Trattoria Italiana in Leeuwarden

Geplaatst op 10 april 2017 door Tjerk Kleisma1 reactie
Italiaans restaurant - Trattoria Italiana

Afgelopen vrijdag ben ik weer eens wezen eten bij Trattoria Italiana in Leeuwarden. Vroeger liepen we hier de deur plat, maar toen op een gegeven moment de kwaliteit van het eten wat minder werd, haakten wij ook af. In de tijd dat we hier dus de deur plat liepen, ben ik ook een keer wezen eten met een vriend van mij uit Helmond. Nadien is de naam van dit restaurant nog regelmatig in positieve zin gevallen en daarom hadden we vrijdag dus de stoute schoenen aangetrokken voor een bezoekje aan Trattoria Italiana.

Bij binnenkomst leek het alsof de tijd had stil gestaan. Er was namelijk vrij weinig veranderd. Wat wel was veranderd, is de personele bezetting. Het viel mij op dat ik, met uitzondering van de eigenaar, eigenlijk niemand meer herkende. Door één van de ‘nieuwe’ medewerkers kregen we een tafeltje toegewezen. Vervolgens kregen we al vrij snel de menukaart. Ook deze leek nog bijzonder veel op de kaart zoals we die nog kenden. Alleen het overzicht met vlees- en visgerechten was terug gebracht van twee pagina’s naar één pagina. Dus één pagina met vleesgerechten en één pagina met visgerechten.

Salumi e Formaggio

Naast de gerechten op de kaart waren er nog een aantal gerechten ‘off the menu’. Pasta in de vorm van ravioli gevuld met ricotta en spinazie met een bolognesesaus en als hoofdgerecht lamsvlees. Als voorgerecht kozen we de ‘Salumi e Formaggio’. Salumi staat voor vleeswaren en Formaggio staat voor kaas. Wat we kregen was dus ook een plankje met fijn gesneden vleeswaren en verschillende soorten kaas. Het vlees varieerde van verschillende soorten salami tot Prosciutto Crudo tot Mortadella. Daarnaast moet ik opbiechten dat ik de namen van de soorten kaas niet heb onthouden… excuus hiervoor… wat ik wel weet, was dat dit er drie waren, en wat ik ook nog weet is dat deze alledrie super lekker smaakten. Hetzelfde geldt trouwens voor de vleeswaren, ook die smaakten echt top.

Ravioli alla Bolognese con Gorgonzola

Zoals we op deze site wel vaker hebben gemeld, na de antipasti volgt natuurlijk de pasta. Omdat we dus eigenlijk van alle gangen van de Italiaanse keuken wat wilden proeven, besloten we om de pasta te delen. De ravioli die naast de kaart werd geserveerd, klonk echt heel goed. We kregen vervolgens een groot bord met ravioli in het midden en beide een ‘eigen’ bordje om de ravioli dan op te scheppen. Ook de ravioli met bolognesesaus was erg lekker en kon zich ruimschoots meten met het voorgerecht. Wat de saus extra lekker maakte, was dat er een klein beetje Gorgonzola in was gesmolten. Na de eerste twee gerechten waren we dik tevreden, op naar het hoofdgerecht.

Saltimbocca e Gamberoni

Bij het hoofdgerecht scheiden onze wegen. Nadat we zowel de antipasti als de pasta hadden gedeeld, hadden we beide afzonderlijk een hoofdgerecht. In mijn geval was dat de Saltimbocca alla Romana. Mijn Helmondse vriend koos voor de Gamberoni. Saltimbocca zijn vleesrolletjes op Romeinse wijze en worden bereid door kalfsvlees op te rollen met van binnen ham, Mozzarella en salie. Na het bakken wordt het vlees overgoten met een tomatensaus. Gamberoni is overigens een ander woord grote gamba’s. Ook deze werden geserveerd met een tomatensaus. Als contorni, bijgerecht, bestelden we nog wat aardappeltjes welke met rozemarijn waren gebakken. Aan de overkant van de tafel hoorde ik hele tevreden geluiden over de Gamberoni, dus dat was helemaal prima. De Saltimbocca smaakte ook goed, maar had super lekker kunnen smaken als deze iets korter was gebakken. Kalfsvlees kan snel taai worden als dit te lang wordt gebakken en dat was hier precies het geval. De smaken waren dus goed, de textuur van het vlees had iets beter gekund.

Tiramisu

Nadat we al drie gangen op hadden, zaten we al behoorlijk vol. Maar ja… we zaten vlak naast een vitrine waarin de Tiramisu en de Panna Cotta ons al de hele avond lekker had zitten maken. De keuze voor een toetje was daarom eigenlijk al op voorhand gemaakt. Beide besloten we voor de Tiramisu te gaan. De Tiramisu smaakte ook gewoon prima, helemaal in lijn met alle andere lekkere gerechten die we deze avond al hadden gehad.

Conclusie over Trattoria Italiana

Uiteindelijk verlieten we het restaurant met een zeer voldaan gevoel. De antipasti was heerlijk, lekker vers net als de ravioli met bolognesesaus. Het vlees had iets korter kunnen worden gebakken, maar de smaak vergoedde veel. Afgaande op de verhalen aan de overkant van de tafel was de Gamberoni ook dik in orde. De lekker Tiramisu was de logische afsluiter van een gezellige avond bij Trattoria Italiana. De kans is groot dat we snel weer een keertje terugkomen!

 

1 Reactie

M

januari 18, 2018

Hallo tjerk Kleisma,

Wat leuk dat jullie zijn wezen eten in leeuwarden! Graag wil ik u attent maken op een nieuwe osteria in Heerenveen Frisone Pazzo. Het zou heel leuk zijn als u ook daar eens een bezoek zou willen brengen. Het is het waard!

Met vriendelijke groet,
M

Alle velden zijn verplicht om een reactie toe te voegen.