Abruzzo

Italiaanse wijn - Abruzzo

Abruzzo wordt in het Nederlands ook wel Abruzzen genoemd en ligt centraal in Italië aan de Adriatische kust. Het landschap van Abruzzo kenmerkt zich met zeer veel bossen en erg steile bergen. De wijngebieden van deze regio zijn hierdoor meer richting de kust van de Adriatische Zee gesitueerd.Vanwege het klimaat in Abruzzo zijn de wijngaarden in deze regio met zeer veel zorg geselecteerd. Deze wijngaarden liggen met name aan de voet van de Gran Sasso en Montagna delia Maiella. De druiven welke worden gebruikt voor de Italiaanse wijnen uit deze regio worden verbouwd op heuvels en bergen tot een hoogte van ongeveer 500 meter. Door de relatief lage ligging krijgen de druiven volop kans om langzaam te rijpen en heerlijke aroma’s te ontwikkelen. Leuk om te weten is dat Abruzzo qua productie hoeveelheid de 2ewijnstreek van Italië is na Veneto.

Montepulciano d’Abruzzo

In Abruzzo is slechts 1 wijn te vinden met de status Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG). Dit is de Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane en de DOCG-status is nog erg pril, sinds 2003. Deze wijn dient minimaal 90% Montepulciano d’Abruzzo te bevatten en mag maximaal 10% Sangiovese bevatten. Vanzelfsprekend herbergt Abruzzo ook een aantal bekende DOC-wijnen, namelijk de Montepulciano d’Abruzzo en de Trebbiano d’Abruzzo. De Montepulciano d’Abruzzo dient overigens te worden verward met de Vino Nobile di Montepulciano uit het gelijknamige plaatsje in Toscane, deze wordt gemaakt van de Sangiovese druif.

De Montepulciano d’Abruzzo wijn uit Abruzzo heeft doorgaans een fruitige smaak en weinig tannines waardoor deze een hoog ‘lekker gehalte’ heeft.  Dit is een perfecte wijn om te combineren met pasta recepten. Ook zijn er een aantal meer karakteristiek Montepulciano d’Abruzzo wijnen verkrijgbaar welke uitstekend passen bij Italiaanse vleesgerechten.

Trebbiano d’Abruzzo

De Trebbiano d’Abruzzo is de enige witte wijn van deze regio met de DOC-status. Over het algemeen is de Trebbiano d’Abruzzo een droge, frisse wijn. Deze wijn wordt voornamelijk verbouwd in het zuidelijke deel van de regio. Leuk detail is dat de Trebbiano d’Abruzzo vroeger bekend stond als de wijn van het leger, omdat deze veel werd gedronken door de soldaten van toen. Zoals veel witte wijnen doet ook deze Italiaanse witte wijn het erg goed bij visgerechten en gevogelte.