Puglia

Italiaanse wijnen - Puglia

Puglia ligt in het uiterste zuiden van Italië en vormt de hak van de laars. Deze regio grenst zowel aan de Adriatische Zee als aan de Ionische Zee. De hoofdstad van de regio Puglia is Bari, een typische Zuid-Italiaanse stad. In vergelijking met vele andere Italiaanse regio’s is Puglia een relatief vlakke regio. Natuurlijk zijn er ook in deze regio bergen te vinden, maar dit is beperkt tot de omgeving van Gargano. De rest van de regio is heuvelachtig, maar niet extreem zoals andere regio’s.

Doordat het noorden van de regio meer bergachtig is, zijn er grote verschillen tussen wijnen die in het noorden van Puglia worden geproduceerd en het zuiden. De wijze van wijn produceren  in het noorden vertoont veel gelijkenissen met andere Italiaanse wijnen, terwijl het zuiden van Puglia nagenoeg vlak is en er hierdoor andere technieken zijn vereist. Eigenlijk is de enige gelijkenis tussen het noorden en het zuiden de gewassen die er worden verbouwd, namelijk druiven en olijven. That’s it!

Puglia is verantwoordelijk voor bijna de helft van de totale Italiaanse olijfolie productie en een hoge kwantiteit minder kwalitatieve rode wijnen. De wereldwijde toenemende vraag naar kwalitatieve wijnen leidde er toe dat dit economische impact had op de wijnboeren uit Puglia, die zich meer op de onderkant van de makt richten. Dit werd met name ingegeven door de opkomst van kwalitatief hoogwaardige wijnen uit ‘De Nieuwe Wereld’ en haar competitieve prijsstelling. De wijnboeren uit Puglia werden hierdoor gedwongen om aanpassingen te doen in de wijze van wijn produceren om de kwaliteit te verbeteren. Tot midden jaren ’90 was het percentage Denominazione di Origine Controllata (DOC) erg laag. Maar sinds het aanpassen van de wijze van productie stijgt dit percentage gestaag. In 2010 is dit zelfs bekroond met de eerste Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) voor de Primitivo di Manduria Dolce Naturalle.

Primitivo di Manduria (Dolce Naturalle)

De bekendste en meest geproduceerde druif in Puglia is de Primitivo en heeft de naam te danken aan het feit dat deze druif zeer vroeg rijpt. Zoals gezegd heeft deze regio sinds enige jaren haar eerste DOCG. Echter is dit wel op basis van de zoete variant, namelijk de Primitivo di Manduria Docle Naturalle, en niet de droge. De droge Primitivo di Manduria heeft tot op heden nog steeds het op een na hoogste Italiaanse keurmerk DOC.

De condities op basis waarvan deze Primitivo wordt verbouwd is kenmerkend voor het zuiden van Puglia; heet, droog en verbouwd op een vlakke ondergrond nabij de kust. Een leuk weetje over de droge Primitivo di Manduria is dat deze wijn een minimum van 13.5% alcohol moet bevatten. Dit is het hoogste minimum alcoholpercentage voor droge niet versterkte wijnen wereldwijd.