Spinazie recepten
Spinazie recepten kom je in alle soorten en maten tegen. Spinazie is een graag geziene gast in de Italiaanse keuken en wordt daarom veel gebruikt in lekkere spinazie recepten. Naast het feit dat spinazie veel goede stoffen bevat, heeft deze groente een heerlijke eigenzinnige smaak. De Italiaanse keuken weet hier goed op in te spelen, want in de meest uiteenlopende recepten en gerechten wordt spinazie verwerkt. Op deze pagina vind je ongetwijfeld je eigen favoriete spinazie recept!
Kies je favoriete spinazie recept
- Cannelloni met ricotta en spinazie
- Cannelloni met ricotta, spinazie en tomatensaus
- Frittata met spinazie
- Gnocchi met spinazie
- Gnocch met spinazie en pancetta
- Pasta met roomsaus, spinazie en champignon
- Pasta met spinazie en worst
- Pasta met spinaziepesto
- Pasta met spinazie en worst
- Risotto met spinazie
- Risotto met spinazie, citroen en pijnboompitten
- Risotto met spinazie en geitenkaas
- Risotto met parmaham en spinazie
Alles over spinazie recepten
Spinazie recepten zijn niet weg te denken uit de Italiaanse keuken. Veel spinazie recepten worden als bijgerecht geserveerd bij vlees en soms ook bij vis. Italianen houden ervan om spinazie op verschillende manieren te bereiden en voorbeelden van lekkere spinazie recepten zijn spinazie met knoflook, spinazie met kaas en boter, en spinazie met knoflook en kaas. Ook wordt spinazie regelmatig gebruikt om pasta, risotto en gnocchi te vergezellen. Bovendien wordt de zogenaamde groene pasta verse gemaakt op basis van spinazie, meel en eieren. Kortom, de Italiaanse keuken biedt voldoende keuze voor een ieders favoriete spinazie recept.
Spinazie als bijgerecht
Zoals gezegd wordt spinazie met grote regelmaat geserveerd als bijgerecht bij voornamelijk vlees, maar dus ook bij vis. Voordat de spinazie de pan in gaat, zijn er twee handelingen die je aan te raden zijn om te verrichten. Verwijder de steeltjes van de afzonderlijke blaadjes. De steeltjes hebben een bittere smaak, dus doorgaans heeft dit een negatief effect op je recept of gerecht. Tenzij dit ‘bittertje’ ervoor zorgt dat je gerecht in balans wordt gebracht. Het tweede punt hierbij is dat de steeltjes na het bereiden een hele andere garing hebben dan de blaadjes zelf. De spinazie blaadjes zijn natuurlijk veel zachter, terwijl de steeltjes vrij stevig blijven. De andere handeling die je sowieso altijd moet doen is de spinazie grondig wassen. Anders weet je zeker dat je uiteindelijk zand op je bord hebt en tussen je tanden en dat is natuurlijk niet wat je wilt.
Spinazie met knoflook
Nu we weten wat je moet doen voordat je gaat koken, gaan we echt aan de slag. Bijgerechten met spinazie zijn vaak snel en eenvoudig te bereiden. De smaak van spinazie is van zichzelf behoorlijk uitgesproken en daardoor is het best lastig om hier een volledig andere twist aan te geven. Overigens is dit ook helemaal niet nodig want er zijn genoeg lekkere spinazie recepten waarbij het alleen nodig is om hier ingrediënten aan toe te voegen waardoor je een extra smaakje creëert. Een van onze favorieten spinazie recepten is bijvoorbeeld spinazie met knoflook. Voor dit recept hoef je slechts een paar stappen te zetten voor een lekker resultaat. Smelt wat boter in een koekenpan en als de boter warm is, doe je een paar grove stukken knoflook in de pan. Laat de smaak van de knoflook een paar minuten in de boter trekken, maar zorg er wel voor dat de boter niet bruin wordt. De boter moet die mooie goud gele kleur behouden. Vervolgens is het een koud kunstje om de spinazie te bakken in de knoflookboter. Vergeet overigens niet om wat zeezout en vers gemalen peper toe te voegen. Geef de groente de tijd om helemaal te slinken, maar bak deze daarna niet te lang door. Dus zodra je merkt dat de spinazie niet verder slinkt, gelijk uit de pan halen en lekker laten uitlekken. Je moet natuurlijk voorkomen dat al het vocht van de groente straks op je bord ligt, da’s niet lekker! Dit recept voor spinazie met knoflook is nu klaar.
