Risotto met spinazie, citroen en pijnboompitten

Risotto met spinazie, citroen en pijnboompitten Risotto met spinazie, citroen en pijnboompitten 5 0 5 5

juli 4, 2015

Risotto met spinazie, citroen en pijnboompitten

Over risotto met spinazie, citroen en pijnboompitten

Het is zomer in Nederland, de hoogste tijd van een lekkere zomerse risotto. Afgelopen week heeft het kwik in Nederland de 30 graden al een paar keer aangetikt. Na een doordeweekse stranddag moest er uiteraard nog worden gekookt. Op basis van de ingredienten die wij op dat moment nog in huis hadden is dit recept voor risotto met spinazie, citroen en pijnboompitten tot stand gekomen.

Dit risotto recept is een lekkere lichte variant van risotto en bevat veel zomerse smaken. Spinazie is sowieso een zeer geliefde groente in Italie ongeacht de tijd van het jaar. Wat de spinazie in dit recept extra lekker maakt is de afzonderlijke bereiding. Het rasp van de citroen zorgt voor de frisheid in het recept en de geroosterde pijnboompitten verzorgen de 'crunch'. Verder vinden wij het op een dag met zomerse temperaturen altijd lekker dat het eten wel voldoende zout is. Op zo'n zomerse dag verlies je al genoeg vocht en zout, dus dit moet uiteindelijk natuurlijk wel weer worden aangevuld. Gebruik dus voldoende Grana Padano kaas, maar let erop dat deze niet te veel overheerst. Glaasje witte wijn erbij en smullen maar! Geniet van dit lekkere recept voor risotto met spinazie, citroen en pijnboompitten.

Op zoek naar meer recepten met spinazie..? Op AllesOverItaliaansEten.nl vind je een pagina met alleen maar spinazie recepten.

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 10 mins
  • Bereiding: 30 mins
  • 10 mins

    30 mins

  • Hoeveelheid: Risotto recept voor 2 personen

Ingrediënten

200g risotto

30g boter

300g spinazie

100ml Italiaanse droge witte wijn

500ml kippenbouillon

1 ui

2 handjes pijnboompitten

1 handje Grana Padano kaas

1 citroen

Peper

Zeezout

Voorbereiding

1Voor het bereiden van dit risotto recept met spinazie, citroen en pijnboompitten zijn er slechts een paar zaken die dienen te worden voorbereid. Als de spinazie nog niet is gewassen, doe dit dan vooral grondig. Het is niet lekker als er nog zand in de spinazie zit. Verwijder de schil van de ui en snij de ui in kleine stukjes. Verwarm de kippenbouillon, rooster de pijnboompitten en schaaf de Grana Padano kaas. Rasp het gele gedeelte van de buitenkant van de citroen.

Bereiding

1Smelt de boter in een pan en als de boter heet is, doe je de ui in de pan. Fruit de ui 2 tot 3 minuten, zodat de smaak van de ui goed loskomt.

2Vervolgens doe je de risotto in de pan. Roer de risotto lekker door de boter, zodat de korrel de boter goed kan opnemen. De risotto krijgt hierdoor een extra romige smaak. Als in het midden van de korrel het witte 'pitje' zichtbaar is, dan blus je de risotto af met de witte wijn.

3Laat de wijn volledig opnemen door de risotto en schep dan de eerste soeplepel bouillon in de pan. Zodra ook de bouillon is opgenomen door de risotto, dan schep je de volgende soeplepel erbij. Blijft dit net zolang doen tot de risotto nagenoeg gaar is.

4Ondertussen doe je wat olijfolie in een koekenpan en hierin bak je de spinazie met wat peper en zeezout. Laat de spinazie helemaal slinken en knijp het vocht eruit. Haal de spinazie uit de pan en snij de spinazie zo fijn als mogelijk.

5Zodra de risotto bijna (maar nog net niet) gaar is, haal je de pan van het vuur. Schep nog een klein beetje bouillon bij de risotto en je zult merken dat de risotto vanzelf verder gaart tot een perfecte korrel.

6Het is nu tijd om de risotto te transformeren tot risotto met spinazie, citroen en pijnboompitten. Roer de spinazie door de risotto samen met het citroenrasp en de helft van de pijnboompitten. Doe ook de kaas en nog wat boter bij de risotto en roer het geheel goed door. Proef of je tevreden bent over de smaak. De risotto moet wel zout genoeg zijn, maar de smaak van de citroen moet er licht doorheen komen. Eventueel kun je nog een klein beetje citroensap toevoegen als de citroensmaak ontbreekt, of natuurlijk wat extra zeezout of wat kaas indien de citroen overheerst. De risotto met spinazie, citroen en pijnboompitten is nu helemaal klaar.

7Serveer de risotto met spinazie in een mooi diep bord. Als het goed is, heb je de helft van de pijnboompitten bewaart en deze strooi je nu over de spinazie risotto. Schaaf er tot slot nog wat grove vlokken Grana Padano kaas op en dit risotto gerecht met spinazie, citroen en pijnboompitten in de hoofdrol is helemaal klaar. Buon appetito!

Gerelateerde recepten

5 Reviews

Emma

september 6, 2020

Heerlijk, een van mijn favoriete risotto recepten. Ik heb wat uitgebakken pancetta toegevoegd kreeg alleen maar complimenten

Else

juli 4, 2020

Ik vond het heerlijk! Het recept is in ons geval wel voor meer dan twee pers maar dat is in dit geval dan weer helemaal niet erg!

Henk

juni 7, 2019

Voeg gerust een printknop toe aan de recepten!

Natalie

maart 12, 2019

Heerlijk! De citroen geeft een lekkere frisse toets aan het recept… deze ga ik zeker nog maken!

Jannette

oktober 12, 2017

We hebben er zelf nog kipstukjes aan toegevoegd omdat we van vlees houden. Superlekker!! De citroen was een heerlijke smaakmaker die we zelf niet bedacht zouden hebben, maar een fantastische toevoeging.

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.