Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara Spaghetti Carbonara 4 0 5 8

maart 17, 2015

Spaghetti Carbonara

Over Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara en Pasta Carbonara zijn samen met Bucatini all'Amatriciana de bekendste traditionele recepten uit de Italiaanse regio Lazio. Tegenwoordig staat Spaghetti Carbonara vrijwel op iedere menukaart van Italiaanse restaurants zowel binnen als buiten Italië. De naam van het recept is een verwijzing naar de houtskoolbranders of kolenbranders, alla Carbonara, is hiervan direct afgeleid. In vroegere tijden aten de kolenbranders dit calorierijke gerecht vaak tijdens de schaft om zo weer voldoende energie op te doen voor het restant van een lange werkdag!

Spaghetti Carbonara bestaat net als veel Italiaanse recepten uit slechts een paar eenvoudige ingrediënten welke samen een heerlijk en bovendien klassiek geheel vormen. De belangrijkste smaakmakers van dit recept zijn eieren, kaas, pancetta en de peper. Een echte Spaghetti Carbonara heeft een stevige kaassmaak welke wordt ondersteund met de uitgesproken smaak van de pancetta. Een flinke hoeveelheid peper is voor dit recept ook echt een vereiste. Vaak wordt er ook gediscussieerd of er nou wel of niet room mag worden toegevoegd aan Spaghetti Carbonara of Pasta Carbonara. Als je dit aan een echte Italiaan vraagt, dan is het antwoord altijd eenduidig. Room toevoegen aan een recept met de naam Carbonara is absoluut niet toegestaan. Daarom doen wij dit ook niet in dit recept. Maar zodra je de Italiaanse landsgrenzen over bent, dan krijgt de discussie ineens een hele andere dimensie.

Het toevoegen van een klein beetje room geeft dit recept toch iets bijzonders. In een van de seizoenen van Masterchef Australia is er ook een discussie over het toevoegen van room aan Spaghetti Carbonara. Vanaf de eerste seconden wordt volgehouden dat de bereiding met room absoluut niet is toegestaan, maar op het allerlaatste moment wordt er toch stiekem room toegevoegd aan de Spaghetti Carbonara.

Bekijk ook het recept voor Pasta Carbonara.

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 10 mins
  • Bereiding: 25 mins
  • 10 mins

    25 mins

  • Hoeveelheid: Spaghetti recept voor 4 personen

Ingrediënten

350g spaghetti van De Cecco

100g Pancetta

5g roomboter

1 ei

4 eierdooiers

30g Parmigiano Reggiano

30g Pecorino

Verse peterselie

Verse peper

Voorbereiding

1Snij de Pancetta in mooie dunne reepjes. Kluts het ei en de 4 eierdooiers. Rasp de Parmigiano Reggiano en de Pecorino. Snij de peterselie zo fijn mogelijk.

Bereiding

1Verwarm een koekenpan en smelt hierin de roomboter zodra de koekenpan warm is. Als de boter een mooie bruine kleur heeft, doe je de Pancetta in de pan. Bak de Pancetta in 20 tot 25 minuten mooi krokant. Kook tijdens het bakken van de Pancetta de spaghetti volgens de bereidingswijze op de verpakking in 10 tot 12 minuten 'al dente' in gezouten water. Ondertussen meng je de Parmigiano Reggiano en de Pecorino met het mengel van het ei en de 4 eierdooiers.

2Zorg ervoor dat je de Pancetta iets eerder klaar is dan de spaghetti. Dit geeft je de gelegenheid om de Pancetta uit de pan te halen samen met 2 eetlepels spekvet. Als ook de spaghetti klaar is, is het zaak om goed bij de les te zijn, want het samenstellen van de 'Spaghetti Carbonara' komt heel precies.

3Haal een kwart glas kookwater uit de pan. Giet de spaghetti af, doe deze terug in de pan en doe het kookwater over de spaghetti. Roer nu de Pancetta met het spekvet en de peterselie door de spaghetti. Als je dit hebt gedaan roer je ook het mengsel van ei en Parmigiano Reggiano en Pecorino door de spaghetti.

