Witte wijn risotto

Witte wijn risotto Witte wijn risotto 0 0 5 0

maart 22, 2015

Witte wijn risotto

Over witte wijn risotto

Witte wijn risotto wordt in Italië 'Risotto al Vino Bianco' genoemd. Dit recept voor witte wijn risotto bevat exact dezelfde ingrediënten als het basis recept voor risotto. Het enige verschil is dat in plaats van een klein beetje witte wijn er een heleboel witte wijn in dit gerecht zit. En dat is ook logisch, want anders zou dit natuurlijk geen witte wijn risotto zijn.

Wat dit recept zo lekker maakt, is dat de witte wijn de smaak van de risotto wat meer balanceert. Het basis recept voor risotto heeft natuurlijk een hoog kaasgehalte, maar door de verhoogde hoeveelheid witte wijn is dit recept perfect in balans. De wijn geeft een lekker zuurtje als ondertoon. Overigens wordt in dit recept gebruik gemaakt van Pinot Grigio. Door op het einde nog wat extra kaas over de risotto te strooien, heb je bovendien 2 texturen Parmagiano Reggiano, wat het gerecht nog een extra impuls geeft. Anyways... geniet van dit lekkere recept voor witte wijn risotto, buon appetito!

Toch op zoek naar een ander risotto recept..? Bekijk dan ons volledige overzicht risotto recepten!

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 10 mins
  • Bereiding: 25 mins
  • 10 mins

    25 mins

  • Hoeveelheid: risotto recept voor 2 personen

Ingrediënten

5 handjes risotto

30g boter

1 ui

400ml Italiaanse droge witte wijn

500ml kippenbouillon

Een flinke hand Parmigiano Reggiano

Vers gemalen peper

Zeezout

Verse peterselie

Voorbereiding

1Verwijder de schil van de ui en snij deze daarna in kleine stukjes. Verwarm de kippenbouillon en schaaf de Parmigiano Reggiano alvast.

Bereiding

1Smelt 25 van de 30 gram boter in een koekenpan met dikke bodem. Als de boter niet meer schuimt en een mooie bruine kleur heeft doe je de ui in de pan. Fruit de ui ongeveer 2 tot 3 minuten. Doe de risotto in de pan en bak de risotto even kort mee met de ui. Het is belangrijk dat de korrels risotto lekker nat worden van de boter en het vocht van de ui. Deze smaken trekken direct in de korrel en geven dit recept voor witte wijn risotto extra veel smaak.

2Blus de risotto af met de Italiaanse droge witte wijn. Laat de witte wijn absorberen door de risotto, terwijl het fornuis ongeveer op 65 tot 70% van het maximale vermogen staat. Blijf de risotto continu roeren, zodat het zetmeel van de korrels los komt, want ook dit geeft extra smaak aan de witte wijn risotto. Als de witte wijn volledig is opgenomen door de risotto, voeg je de eerste soeplepel bouillon toe. Voeg iedere keer als de bouillon is geabsorbeerd een nieuwe soeplepel bouillon toe.

3Als de risotto ongeveer 15 minuten op het vuur staat, moet deze bijna gaar zijn. Proef regelmatig wat de textuur van de korrel is om dit te controleren. Als de risotto nagenoeg gaar is, haal je de pan van het vuur om het gerecht verder te 'monteren'. De risotto bevat nu zo veel vocht en is nog zo heet, dat deze vanzelf verder gaart naar tot perfectie. Doe nu de laatste 5 gram boter in de pan, een lekkere hand geraspte Parmigiano Reggiano en breng het gerecht verder op smaak met vers gemalen peper en eventueel ook zeezout. Proef de risotto nogmaals en als je tevreden bent over de smaak, is de witte wijn risotto helemaal klaar.

4Dien de risotto op en garneer met wat verse peterselie. Eventueel kun je nog wat grove vlokken Parmigiano Reggiano over de risotto schaven. De risotto smaakt sowieso al lekker kazig, maar de geraspte kaas geeft dit gerecht toch nog een extra smaakje. Geniet van dit heerlijke recept voor witte wijn risotto, buon appetito!

Gerelateerde recepten

0 Reviews

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.