Site icoon Alles Over Italiaans Eten

Hoe kweek je zelf djahé in je achtertuin?

Gemberpoeder wordt in tal van gerechten gebruikt

Gemberpoeder wordt in tal van gerechten gebruikt (foto: Pexels)

Djahé is de Indonesische naam voor de wortel van de gemberplant. Het is niet alleen een heerlijk ingrediënt in de keuken, maar het is ook nog eens heel gezond. Wat extra leuk is: je hoeft het niet altijd in de winkel te kopen. Je kan namelijk met een beetje geduld zelf je djahé kweken in je achtertuin of op je balkon, zodat je geen gemberpoeder of losse gember meer in huis hoeft te halen.

Waarom zelf djahé kweken?

Altijd verse gember bij de hand hebben is een groot voordeel: ideaal voor het maken van een warme kop thee, of voor het op smaak brengen van je favoriete gerechten. Gember is net als ui, kokos, knoflook,, tomaat, koriander en paprika een echte smaakmaker voor wat extra pit, maar het is vrij zeldzaam in de algemene Italiaanse keuken. Je ziet het vooral in winterdrankjes of in pastagerechten uit het zuiden van Italië.

Bovendien scheelt het kweken van je eigen gember geld, aangezien één klein stukje gember al genoeg is om meerdere planten te kweken. En als laatste is het ook nog eens een duurzame keuze om je eigen djahé te kweken! 

De wortel van de gemberplant zoals je die in de supermarkt koopt (foto: Uzair Ali/Unsplash)

Stap voor stap je eigen djahé kweken

1. Koop een stuk gember

Koop als eerste een stuk verse gember bij de supermarkt, kies een stuk zonder beschadigingen en met ogen/knopen, want van daaruit groeit de gember. Het stuk moet ongeveer 5 cm groot zijn. 

2. Kies een goede plek uit voor de plant

Gember is een tropische plant en houdt van een warm klimaat, hij kan niet tegen vorst en ook niet tegen direct zonlicht. Kies dus een warm plekje in huis, maar niet in de felle zon. Zet de plant als het herfst wordt tijdig binnen om schade te voorkomen!

3. Kies de juiste plantenpot

Kies een pot die zeker dubbel zo breed is als het stuk gember. Gebruik 80 procent gewone potgrond met 20 procent compost en meng er nog wat fijne grind onder, dat zorgt ervoor dat de wortelstok niet snel gaat schimmelen. 

4. Plant de gember

Neem een stukje gember en leg het horizontaal in de grond met de ogen naar boven gericht, Zorg dat het stukje ongeveer 2 tot 5 cm onder de grond ligt, zodat het genoeg ruimte heeft om te groeien. Bedek het daarna voorzichtig met aarde, maar druk het niet te hard aan. Zo geef je de djahé alle ruimte om te groeien. Geef de plant de eerste keer flink wat water en zorg er daarna voor dat de aarde altijd een beetje vochtig is.

5. Oogst je eigen djahé

Na een paar maanden geduldig wachten is het eindelijk zover: tijd om je djahé te oogsten! Je weet dat het moment daar is wanneer de bladeren beginnen te vergelen en uitdrogen. Graaf voorzichtig rond de plant en haal de stukjes wortelstok eruit die je nodig hebt. Laat de rest lekker zitten in de grond, want dat deel zal gewoon weer verder groeien. Zo kun je keer op keer genieten van je eigen verse gember!

Ondanks dat het een tropische plant is, is verse gember kweken helemaal niet zo moeilijk (foto: Wikimedia)

Zelf djahé kweken: makkelijker dan je denkt!

Het zelf kweken van je gember is dus een leuke en handige manier om altijd verse djahé in huis te hebben. Het vraagt wat geduld, maar het is zeker de moeite waard. Net als dat je zelf rozemarijn, tijm, munt en andere kruiden maar beter vers in of bij huis kunt hebben. Probeer het eens, het is eenvoudiger dan je denkt!  

Foto boven: Pexels


Mobiele versie afsluiten