4De Spaghetti Carbonara kan nu worden opgediend. Maak het gerecht af met nog wat peterselie, verse peper uit de molen en nog een klein beetje Parmigiano Reggiano. Buon appetito!

Gerelateerde recepten

10 Reviews

Tjerk Kleisma

november 20, 2021

Ciao Miranda,
Gewoon verdubbelen inderdaad, dan komt het helemaal goed!

Saluto,
Tjerk

Miranda

november 16, 2021

Ik vond het heerlijk. Maar mijn vraag is: kan ik als ik het voor 8 personen wil maken de recepten gewoon verdubbelen?

Jeroen Wartenbergh

oktober 27, 2021

Dit recept komt zo dicht in de buurt van hoe het écht hoort, dat je het bijna een Napolitaan kan voorschotelen, ware het niet buikspek (pancetta) gebruiken een ‘doodzonde’ is. Maar ik begrijp de concessie: Italianen gebruiken ‘guanciale’, een vettig deel van varkenswang dat gedroogd en gerijpt is en een verfijnde smaakt geeft. Niet te koop bij een Keurslager, laat staan een supermarkt.

Maar: makkelijk te vinden met Google, recentelijk steeds vaker te koop bij gespecialiseerde slagers!

ps: gebruik alleen de eidooiers en zorg dat het ei niet stolt (> 65 °C).

Tjerk Kleisma

april 7, 2018

Beste Eric,

Ik heb de omschrijving in het recept iets aanscherpt, waardoor het hopelijk duidelijker is wat je wanneer met de eierdooiers moet doen. Grazie voor je reactie, en ik hoop dat je na je eerste gerecht ook nog een tweede gaat maken 😉

Saluto, Tjerk

Eric

maart 28, 2018

Erg lekker, eigenlijk was dit mijn eerste gerecht wat ik heb gemaakt. Ik heb het recept dus letterlijk gemaakt zoals omschreven. Echter er wordt niet verteld wat je wanneer met de eidooiers moet doen in tegenstelling tot het ei

peter

september 30, 2015

Heerlijk!!!

Tjerk Kleisma

augustus 25, 2015

Beste Naita & Dennis,

Bedankt voor jullie reactie.
Interessant om te lezen dat er zo veel verschillende meningen zijn over een recept als Spaghetti Carbonara. Je kunt het spek natuurlijk ook gewoon uitbakken in het eigen vet in plaats van roomboter te gebruiken. En ja, afhankelijk van de grootte van de portie bepaal je hoeveel eieren je gebruikt. Maar Pasta Carbonara op basis van Bucatini ben ik zelf nog nooit tegen gekomen zelfs niet in Lazio waar het recept voor Carbonara vandaan komt.

Ben benieuwd of er nog meer meningen en inzichten zijn over een traditionele Spaghetti Carbonara.

Ciao!

Tjerk
AllesOverItaliaansEten.nl

Dennis

augustus 19, 2015

Beste Naita,

Mijn naam is Dennis en heb een Italiaanse afkomst. Ik las jouw reactie en kon het niet laten om te reageren. Pasta Carbonara wordt eigenlijk altijd gegeten met Spaghetti of Rigatoni. Ik kan mij voorstellen dat Bucatini lekker smaakt bij Carbonara, maar Bucatini hoort natuurlijk traditioneel gezien bij Pasta all’Amatriciana.

1 ei is inderdaad meer dan genoeg wanneer je een portie maakt voor 1 persoon, maar niet als dit een gerecht is voor 4 personen 😉

Persoonlijk vind ik het juiste wel erg lekker om in de roomboter het spek te bakken. Het spek wordt hierdoor niet keihard, maar juist iets zachter van textuur, waardoor dit perfect bij de pasta past. En ik ben het met je eens dat peterselie niet thuis hoort bij Pasta Carbonara.

Naita

augustus 8, 2015

Helemaal niet mee eens.
Bij de Carbonara horen de “bucatini” en geen spaghetti.
Roomboter en peterselie horen hier niet bij het traditionele recept
1 ei is meer dan genoeg

Kirsten

juni 30, 2015

Heerlijk om zelf verse Spaghetti Carbonara te maken. De combinatie van speck, kaas en peper blijft top!

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.