Toscane

Italiaanse wijn - Toscane

Toscane is waarschijnlijk de bekendste Italiaanse regio, misschien ook wel de mooiste en heeft misschien ook wel de mooiste stad van Europa in de vorm van Firenze (Florence). Deze regio ligt in het midden van Italië en grenst in het westen aan de Tyrreense Zee. Als je door het prachtige heuvelachtig landschap van Toscane rijdt, waan je je alsof je in een schilderij bent, het houdt maar niet op. De gronden van Toscane worden veelal gebruikt voor agricultuur en lenen zich perfect voor wijnbouw.

Net als vele andere Italiaanse regio’s heeft Toscane een rijke historie op het gebied van wijnproductie. Verder is de regio de absolute voorloper voor wat betreft het produceren van Italiaanse wijnen. Deze worden internationaal enorm wijd gedragen. De beste en bekendste voorbeelden hiervan zijn vele wijnen uit de Chianti, Brunello di Moltalcino en Vino Nobile di Montepulciano. Toscane herbergt een enorm aanbod aan Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) en Denominazione di Origine Controllata (DOC), respectievelijk ongeveer 7 en 30. Hiermee is de regio samen met Piemonte en Veneto vaandeldrager van de Italiaanse wijnen.

Een aantal factoren zorgen ervoor dat er in Toscane een ideale omgeving is voor de productie van wijn. De aanwezigheid van zowel bergen als zee, het heuvelachtig landschap en de samenstelling van de ondergrond leveren perfecte condities om de aller mooiste wijnen te produceren.  De wijngaarden bevinden zich op hoogtes tussen 150 en 500 meter. De relatief grote temperatuurverschillen zorgen voor een fantastisch balans tussen suikers en andere aroma’s in Toscanes trots, de Sangiovese druif.

Sangiovese

De Sangiovese druif is de drijvende kracht achter alle 7 rode DOCG-wijnen uit Toscane. Voor de Sangiovese gelden overigens meerdere benamingen, maar dit is wel afhankelijk van waar je bent. In Moltalcino wordt deze druif bijvoorbeeld Brunello genoemd. De benaming Sangiovese Grosso wordt ook gebruikt en voor de productie van Vino Nobile de Montepulciano wordt Prugnolo Gentile gehanteerd. Kwalitatieve Sangiovese wijnen worden gekenmerkt door sterke tannines en hoge zuurgehalte. Buiten Toscane tref je Sangiovese aan in Lazio, Umbira, Le Marche en natuurlijk Corsica maar dan onder de naam Nielluccio.

Vernaccia

Naast alle rode top wijnen uit Toscane is er ook 1 witte druif die de hoogste Italiaanse kwalificatie DOCG mag dragen, Vernaccia di San Gimiagno. Bovendien was deze wijn de allereerste wijn sinds de introductie van het DOC-systeem die dit keurmerk mocht dragen. De Vernaccia komt ook wel voor op Sardinie en Le Marche, maar de Vernaccia di San Gimiagno is uniek voor de regio Toscane en mag worden beschouwd als een koninklijke wijn.

Super Tuscans

De term Super Tuscans is in de jaren ’70 ontstaan, doordat er in Toscane wijnen werden geproduceerd niet in aanmerking kwamen om een DOC- of DOCG-status te claimen. De reden hiervan is dat deze Italiaanse wijnen weliswaar van hoge kwaliteit zijn, maar niet worden gemaakt van traditionele echte Italiaanse druiven. In plaats hiervan worden internationale druiven gebruikt door de productie zoals Cabernet Sauvignon. Hierdoor is het niet mogelijk om in aanmerking te komen een DOC- of DOCG-status. De Super Tuscans worden gemaakt op basis van de minder stringente regelgeving Indicazione Geografica Tipica (IGT) en worden daarom ook wel gekwalificeerd als ‘IGT Toscana’.

Om deze wijn in de regio te leren kennen, is het natuurlijk altijd leuk om een agriturismo, hotel of camping in Toscane te boeken en de omgeving inclusief haar wijnen te verkennen.