Torta della Nonna

Torta della Nonna Torta della Nonna 4 0 5 2

juli 23, 2017

Torta della Nonna

Over Torta della Nonna

De Italiaanse keuken staat natuurlijk ook bekend om haar klassiekers op het gebied van de toetjes, desserts. Persoonlijk vind ik het moeilijk om een top 3 of een top 5 samen te stellen van de lekkerste Italiaanse toetjes. Waarom? Nou, heel eenvoudig, Italiaanse toetjes zijn allemaal zo ontzettend lekker dat kiezen bijna onmogelijk wordt.

Een van deze klassiekers is de Torta della Nonna, de letterlijke vertaling hiervan is grootmoeders taart. Klinkt goed, toch? Naar mijn idee staat deze vaker in (goede) Italiaanse restaurants in Nederland op het menu dan in Italië. De volgende keer als we in september er weer zijn, zal ik hier eens extra goed op letten. Wat mij verder opvalt, is dat het in Italië veel gebruikelijker is om taart als dessert te serveren dan in Nederland, dit zie je vrijwel nooit. Overigens zie je in Italië ook regelmatig taart bij het ontbijt staan. Dus het lijkt wel alsof het bijna altijd tijd voor taart is... ;-)

Wat maakt de Torta della Nonna nou zo lekker. Dit zijn meerdere dingen. Het eerste is het deeg. Als het deeg goed is gelukt, dan vind ik dit soms nog lekkerder dan de vulling. Wat dit deeg nog lekkerder maakt, is dat het deeg op smaak ik gebracht met citroenrasp, dubbel lekker dus! En eigenlijk geldt dat ook ook de vulling. Lekker romig met een heerlijke citroensmaak. Dit maakt de Torta della Nonna voor mij een perfecte afsluiter van een Italiaanse diner!

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 1 hr
  • Bereiding: 1 hr
  • 1 hr

    1 hr

  • Hoeveelheid: toetjes recept voor 8 tot 12 personen

Ingrediënten

Voor het deeg

2 eieren

450 g meel

160 g suiker

200 g boter

Citroenrasp van een (1) citroen

Voor de vulling

750 ml melk

3 eieren

1 eierdooier

35 g maizena

30 g meel

225 g suiker

De schil van een (1) citroen

Overige

Poedersuiker

Bereiding van het deeg

1Doe het meel en de boter samen in een keukenmachine of mixer. Zet het apparaat aan tot er een mooie korrelig substantie ontstaat.

2Leg de korrelige substantie van meel en boter op een houten ondergrond. Breek de eieren en voeg deze toe samen met de suiker en de citroenrasp.

3Roer alle ingrediënten voorzichtig door elkaar heen met de toppen van je vingers. Zodra je het gevoel hebt dat alles een geheel begint te vormen, start je met kneden. Kneed het deeg voorzichtig tot er een mooie bol deeg ontstaat. Zodra dit het geval is, stop je direct met kneden. Wikkel het deeg voor de Torta della Nonna in een stukje vershoudfolie en laat dit nu zo'n 30 minuten rusten in de koelkast.

Bereiding van de vulling

1Doe de melk in een pannetje samen met de schil van de citroen. Deze schil kun je van de citroen af schillen met een fijnschiller. Denk erom dat je alleen het geel van de citroen gebruikt. De witte stukken zijn doorgaans erg bitter. Dit komt de smaak van de taart niet ten goede.

2Zet de melk op het vuur, verwarm dit, maar voorkom dat je dit aan de kook brengt. De melk moet enige tijd op het vuur staan terwijl dit tegen het koken aanzit. Hierdoor komt de smaak van de citroen helemaal los.

3Doe de eieren, de dooier en de suiker in een bowl. Roer de inhoud van de bowl goed door met een spatel. Roer alles goed door, zodat alle ingrediënten langzaam een geheel vormen.

4Vervolgens voeg je ook de maizena en het meel toe. Ga verder met roeren totdat alle ingrediënten wederom een mooi geheel vormen.

5Haal de schil van de citroen nu uit de melk. Als je dit hebt gedaan, roer je beetje bij beetje het mengsel van ei, suiker, maizena en meel door de melk. Breng de inhoud van de pan weer tot het kookpunt, niet laten koken, en blijf gedurende een periode van 10 tot 15 minuten roeren met een garde. Let op: hier vooral niet bij weg lopen en echt blijven roeren.

6Op een bepaald moment zul je merken dat er 'echt' en vulling ontstaat. De inhoud van de pan wordt ineens een stuk dikker en het roeren gaar hierdoor minder. Dit is het moment waarop je de pan van het vuur haalt en de taartvulling overhevelt in een schaal. Bij voorkeur een zo groot mogelijke schaal, want is nu de bedoeling dat dt vulling terug koelt tot kamertemperatuur. Hoe groter de schaal, hoe sneller dit gaat. Eventueel kun je dit zelfs nog versnellen door de schaal in de koelkast of vriezer te zetten.

Bereiding van de Torta della Nonna

1Verwarm de oven voor op 160 graden.

2Snijd het deeg uit in twee min of meer gelijke delen. Het tweede deel wikkel je nog even in het folie en gaat weer terug de koelkast in.

3Rol het deeg met een deegroller uit op een vlakke houten ondergrond tot een bodem van zo'n 3 millimeter. Hierbij is het slim om de ondergrond te voorzien van een dun laagje meel in verband met het plakgevaar wat op de loer ligt.

4Als je dit hebt gedaan, dan rol je de bodem rondom de deegroller. Schuif voorzichtig een met boter ingevette taartvorm van 26 centimeter onder het deeg en leg het deeg voorzichtig op de taartvorm. Druk het deeg met je vingertoppen in de gewenste vorm. Prik met een vork voorzichtig gaatjes in de bodem.

5Haal de vulling uit de koelkast en giet deze in de op de bodem van de taart.

6Pak nu ook het tweede deel van het deeg uit de koelkast. Rol het deeg weer uit, en rol dit om de deegroller en leg dit boven op de taartbodem en de vulling. Druk de buitenkanten voorzichtig aan, zodat de bodem en de bovenkant mooi op elkaar aansluiten. Prik wederom voorzichtig wat gaatjes met een vork, dit keer in de bovenkant.

7Zet de Torta della Nonna nu 50 minuten in de oven op 160 graden. Dit doe je op de laagste 'etage' van de oven. Daarna zet je de oven op 180 graden, zet je de taart een niveau omhoog en bak je deze gedurende 10 minuten af.

8Haal de taart uit de oven en laat deze nu geruime tijd afkoelen in de koelkast, minimaal een nacht. Als je deze heerlijke Torta della Nonna wilt eten, dan bedek je deze met een dun laagje poedersuiker en aanvallen maar! Buon appetito!

Gerelateerde recepten

2 Reviews

Johan siebum

december 15, 2018

Volgens mij ontbreekt bij de Torta della Nonna het bakpoeder bij het deegrecept

Mari

oktober 24, 2018

Ik denk oprecht dat deze taart heerlijk smaakt, maar…….een torta della nonna zonder pijnboompitten is géén torta della nonna ????

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.