Restaurant Di Bruno in Amsterdam

Geplaatst op 24 maart 2017 door Tjerk KleismaGeen reacties
Restaurant Di Bruno

Afgelopen woensdag was ik ’s middags helemaal vanuit Leeuwarden in Gorinchem. Aangezien mijn meeting duurde tot het einde van de middag en ik ’s avonds pas heel laat thuis zou zijn om te eten, leek het mij perfect om het noodzakelijke met het aangename te combineren. In eerste instantie wilde ik afspreken met een oud-collega uit Hilversum om een heerlijke houtovenpizza te eten bij La Vespa in Bussum. De titel van dit artikel verraadt eindelijk al dat dit niet is gelukt. Dus door naar plan B, iets plannen in Amsterdam waar natuurlijk een gigantisch aanbod is van goede Italiaanse restaurants. De grote vraag is dan, welke? Vaak krijg ik via via wel tips, waar te eten, en waar vooral juist niet. Maar deze keer heb ik mij laten leiden door de recensies van Trip Advisor. Zodoende kwamen we uit bij Restaurant Di Bruno in Amsterdam, hartje Oud-Zuid om precies te zijn.

We hadden een reservering om 19.00 uur en toen we aankwamen was er nog volop plek. Naarmate de avond verstreek druppelde het restaurant langzaam vol. De eerste indruk was prima, niet te groot maar ook niet te klein, redelijk vol maar ook weer niet te vol waardoor een knusse sfeer ontstaat. Bovendien werden we door twee serveersters bijzonder gastvrij ontvangen, dus helemaal prima. Deze gastvrijheid werd nogmaals bevestigd, want nog voordat we überhaupt drinken hadden besteld of het menu hadden gekregen, werden we verrast met een lekker amuse. Dit was een kleine bruschetta met rode pesto, kleine stukjes pistache en wat olijfolie. De bruschetta was een goed begin.

Vervolgens kregen we het menu en de wijnkaart. Zowel de menukaart als de wijnkaart was lekker compact. Hier houd ik van! Dit betekent doorgaans dat er focus wordt aangebracht op de gerechten die op deze kaart staan. Het logische gevolg hiervan is dat dit de kwaliteit van het eten alleen maar te goede komt. Daarnaast waren er nog een aantal dagspecials, maar daarover later meer.

Op de kaart werd onderscheid gemaakt tussen koude en warme voorgerechten, in totaal zo’n 5 tot 6 gerechten per categorie. Op de koude antipasti kaart kom je een aantal ‘usual suspects’ tegen in de vorm van Burrata, Vitello Tonato en Carpaccio. De warme antipasti spraken mij persoonlijk iets meer aan omdat het verrassingseffect wat hoger was. Op dit deel van de kaart vind je bijvoorbeeld gegrilde Calamari, Coquilles in een saus van Pecorino, maar bijvoorbeeld ook het gerecht wat ik zelf had besteld, namelijk de gegrilde asperges met knapperig pancetta, truffel en een kaassaus.

Daarnaast is er een ruime keuze van zo’n 8 tot 9 ‘primi piatti’ in de vorm van verschillende soorten pasta, lasagne en risotto met truffel. Bij deze gerechten wordt mooi onderscheid maakt tussen liefhebbers van vlees en vis, maar er is ook rekening gehouden met de vegetariërs onder ons. En zoals als al verklapt, er is ook een dagspecial. Afgelopen woensdag was dit verse met de handgemaakte Pappardelle. Bij de Pappardelle werden ‘Porcini’ geserveerd. Deze pasta met paddestoelen was afgemaakt door deze te flamberen in Brandy in combinatie met Parmezaanse kaas. Hierbij wordt er een hele grote Parmezaanse kaas gebruikt. In deze kaas wordt kaas losgemaakt en deze wordt vervolgens aangestoken door middel van de Brandy. Zodra de kaas helemaal is gesmolten, dan wordt de pasta er doorheen geroerd. Tussen de regels van deze omschrijving door lees je waarschijnlijk al dat we dit verleidelijke gerecht niet konden overslaan.

Dan de hoofdgerechten welke naar goed Italiaans gebruik op de kaart waren aangeduid als ‘secondi’. In totaal acht gerechten waarvan 6 vlees en 2 vis. Voor mij als echte vleesliefhebber dus voldoende keuze variërend van kalfsvlees tot lam en echte klassiekers in de vorm van Ossobucco en twee verschillende bereiding van ‘filetto’. Onze keuze viel op de filetto, oftewel ossenhaas, met rode wijsaus van Barolo en truffel.

Maar dan natuurlijk de allerbelangrijkste vraag, wat vonden we er dan van? Vooropgesteld, alle gerechten smaakten lekker, een paar kleine details en dan was het top geweest. Antipasto freddo, de groene asperges, knapperige pancetta, kaassaus en truffel. Een heel klein beetje meer van die truffelsmaak en het was perfect geweest. La Pasta, verse Pappardelle met Porcini en geflambeerde kaassaus op basis van Brandy. De smaak was perfect alleen de temperatuur was net niet helemaal warm. Als de pasta dampend voor ons had gestaan dan was ook dit een schot in de roos geweest. Secondi, Filletto al Barolo e Tartuffo, mooi gebakken vlees, saus van Barolo en Truffel had iets meer smaak kunnen hebben, lekkere ‘Patate’ en ook de groente was mooi gegaard en goed op smaak. Prima gerecht, alleen het stukje vlees was wel erg klein voor 28 euro. Als de saus helemaal ‘spot on’ was geweest een dikke vette winnaar, nu gewoon lekker.

Tegenover al deze sterke smaken moest natuurlijk ook nog iets zoets staan, dus een ‘dolci’, het dessert. Op de dessertkaart stonden een aantal klassiekers zoals Tiramisu en Panna Contta, maar ons oog viel op een andere klassieker uit grootmoeders keuken, namelijk een onvervalst citroentaartje. Deze smaakte top, helemaal in combinatie met het bolletje citroenijs wat hierbij werd geserveerd. Om de citroenbeleving helemaal af te maken, namen we ook nog een glaasje ijskoude Limoncello.

Alles bij elkaar opgeteld, kijk ik terug op een geslaagde avond. Locatie – mooi in het kloppende hart van Oud-Zuid. Eten – dik in orde. Positieve uitschieter – de super gastvrije bediening. Ristorante Di Bruno, grazie mille!

Meer restaurant reviews vind je op ons blog!

0 Reacties

Alle velden zijn verplicht om een reactie toe te voegen.