Spaghetti all’Amatriciana
Over Spaghetti all’Amatriciana
Spaghetti all'Amatriciana heeft zijn naam te danken aan het Italiaanse plaatsje Amatrice nabij Rome in de Italiaanse regio Lazio. Romeinse chef-koks hebben dit recept opgepakt en inmiddels is Spaghetti all'Amatriciana over de hele wereld bekend. Dit recept dient officieel te worden gemaakt met zogenaamd guanciale, het Nederlandse woord hiervoor is kinnebakspek. In Nederland wordt dit gerecht doorgaans met pancetta gemaakt in verband met de moeilijke verkrijgbaarheid van guanciale.
Meer recepten met spaghetti en pancetta vind je in ons overzicht met spaghetti recepten!
Extra info over dit recept
- Voorbereiding: 10 mins
- Bereiding: 30 mins
- Hoeveelheid: spaghetti recept voor 4 personen
Ingrediënten
Voorbereiding
1Snij de pancetta in kleine dobbelsteentjes en de sjalot, de knoflook en de Spaanse peper in kleine stukjes.
Bereiding
1Verwarm een koekenpan en als deze warm is doe je de blokjes pancetta in de pan. Bak de pancetta zonder boter of olijfolie in zijn eigen vet helemaal uit. Het uitbakken van de pancetta duurt ongeveer 5 tot 10 minuutjes afhankelijk van de grootte van de pancetta dobbelsteentjes.
2Als de pancetta is uitgebakken, is er wat vet uit het vlees gelopen en hierin fruit je de sjalot, de knoflook en de Spaanse peper 2 tot 3 minuten.
3Blus het geheel af met witte wijn en laat de wijn een beetje absorberen, niet helemaal. Doe nu ook de gehakte tomaten in de pan en zorg ervoor dat er een mooie egale saus ontstaat. Smelt de Pecorino in de saus. Proef de tomatensaus en breng de saus eventueel verder op smaak met peper en tomatenpuree.
4Waarschijnlijk is de saus al zout genoeg en hoef je dit niet toe te voegen. Dit komt door de zoute pancetta, doe in ieder geval geen extra zout in de pan zonder dat je dit hebt geproefd. Laat de tomatensaus nu zachtjes pruttelen en kook ondertussen de spaghetti.
5Kook de spaghetti volgens de bereidingswijze op de verpakking in gezouten water. Als de spaghetti 'al dente' is giet je deze af en doe je de spaghetti terug in de pan. Doe nu gelijk wat tomatensaus bij de pasta en roer dit goed door. Doe dit wel snel achter elkaar, anders begint de pasta te plakken. Serveer de spaghetti nu in diepe borden en doe nog een schepje saus over het gerecht. De Spaghetti all'Amatriciana is nu klaar! Buon appetito!
Gerelateerde recepten
5 Reviews
Daan
januari 11, 2021
Ik heb dit gemaakt met mijn vader en het het was heel lekker, dankjewel voor het recept!
Emma
december 6, 2017
Ik heb dit recept bereid voor een vriend uit Italie. Het was heerlijk en volgens hem geheel authentiek.
Punno
juni 29, 2017
Dit recept wordt normaal gemaakt met guancale, geen pancetta. Dus je kan het gaan amatriciana noemen
Patrick
maart 29, 2015
Dit recept is niet juist zonder dat er ook pecorino door en op het gerecht wordt gestrooid. Bovendien hoort in het originele recept helemaal geen knoflook door de saus te gaan en zelfs geen sjalot. Die gaan de smaak teveel domineren. Ui zie je tegenwoordig wel als ingrediënt voor dit recept.
B.
februari 7, 2022
Dit is al sedert enkele jaren ons go to-recept voor drukke dagen! We verdubbelen wel steeds de hoeveelheid vlees. Het leuke is dat je makkelijk de ingrediënten kan vervangen, ook al is het dan niet meer zo authentiek: geen pancetta, vervangen door spekblokjes, geen spaanse peper, een beetje sambal, geen witte wijn, vervangen door rosé (even lekker????), geen pecorino, vervangen door parmezaanse kaas of grana padano… Dus van harte bedankt voor dit handige en vlugge recept!