Sperziebonen recepten

Sperziebonen recepten

Sperziebonen recepten kom je geregeld tegen in de Italiaanse keuken. Italiaanse recepten met sperziebonen zie je weliswaar niet zo vaak in Italië als deze groene bonen met aardappelen en een gehaktbal in Nederland. Maar desalniettemin zijn er voldoende lekkere sperziebonen recepten te vinden in Italië. En geloof het ook niet… er zijn zelfs recepten met pasta en deze lange bonen. Op deze pagina vind je in ieder geval een paar hele bijzondere recepten, uiteraard bereid op geheel Italiaanse wijze.

Kies je favoriete sperziebonen recept

Alles over sperziebonen recepten

Sperziebonen heten in goed Italiaans ‘Fagiolini’. Ondanks dat fagiolini prachtig klinkt, staat Italië niet in het bijzonder bekend om haar sperziebonen recepten. Als je de hoeveelheid recepten met ‘fagiolini’ bijvoorbeeld vergelijkt met de recepten die er zijn met aubergine, courgette en paprika dan is het aantal slechts beperkt. Overigens wil dat niet zeggen dat Italiaanse sperziebonen recepten niet lekker zijn. Er zijn namelijk voldoende gerechten met een hoofdrol voor deze lange dunne bonen.

Sperziebonen worden overwegend geserveerd als bijgerecht, dus als zogenaamde ‘contorni’, bij een lekker stuk vlees of een visje. De bereiding van deze gerechten is divers. En wat voor zoveel echte Italiaanse recepten geldt, geldt natuurlijk ook voor deze groente. Afhankelijk van in welke regio je je bevindt, variëren de recepten en gerechten die worden gemaakt van deze bonen. Maar er is een recept wat overal in Italië wordt gegeten. Dit betreft Sperziebonen Aglio en Olio. Sperziebonen Aglio e Olio is gebaseerd op het gelijknamige pasta recept. In dit recept worden de boontjes eerst kort gekookt en vervolgens gebakken in knoflookolie. Hierbij is het wel belangrijk dat je eerst de uiteinden van de bonen verwijderd en daarna ‘al dente’ kookt in gezouten water. Hierdoor blijft de bite behouden en door wat zeezout toe te voegen aan het kookwater, krijgen de bonen extra veel smaak. Terwijl je met de bonen bezig bent, zet je een koekenpan op het vuur met wat olijfolie en 2 tenen knoflook in grove stukken gesneden. Na het koken van de boontjes bak je deze groente nog even kort mee in de knoflook olie. Eventueel kun je ook een fijngesneden Spaans pepertje toevoegen aan de olijfolie en de knoflook. Als je hiervoor kiest, verandert de naam van dit recept in Fagiolini Aglio Olio en Peperoncino. Klinkt best goed, toch? Dit gerecht wordt weliswaar minder vaak gegeten dan de variant zonder de Peperoncino, maar dit is lekker voor de variatie.

Zoals in de vorige alinea aangegeven worden sperziebonen recepten per regio op een andere manier bereid. Heb je er bijvoorbeeld wel eens over nagedacht om deze groene groente klaar te maken in combinatie met een lekkere tomatensaus. Pugliaanse sperziebonen zijn hier een bekend voorbeeld van. De regio Puglia ligt in het uiterste zuiden van Italië en wordt ook wel de hak van de laars genoemd, dit vanwege de karakteristieke vorm. In deze streek worden bonen regelmatig geserveerd met een eenvoudige tomatensaus. Met gepelde tomaten (of natuurlijk echte verse tomaten uit Italië), een uitje of een sjalot, een of twee tenen knoflook en daarnaast wat peper en zeezout, maak je binnen no time een heerlijke tomatensaus. Eventueel kun je ook hier nog een Spaans pepertje aan toe voegen. Als de tomatensaus op het vuur staat te pruttelen en de smaak hiervan zich goed kan ontwikkelen, blancheer je de sperziebonen. Kook deze ‘al dente’, de textuur na het koken mag voor dit recept best nog een beetje stevig zijn. Vervolgens kun je de bonen toevoegen aan de tomatensaus. Laat deze daarna langzaam verder garen in de tomatensaus. De smaak van de saus trekt er hierdoor helemaal. En in dit recept mogen de bonen ook wel lekker gaar worden en eigenlijk worden doordrenkt door de saus. Dat wordt smullen, probeer maar!

