Risotto met groene asperges

Risotto met groene asperges Risotto met groene asperges 0 0 5 0

maart 21, 2015

Risotto met groene asperges

Over risotto met groene asperges

Risotto met groene asperges is echt zo'n lekker risotto recept voor in de lente. Groene asperges zijn in Nederland sowieso schaarser dan witte asperges, maar daarom niet minder lekker. Het geheim achter dit recept voor risotto met groene asperges is dat de groene asperges gelijk vanaf het eerste moment in de pan zitten. Hierdoor komt de smaak van de asperges helemaal los en zodra de risotto in de pan gaat, neemt de risotto de smaak gelijk op. De kunst is om ervoor te zorgen dat de asperges na het kookproces van de risotto nog steeds een beetje knapperig zijn. Een tip bij het koken van risotto is om het vuur continu op 60-70% van het maximale vermogen te hebben. Dit betekent wel dat je de pan geen seconde uit het oog mag verliezen en moet blijven roeren.

Op de afbeelding zie je ook een lekker stukje knapperige Prosciutto liggen. Indien je de Prosciutto helemaal uitbakt in de oven, hoef je er maar zachtjes met je vork op te tikken en dan breekt deze gewoon af. Iedere keer dat je een hapje risotto neemt en hier een klein stukje Prosciutto bij doet, wordt dit recept voor risotto met groene asperges nog lekkerder!

Op zoek naar meer lekkere risotto recepten? Bekijk dan ons overzicht met alle risotto recepten!

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 10 mins
  • Bereiding: 30 mins
  • 10 mins

    30 mins

  • Hoeveelheid: risotto recept voor 2 personen

Ingrediënten

200g risotto

20g roomboter

1 ui

400g groene asperges

100ml Italiaanse droge witte wijn

750ml kippenbouillon

Een flinke hand Parmigiano Reggiano

Vers gemalen peper

2 plakken Prosciutto

Voorbereiding

1Helaas ben je voor het bereiden van risotto met groene asperges afhankelijk van het aspergeseizoen, want groene asperges zijn heerlijk en die wil je natuurlijk het hele jaar wel eten. Daarom is het ook belangrijk om voor dit recept voor risotto met groene asperges om de tijd te nemen voor de voorbereiding, zodat je daarna lekker kan doorkoken.

2Snij eerst die mooie toppen van de groene asperges. Daarna moet je de houtige onderkant van de asperge verwijderen. Dit kun je op 2 manieren doen. Aangezien de groene asperges sowieso in schijfjes van ongeveer 3 millimeter moeten worden gesneden, kun je vanaf de top naar beneden snijden, tot dat het snijden meer kracht kost. Zodra dit het geval is, weet je dat je bij de houtige onderkant bent aangekomen. Een andere manier is om de groene asperges in het midden en aan de onderkant vast te pakken en te breken. De groene asperges breken altijd waar de houtige onderkant begint.

3Als het goed is, heb je nu 3 elementen van de groene asperges voor je liggen. De toppen, het middenstuk gesneden in schijfjes van 3 millimeter en de houtige onderkant. Heb je het middenstuk nog niet gesneden dan kun je dat nu doen. Tevens verwijder je de schil van de ui en snijd je ook deze in kleine stukjes. Schaaf ook alvast wat Parmigiano Reggiano. Verwarm de bouillon alvast en verwarm de oven voor op 190 graden.

Bereiding

1Als je alle ingrediënten voor risotto met groene asperges hebt gesneden, kunnen wij verder met de daadwerkelijke bereiding hiervan. Verwarm 15 van de 20 gram roomboter in een koekenpan met dikke bodem. Als de boter een mooie kleur heeft en het schuim is verdwenen, doe je de ui in de pan samen met de schijfjes groene asperges uit het middenstuk. Fruit de ui en de groene asperge ongeveer 2 tot 3 minuten, zodat de smaken lekker los kunnen komen.

2Vervolgens doe je de risotto in de pan. Doordat de smaak van de groene asperges al los is gekomen, pakt de korrel van de risotto deze smaak gelijk op. Bak de risotto 1 tot 2 minuten mee met de ui en de groene asperges. Als de risotto helemaal bedekt is met het vocht uit de pan, blus je het geheel af met de Italiaanse droge witte wijn. Zodra de wijn is geabsorbeerd door de risotto, voeg je voor de eerste keer een soeplepel bouillon toe.

3Dit is ook het moment waarop je de toppen van de groene asperges in de pan doet. Het midden gedeelte van groene asperges heeft namelijk iets meer kooktijd nodig dan de toppen. Als je de toppen van de groene asperges direct in de pan doet, loop je het risico dat deze veel te gaar worden en die lekkere smaak helemaal verdwijnt. Ook leg je nu de plakken Prosciutto op een stukje bakpapier en zet je deze voor de duur van 15 minuten in de voorverwarmde oven.

4Als ook de bouillon is geabsorbeerd door de risotto, voeg je de volgende soeplepel toe. Dit blijf je herhalen tot dat de risotto bijna gaar is, dus net niet helemaal. De risotto bevat namelijk nu zoveel vocht en is bovendien zo heet dat deze vanzelf verder gaart tot perfectie. Dit proces duurt ongeveer 15 tot 20 minuten.

5Haal de pan met de risotto met groene asperges van het vuur. Maal flink wat verse peper over het gerecht, smelt de resterende 5 gram boter samen met een lekkere hand Parmigiano Reggiano in de risotto en dit recept voor risotto met groene asperges is helemaal klaar.

6Dien de risotto met groene asperges op in een mooi bord en leg het knapperige stukje Prosciutto mooi neer. Eventueel kun je ook ook nog wat vers geraspte Parmigiano Reggiano over het gerecht heen strooien. Geniet in ieder geval van dit lekkere recept voor risotto met groene asperges! Buon appetito!

Gerelateerde recepten

0 Reviews

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.