo mooi zeggen. Voeg de laatste 5 gram boter toe samen met de kaas. Voeg nog wat vers gemalen peper toe en roer de risotto goed door. Proef of je tevreden bent over de smaak en voeg desgewenst nog een heel klein beetje zeezout toe. De risotto met courgette is nu helemaal klaar.

9Verdeel de risotto met courgette eerlijk over mooie diepe borden. Eventueel kun je de risotto nog garneren met wat verse peterselie of er nog wat Parmezaanse kaas overheen schaven. Geniet in ieder geval van dit lekkere recept voor risotto met courgette. Buon appetito!

Gerelateerde recepten

3 Reviews

Margot

augustus 24, 2020

heel lekker, ik dacht ook geen knoflook.? Maar dat is dus niet altijd een noodzakelijke verrijking, zo blijkt bij dit recept

Wypkje

augustus 13, 2019

Heerlijk recept. Wij hebben ervan genoten!

Frits

juni 4, 2019

Lekker maar ik vind het recept net iets te omslachtig en ik mis de knoflook! Al is dit waarschijnlijk een echte Italiaanse versie.

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.