Spruitjes recepten

Spruitjes recepten

Spruitjes recepten kom je in Italië relatief weinig tegen als je dit bijvoorbeeld vergelijkt met recepten gebaseerd op paprika, aubergine, courgette en asperges. Toch zijn er een aantal spruitjes recepten die je gewoon niet mag missen. Je vindt je favoriete spruitjes recept op Italiaanse wijze ongetwijfeld op deze pagina.

Wist je trouwens dat spruitjes in goed Italiaans ‘Cavolini di Bruxelles’ heten…? Vrij vertaald betekent dit kleine kooltjes uit Brussel. En mocht je nog meer onderzoek willen doen op Wikipedia, dan zul je daar de naam spruitkool aantreffen. Ook dat wist je vast nog niet… wij ook niet hoor, maar als je op onderzoek uitgaat, kom je af en toe bijzondere nieuwe weetjes tegen.

Kies je favoriete spruitjes recept

Alles over spruitjes recepten

Spruitjes recepten zijn in Italië erg schaars. Als je al een spruitjes recept tegenkomt dan is dit vrijwel altijd een ‘contorni’, of te wel een bijgerecht. Deze kleine kooltjes uit Brussel komen erg goed tot hun rechts als je deze combineert met tomatensaus of met Gorgonzola. En laten die nou twee favoriete ingrediënten zijn uit de Italiaanse keuken. Het is heerlijk om de kooltjes mee te koken in de tomatensaus, zodat deze de smaak van de saus helemaal opzuigen. De combinatie met Gorgonzola lijkt ook wel een ‘match made in heaven’, want de bittere smaak gaat perfect samen met de karakteristieke schimmelsmaak van Gorgonzola. We hebben lang nog niet alle combinaties met deze kleine groene kooltjes gemaakt, maar we hebben nog genoeg ideeën op onze Cavolini di Bruxelles bucketlist staan. Een voorbeeld hiervan is een gegratineerde bereiding. Tot mijn verbazing zag ik ook gerechten waarin spruitjes worden gecombineerd met pasta. Dus ja, waarom ook niet..? En een laatste recept wat ik nog graag wil maken is in combinatie met pancetta of spek.

Spruitjes met Italiaanse karbonades

Een van onze andere favoriete spruitjes recepten is in combinatie met varkensvlees, in dit geval met heerlijke verse karbonades van de slager. In dit spruitjes recept draait het eigenlijk om de bereiding van de karbonades, maar de aardappelen en de kleine Brusselse kooltjes profiteren van de smaak die je aan het ontwikkelen bent. Daarom is dit dus met recht een lekker spruitjes recept.

Marineer de karbonades in de rode wijn gedurende een lange periode, dit mag gerust een paar uur zijn. Bak het spek langzaam uit, zodat het spekvet vrijkomt. Haal het spek uit de pan en bak dan de karbonades in het spekvet. Bak het vlees mooi bruin en doe dan de wijn en de tomaten in de pan. Voeg vervolgens ook de aardappelen toe en later ook de kleine groene kooltjes en de olijven. Kook de groente langzaam gaar en zorg ervoor dat de saus voldoende indikt. Proef of je tevreden bent over de smaak. Natuurlijk kun je nog extra smaak toevoegen door zeezout en vers gemalen peper toe te voegen. Geniet van dit lekkere spruitjes recept met Italiaanse karbonades!

Spruitjes met Gorgonzola

Wellicht zou je het op voorhand niet zo 1, 2, 3 zeggen, maar onze geliefde spruitkooltjes en Gorgonzola is echt een onwijs lekkere combinatie. Deze groene mini-kooltjes smaken natuurlijk van zichzelf enigszins bitter. Deze bittere smaak komt perfect tot zijn recht in combinatie met die typische smaak van blauwe kaas waar Gorgonzola bekend om staat. Voor de bereiding van dit spruitjes recept begin je met de bereiding van de Gorgonzola saus. Je begint met het bereiden van een ‘roux’. Dit doe je door boter in een pannetje te smelten en hier wat bloem in te bakken. Respectievelijk heb je hier zo’n 30 en 20-25 gram voor nodig. Als de roux gaar is, voeg je zo’n 200-250 ml melk toe. Blijf goed roeren met een garde en beetje bij beetje zie je een mooie bechamelsaus ontstaan. Deze mag best een beetje dun zijn, want zodra je de Gorgonzola toevoegt, dikt deze gelijk weer in. Laat de saus eerst 10-15 minuten koken, blijf roeren en voeg dan de kaas toe. Ondertussen heb je mooi de gelegenheid om de groente te bereiden. Idealiter maak je deze schoon voordat je met de saus begint. Snijd de harde onderkant eraf en verwijder dan de buitenste vieze blaadjes. Kook de kooltjes vervolgens in gezouten water mooi gaar. Als je dit hebt gedaan, giet je deze af en doe je de Gorgonzolasaus bij de groente. Dit spruitjes recept met Gorgonzola is nu helemaal klaar.