Spinazie met knoflook en kaas
Het recept voor spinazie met knoflook en kaas, lijkt eigenlijk sprekend op het gerecht hierboven. In het recept op onze website voegen wij hier ook nog wat geroosterde pijnboompitjes aan toe. Naast de lekere smaak die de spinazie krijgt van de knoflook, heb je nog een extra smaakje te pakken doordat je natuurlijk ook kaas en de pijnboompitten toevoegt. Maar daarnaast geven de pijnboompitten de spinazie ook een ‘crunchy bite’. Dit klinkt misschien heel hip, maar het is altijd lekker om in gerechten verschillende texturen te proeven. Voor dit bijgerecht begin je met het roosteren van de pijnboompitten. Leg de pitten in een koekenpan zonder boter of olie. Bak de pitjes een paar minuten, maar blijf wel in de buurt van de pan, want deze kleine kwetsbare pijnboompitjes worden zomaar zwart. Als deze een lekkere bruine kleur hebben, haal je deze uit de pan en herhaal je eigenlijk het recept voor spinazie met knoflook. Zodra dit klaar is, voeg je de pijnboompitten toe en leg je er een paar plakjes Parmigiano Reggiano bovenop. Dit heerlijke bijgerechtje is nu helemaal klaar en bovendien van drie extra smaken en meer textuur. Enjoy!
Spinazie met boter en kaas
Het derde groente recept met spinazie in de hoofdrol is spinazie met boter en kaas. Ook deze bereiding lijkt erg veel op de twee bovenstaande recepten. In dit recept wordt er geen knoflook toegevoegd, dus zodra de boter is gesmolten in de koekenpan, kan de spinazie gelijk in de pan en op smaak worden gebracht met zeezout en peper. Als de spinazie helemaal is geslonken, niet langer laten door bakken en gelijk het overtollige vocht afgieten. Desgewenst nog een klein beetje extra zeezout toevoegen en er rijkelijk Parmigiano Reggiano overheen schaven. En heel veel moeilijker is het niet! 3 lekkere bijgerechtjes die super snel te bereiden zijn en succes gegarandeerd is!
Meer over spinazie
Spinazie is een groente die al eeuwen lang wordt geteeld en voor het eerst is aangetroffen in Perzië, dit land staat tegenwoordig bekend als Iran. Vanuit Perzië verspreidde spinazie zicht langzaam over Azië via onder andere India, Nepal en China. Ruim 800 jaar na Christus werd spinazie geïntroduceerd in Sicilië door het Arabische volk de Saracenen. Spinazie werd steeds populairder en vond langzaam zijn weg richting Spanje rond de 13e eeuw. Vanuit Spanje is deze groente beetje bij beetje verder over Europa en eigenlijk zelfs de rest van de wereld verspreid. Met uitzondering van de tropische gebieden kun je tegenwording overal spinazie krijgen en ook overal lekkere spinazie recepten vinden.
Spinazie koken
Spinazie koken is een fluitje van een cent. Als je verse spinazie hebt gehaald, dan snij of breek je eerst de steeltjes van de blaadjes. Vaak zit spinazie vol zand. Dus voordat je de spinazie gaat koken is het aan te raden om de blaadjes goed af te spoelen. Als je dit hebt gedaan, kook je de spinazie in gezouten water snel gaar. Na het bereiden laat je de blaadjes spinazie goed uitlekken, want meestal komt hier super veel vocht vanaf.
Een ander manier om spinazie te bereiden is in de koekenpan. Hiervoor pas je eigenlijk dezelfde stappen toe, maar kook je deze groente niet in water, maar bak je de blaadjes in wat olijfolie. Tijdens het bereiden kun je de spinazie eenvoudig op smaak brengen met wat verse peper en zeezout of bakken met een teentje knoflook. Een scheutje vers citroensap smaakt ook altijd erg lekker bij gebakken spinazie.
Spinazie opwarmen
Spinazie opwarmen, kan dat..? Van spinazie opwarmen wordt altijd gezegd dat het niet kan. Maar is dit terecht..? Spinazie kun je gerust een tweede keer opwarmen, maar je moet er dan wel rekening mee houden dat je bereide spinazie gelijk afkoelt in de koelkast en daarna maximaal twee dagen bewaart. Spinazie bestaat namelijk uit nitraat. Als dit te veel warmte krijgt wordt dit omgezet tot nitriet en dit kan schadelijk zijn voor ons lichaam.
Spinazie bewaren en invriezen
Spinazie bewaren is mogelijk, maar het beste kun je verse spinazie gelijk op de dag bereiden en eten. Indien je de spinazie niet gelijk eet, dan kun je ervoor kiezen om de spinazie in de koelkast te bewaren. In de koelkast kun je spinazie gemiddeld nog een dag of twee goed houden. Eventueel kun je er ook voor kiezen om spinazie in te vriezen. Kook de spinazie in dit geval 2 minuten, laat het goed afkoelen en verpak de spinazie daarna goed, zodat er geen lucht bij kan komen. Daarna is de spinazie ingevroren ongeveer een jaar te bewaren.