Trattoria, pizzeria of bar: wat zijn de verschillende eetgelegenheden in Italië?

Geplaatst op 16 augustus 2017 door Tjerk KleismaGeen reacties
Trattoria, osteria en meer

Trattoria, pizzeria of bar: wat zijn de verschillende eetgelegenheden in Italië?

Wanneer je op vakantie in Italië bent, zul je ongetwijfeld een bezoek brengen aan een van de vele eettentjes die het land rijk is. In vrijwel ieder dorp vind je een plek waar je kunt eten! In tegenstelling tot Nederland, waar we vooral restaurants en eetcafés kennen, hebben de Italianen ontzettend veel verschillende benamingen voor de plek waar ze buiten de deur eten. Denk maar eens aan trattoria, osteria, bar, tavola calda of een ristorante. Maar wat zijn nou de belangrijkste verschillen?

Posti per mangiare

Het Italiaanse woord voor ‘uit eten’ is mangiare fuori; letterlijk vertaald, buiten eten. In Italië kun je dan naar in totaal zeven verschillende soorten plekken om te eten (posti per mangiare) gaan! Al is soms het onderscheid bijna niet te merken!

  1. Un ristorante: dit is een ruime plek waar je zowel regionale als nationale gerechten kunt krijgen en waar wordt gewerkt met een vaste menukaart (il menù).
  2. Una trattoria: zo’n vast menù hebben is er vaak niet bij een trattoria. Hier worden vaak lokale gerechten (piatti) bereid met producten die op dat moment beschikbaar zijn. Verwacht daar dus geen artisjokken in de winter of paddestoelen hartje zomer. Wil je in Italië dus de lokale producten proeven (assaggiare), ga dan naar een trattoria!
  3. Una casalinga: wie zijn ogen goed openhoudt, ziet flink wat casalinghe in Italië! Dit soort eetgelegenheden lijken veel op trattoria qua opzet, maar zijn vaak veel kleiner! Casalinga betekent huisvrouw en bij een cucina casalinga kun je dus traditionele gerechten eten uit de huiselijke keuken. Zo komt het wel voor dat de vrouw des huizes achter het fornuis staat en haar man de bediening voor zijn rekening neemt.
  4. Una osteria: een osteria zou ik vertalen als herberg of eetcafé. Het is een plek waar je vooral kunt drinken (bere) – vino uiteraard- en tegenwoordig dikwijls kunt genieten van simpele vaak lokale gerechten.
  5. Tavola Calda: wie meer zin heeft in een snelle hap, kan het beste naar een tavola calda Letterlijk betekent dit ‘warme tafel’, wellicht een verwijzing naar de warme frituur. Je kunt dit soort gelegenheden dan ook het beste vergelijken met onze snackbar.
  6. Bar: veel Italianen eten eigenlijk iedere dag wel buiten de deur, want ’s ochtends voor het werk, mag een bezoek aan il bar niet ontbreken. Hier wordt snel hun caffè gedronken en daarbij wordt soms een dolce (een zoetigheid) genomen. Later op de dag serveert de bar vaak nog wat meer, zoals alcoholische dranken en wat kleine snacks. Een handige tip wellicht: drink je koffie aan de bar zelf! Wanneer je aan een tafeltje gaat zitten, moet de eigenaar belasting betalen en dat wordt dan door naar jou doorbelast. Het is dus vaak goedkoper om je koffie te drinken aan de bar zelf!
  7. Pizzeria: tenslotte een van de meest bekende eetgelegenheden van Italië: la pizzeria. Goed om te weten is dat de Italianen bier (birra) drinken bij hun pizza in plaats van de hoor hun zo geliefde wijn.

Bestellen in het Italiaans bij een van deze gelegenheden

Wanneer je in Italie bent en besluit buiten de deur te gaan eten, weet je voortaan precies wat je waar kan verwachten! De volgende stappen zijn dan het doorgronden van de in het Italiaans geschreven menukaart en als klapstuk het bestellen in het Italiaans.

Tip: via Dit is Italië vind je een leuke en heel voordelige vakantiecursus Italiaans, met ook tal van dit soort praktische artikelen. Dit gaat je helpen om je bezoek aan een van de vele Italiaanse eetgelegenheden tot een goed einde te brengen! Buona fortuna e buon appetito, veel succes en eet smakelijk!

0 Reacties

Alle velden zijn verplicht om een reactie toe te voegen.