Spruitjes met tomatensaus

Een van onze andere Italiaanse spruitjes recepten maak je met tomatensaus en verse worsten van de slager, natuurlijk bijvoorkeur Italiaanse maar een alternatief mag ook. Het vlees van de worsten geeft een lekkere smaak af aan de saus. Bovendien hoef je daarnaast natuurlijk niet nog een keer extra vlees te bereiden. Voor de bereiding van dit recept begin het met het verwijderen van het velletje van de worsten. Haal het vlees eruit en bak dit hard aan in een koekenpan. Het vlees moet snel bruin worden gebakken want dit geeft de meeste smaak af. Als dit mooi bruin en knapperig is, voeg je ook knoflook en een fijngesneden uitje of sjalot toe. Bak deze ingrediënten een paar minuten mee, zodat de smaak goed los komt. Vervolgens doe je ook de gepelde tomaten in de pan. Plet de tomaten grondig, zodat er een saus ontstaat. Doe nu ook de spruitjes in de pan en voeg gelijk smaak toe door middel van zeezout en vers gemalen peper. Laat de kooltjes uit Brussel nu langzaam gaar koken. Terwijl dit proces gaande is, kan de saus lekker inkoken en de smaken zicht maximaal ontwikkelen. Zodra je tevreden bent over de garing van de groente en de dikte van de saus, is ook dit spruitjes gerecht gereed. Buon appetito!

Meer over spruitjes

Spruitjes heten eigenlijk ook spruitkool en zijn dus logischerwijs een koolsoort. De hoofdrolspeler op deze pagina is dus een hele kleine koolsoort die alleen ’s winters is te verkrijgen. In tegenstelling tot vele andere groenten die hun oorsprong voornamelijk in het Midden-Oosten en Amerika vinden, is deze groente van origine afkomstig uit het Middellandse Zee gebied. In dit gebied vind de teelt al duizenden jaren plaats. Later zijn deze ook in Noord- en West-Europa aangekomen. Wanneer dit precies is, is helaas niet geheel duidelijk. Maar mochten we het antwoord in een later stadium tegenkomen, dan passen we dit aan op deze pgaina. Momenteel worden de meeste spruitjes verbouwd in Nederland, Engeland en Frankrijk. De meeste productie in Nederland vindt plaats in Zuid-Holland. Voor de productie is het noodzakelijk om in de periode van februari tot april te zaaien. De uiteindelijke oogst vindt plaats in het najaar en loopt door tot in maart.

Spruitjes koken

Spruitjes koken begint het verwijderen van de harde onderkant van de kleine kooltjes. Nadat je de harde onderkant hebt verwijderd, laten de buitenste vieze blaadjes los. Ook deze vieze blaadjes dienen te worden weggehaald, voordat je de kooltjes in de pan gooit en gaat koken. Het koken zelf gaat vrij snel. Meestal duurt dit zo’n 10 minuten. Na 10 minuten zit er nog voldoende bite aan de groente en zijn deze niet door en door gaar gekookt. Voor een extra lekkere smaak kun je in het kookvocht gerust een flinke eetlepel zeezout toevoegen.

Spruitjes bewaren en invriezen

Spruitjes worden doorgaans verkocht in een netje. Als je dit netje in de koelkast legt, dan is het mogelijk om deze kleine groene groente gerust een dag of vijf te bewaren. In tegenstelling tot andere groenten is het handig om deze wel gewoon in de koelkast te bewaren en niet op een donkere plek in het huis. Door de temperatuur van de koelkast blijven de kooltjes langer goed en behouden deze die mooie lichte kleur groen.

Invriezen behoort ook tot de opties. Indien je voor invriezen kiest, dan dien je deze eerst kort te koken. Volg de stappen die hierboven worden genoemd, maar kook de groente niet de volledige 10 minuten die hierboven staan beschreven, maar ongeveer een minuut of 5. Daarna laat je de groente snel afkoelen om deze vervolgens afgesloten in de vriezer zetten. De houdbaarheid bij invriezen is doorgaans ongeveer een jaar. Hierdoor heb je de mogelijkheid om de groente vrij lang te bewaren.