Risotto met witte asperges en pancetta

Over risotto met witte asperges en pancetta
Het is voorjaar en daar zijn ze weer, het witte goud! Toen ik gisteren in de supermarkt liep, liep ik redelijk onvoorbereid tegen deze heerlijke witte asperges aan. Omdat we risotto een van de lekkerste en bovendien leukste recepten vinden om te maken kon ik het niet nalaten om dit gerecht te maken. Iedere keer dat het voorjaar wordt, verheug ik mij namelijk weer op de tijd van de witte asperges. De smaak van witte asperges in combinatie met de lekkere zoutige smaak van de pancetta en de Parmezaanse kaas is nou eenmaal onovertroffen.
Bij dit recept zijn er een paar zaken waar je rekening mee moet houden. Schil de asperges rondom goed, hiermee voorkom je dat deze draderig blijven. De pancetta moet je echt apart bakken van de risotto. Bak je de pancetta namelijk wel mee vanaf het begin, dan is de kans groot dat dit gerecht echt super zout wordt. Daarom niet doen dus. Als je de pancetta apart bakt, wordt deze lekker knapperig. Dit gaat je niet lukken op het moment dat je deze mee laat garen met de bouillon.
Wij zijn heel benieuwd wat jullie van dit lekker voorjaarsgerecht vinden! Eet smakelijk in ieder geval. En mocht je nou toch op zoek zijn naar een ander recept met asperges? Kijk dan gerust op onze pagina met alle recepten met asperges.
Extra info over dit recept
- Voorbereiding: 10 mins
- Bereiding: 25 mins
- Hoeveelheid: risotto recept voor 2 personen
Voorbereiding
1Verwijder de schil van de ui en snijd deze daarna in kleine stukjes. Verwarm de groentebouillon en schaaf de Parmezaanse kaas alvast. Snijd de Pancetta in mooie fijne stukjes.
2Snijd de harde houtige onderkant van de asperges. Door in de onderkant van de asperges te knijpen, voel je waar het harde gedeelte begint. Schil de asperges daarna twee keer rondom tot de top. De top van de asperge schil je dus niet. Tot slot snijd je de asperges in stukken van 1,5 tot 2 centimeter.
Bereiding
1Verwarm een dikke klont boter in een pan met dikke bodem. Als de boter een mooie goudbruine kleur heeft, doe je de stukken asperge in de pan samen met de ui. Fruit deze beide ingrediënten voor de duur van ongeveer 3 minuten. Het is de bedoeling dat de smaak gelijk goed los komt.
2Doe de risotto in de pan bij de ui en de asperge. Roer de risotto in de pan net zo lang tot dat het kleine witte puntje zichtbaar is in het midden van de korreltjes.
3Blus de inhoud van de pan af met de Italiaanse droge witte wijn. Roer de inhoud van de pan goed door. Laat de korrels rijst de wijn volledig absorberen.
4Schep nu soeplepel voor soeplepel de bouillon in de pan. Iedere keer als de bouillon is opgenomen door de risotto, dan voeg je de volgende weer toe. Dit principe blijf je herhalen tot de risotto nagenoeg gaar is. Normaliter duurt dit ongeveer 15 minuten. Dit controleer je door de risotto te proeven.
5Terwijl je met de risotto bezig bent, bak je de pancetta in een klein beetje boter lekker knapperig. Dit doe je natuurlijk in een andere koekenpan. Doorgaans duurt dit een minuut of vijf, mits je dit op een wat hoger vuurtje doet.
6Haal de pan met de 'riso' van het vuur en schep er nu nog een halve soeplepel bouillon bij. De risotto is nu zo heet en bevat voldoende vocht om vanzelf door te garen tot de perfecte textuur voor de korreltjes.
7Ondertussen monteer je de risotto verder af. Roer een deel van de pancetta er doorheen samen met de Parmezaanse kaas en nog een klein klontje boter. Voeg wat vers gemalen peper toe en proef of je tevreden bent over de smaak. Eventueel kun je nog een heel klein beetje zeezout toevoegen.
8Dit recept voor risotto met witte asperges en pancetta is nu helemaal klaar. Schep de borden lekker vol en strooi er nog wat van de knapperige pancetta overheen. Buon appetito!
Tanja
april 23, 2020
goed te maken en zeer smaakvol