In de bekende Italiaanse regio Toscane worden ‘fagiolini’ ook wel geserveerd met lekker knapperig broodkruim. Het maken van het broodkruim doe je natuurlijk gewoon zelf. Hiervoor gebruik je wat oude witte boterhamen zonder korstjes. Doe eerst wat olijfolie in een koekenpan samen met een paar grove stukken knoflook van een of twee tenen. Zet de pan niet op een al te hoog vuur, zodat de smaak van de knoflook langzaam in de olie kan trekken. Als dit is gelukt, verwijder je de tenen knoflook uit de pan en bak je het broodkruim helemaal knapperig en goud bruin. Tijdens het bakken van het broodkruim heb je uiteraard weer voldoende tijd om om je over de boontjes te ontfermen. Kook deze in gezouten water ‘al dente’. Als je tevreden bent over de textuur van zowel beide onderdelen voeg je deze samen en kun je deze smalle groene bonen in een schaaltje opdienen samen met heerlijke zelfgemaakte broodkruim.

In de Noord-Italiaanse regio Liguria worden sperziebonen gecombineerd met pasta, pesto en aardappel. Dit klinkt misschien als een vreemde combinatie, maar probeer het voor de aardigheid zelf maar een keer. Dan kom je er vrij snel achter dat deze in dit recept bijzonder goed smaken in combinatie met de andere ingrediënten. Voor dit recept is het natuurlijk wel van belang dat je een aantal onderdelen afzonderlijk perfect klaar maakt. Uiteraard maak je zelf verse groene pesto. Liguria is de regio waarvan het bekende Italiaanse recept Pesto alla Genovese vandaan komt, dus pesto uit een potje is helaas geen optie. Pesto maken is eenvoudiger dan je denkt, maar valt of staat met verse basilicum, goede olijfolie en kwalitatieve Italiaanse kaas. Natuurlijk zijn de knoflook en de pijnboompitten ook van belang. Verder moet je ervoor zorgen dat je de aardappelen in dit gerecht kookt in lekker zout water, maar niet te ver door kookt. De boontjes bereid je natuurlijk weer op de gebruikelijke manier. Uiteinden verwijderen, schoonmaken en koken in gezouten water voor de smaak. Kook de bonen iets langer dan ‘al dente’, maar zorg ervoor dat je deze ook niet helemaal gaar kookt. Anders loop je het risico dat deze draderig worden en dat is niet lekker. Als je alle onderdelen gereed hebt en tevreden bent over de smaak, dan kook je de pasta eveneens in gezouten water. Als ook de pasta ‘al dente’ is, giet je deze af in een vergiet en voeg je daarna de bonen, aardappel en pesto toe. Succes gegarandeerd!

Meer over sperziebonen

Sperziebonen zijn peulvruchten en in Nederland verreweg de meest populaire soort boon. De sperzieboon is overigens afkomstig uit Zuid-Amerika net als bijvoorbeeld de paprika. Deze peulvrucht bevat veel vezels en voedingsstoffen en is beperkt qua calorieën. Naast de ‘normale’ groene sperzieboon, zijn deze ook verkrijgbaar in de kleur geel. Dat wist je niet, he? Deze kleur kom je namelijk niet bijzonder vaak tegen in het schap van de supermarkt, maar als je na een goede groenteboer gaat, dan moet het lukken om een gele sperzieboon te bemachtigen. Een andere verwant is de ‘haricot vert’, dit is een rechte dunne peulvrucht die bij iedere supermarkt in Nederland te verkrijgen is.

Sperziebonen koken

Sperziebonen koken is belangrijker dan je denkt. Een ongekookte sperzieboon bevat namelijk giftige stoffen. Daarom is het van wezenlijk belang om deze smalle groene bonen goed klaar te maken, hiermee voorkom je inname van lectine. Dit is een natuurlijk gifstof. Door het koken van deze groene groente wordt de giftige werking ongedaan gemaakt.

Voordat je de bonen kookt, die je eerst de buitenste uiteinden te verwijderen. Afhankelijk van je sperziebonen recept kun je ervoor kiezen om de bonen in zijn geheel te koken of te breken. Kook deze groente altijd in gezouten water. Breng een pan met water aan de kook met de bonen al in de pan. Laat het vuur vervolgens 2 minuten op hoog staan. Haal de pan dan van het vuur en laat de bonen nog een paar minuten nageren in het hete water. Giet de inhoud van de pan dan af en koel gelijk met een klein beetje koud water. Op deze manier blijven de boontjes lekker knapperig en wordt het garingsproces gestopt.

Sperziebonen bewaren en invriezen

Sperziebonen kun je slechts vrij kort bewaren. De sperzieboon kun je in de koelkast bewaren. In dit geval is de houdbaarheid ongeveer 2 tot 3 dagen, want daarna kunnen deze bruine vlekken krijgen. Buiten de koelkast is de houdbaarheid van de sperzieboon iets langer, namelijk 4 tot 5 dagen. Persoonlijk zijn wij er zelf geen voorstander van om deze bonensoort in te vriezen en te bewaren.