Paprika recepten

Paprika recepten

Paprika recepten zijn een vertrouwd gezicht in de Italiaanse keuken. Paprika kan namelijk op ontzettend veel verschillende manier worden verwerkt tot een lekker paprika recept. Het Italiaanse woord voor paprika is overigens ‘Peperoni’. Dit wekt het vermoeden dat dit een pepertje is, maar een pepertje gaat in het Italiaanse door het leven als een ‘Peperonchino’. Je favoriete Italiaanse paprika recept ga je ongetwijfeld vinden op deze pagina met paprika gerechten.

Alles over paprika recepten

Paprika recepten en recepten met paprika kom je volop tegen in de Italiaanse keuken. En het leuke van paprika is, is dat je paprika tegen kan komen in verschillende kleuren. Deze kleuren zijn rood, geel en groen. Groene paprika’s zijn minder rijp dan gele en rode paprika’s. Recepten met groene paprika proeven daardoor vaak wat krachtiger en kruidiger dan die met gele en rode. De gele paprika is net iets rijper dan de groene paprika en dat merk je direct aan de smaak van je paprika recept. Een recept met gele paprika is doorgaans wat zoeter en minder sterk van smaak. Van alle drie kleuren paprika is de rode verreweg het meest rijp. De rode paprika heeft meer zon gekregen dan de groene en de gele en smaakt verreweg het zoetst.

Paprika recepten zie je vaak als bijgerecht bij vlees of vis. Het recept voor aardappelen met paprika is typische zo’n voorbeeld van een lekker rustiek gerecht wat goed past bij een lekker stuk vlees. Paprikapesto is daarentegen weer erg goed te combineren met vis. En Italië zou Italië niet zijn als er ook niet onwijs veel paprika recepten zouden zijn die worden gecombineerd met gnocchi, pasta en/ of risotto. Een klassieker uit de Italiaanse keuken is ‘Peperonata’. Peperonata is eigenlijk niets anders dan een paprika recept wat wordt verrijkt met tomatensaus. Dit gerecht kan prima dienen als ‘contorni’, maar roer je net zo makkelijk door de pasta. Favoriete paprika recepten van de auteur van deze website zijn gele paprika met munt en paprika met broodkruim.

Het lekkerste paprika recept

Stiekem hebben we je hierboven al een doorkijkje gegeven in ons favoriete paprika recept, maar we hopen natuurlijk ook dat jij hier je favoriete Italiaanse paprika recept tegenkomt. Voor het vinden hiervan, delen we natuurlijk weer onze lekkerste recepten en daarnaast proberen we je op weg te helpen met praktische punten ten aanzien van de bereiding en hoe je een paprika recept van de meeste smaak kan voorzien. En omdat voor het bereiden van paprika de oven een zeer handig en bovendien gemakkelijk te hanteren hulpmiddel is starten we met paprika recepten uit de oven.

Paprika recepten uit de oven

Bij het bereiden van paprika in de oven gebeurt er iets met de paprika waardoor deze een onwijs lekkere smaak krijgt. Daarom is het bereiden van paprika uit de oven een van onze persoonlijk favoriete bereidingswijze. Je begint natuurlijk met het snijden van de paprika. Zorg ervoor dat je mooie grote plakken van de paprika afsnijdt. Een aantal praktische tips voor het snijden van paprika vind je lager op deze pagina. Als je de zaadjes hebt verwijderd en je bent ook de groene steel kwijt, ga je aan de slag. De meest eenvoudig bereiding is door de paprika simpelweg te bereiden met wat olijfolie, zeezout en wat vers gemalen peper. Het is belangrijk dat de gehele stukken paprika zijn bedekt met een dun laagjes olijfolie en daarna kan deze in een voorverwarmde oven van 180 graden. Het is belangrijk dat je de oven niet hoger zet dan op 180 graden, want anders kan de olijfolie verbranden en dit gaat natuurlijk ten koste van de smaak. Na ongeveer 40 minuten is de paprika gaar en perfect van smaak!

Met deze vorm van bereiden kun je op veel verschillende manieren variëren afhankelijk van bij welk gerecht je de paprika uit de oven wilt serveren. Zoals je inmiddels weet, heeft iedere kleur paprika weer een iets andere smaak. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om gewoon drie verschillende kleuren paprika in de oven klaar te maken, zodat dit eigenlijk helemaal niet meer uitmaakt. In de Italiaanse regio Puglia wordt gele paprika uit de oven doorgaans koud geserveerd met verse munt. Dit is ook een erg smakelijk paprika recept en niet een standaard recept wat je uit de Italiaanse keuken zou verwachten.

Peperonata

Nadat je de paprika in de oven hebt bereiden, kun je verder nog op talloze wijzen variëren met paprika om tot de lekkerste recepten te komen. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een heerlijk tomatensaus te maken, terwijl je paprika’s in de oven hebt staan. In dit geval fruit je eerst een teentje knoflook en een sjalotje of een uitje in wat olijfolie. Als de smaken goed los zijn gekomen na een paar minuten doen je ook 4 gepelde tomaten uit een blikje in de pan. Plet de tomaten zodat er een saus ontstaat. Breng de tomatensaus op smaak met vers gemalen peper en wat zeezout. Laat de saus lekker pruttelen tot dat de paprika’s gaar zijn en leg deze dan in de saus. De smaken kunnen nu optimaal van elkaar profiteren, zodat er een super lekkere Peperonata ontstaat. De regio Puglia is al eerder ter sprake gekomen, maar de Peperonata wordt hier ook geserveerd in combinatie met pasta. En we kunnen je garanderen dat ook dit erg lekker is, zeker de moeite waard om een keer te proberen.

Paprika met broodkruim

Wellicht ben je het fenomeen broodkruim wel eens eerder op onze website tegen gekomen, maar ook het paprika recept met broodkruim is super smaakvol. De paprika, kleur naar keuze of gemengd, bereid je weer in de oven en ondertussen ga je aan de slag met het knapperige broodkruim. Voor het broodkruim heb je slechts een paar ingrediënten om dit recept tot een groot succes te maken. Dit zijn oude witte boterhammen, olijfolie en knoflook. Verwijder de korsten van het witbrood en snijd het middelste deel van het brood zo fijn als mogelijk. Verwarm wat olijfolie in een koekenpan en laat de smaak van de knoflook hier langzaam intrekken. Pas wel op dat je dit niet op een te hoog vuurtje doet, anders verbrandt de knoflook en wordt de smaak bitter. Daarna bak je de stukjes witbrood tot knapperig broodkruim. Het is natuurlijk toegestaan om het broodkruim in de pan fijner te maken naarmate dit harder wordt. Dit gaat namelijk niet iets makkelijker dan door dit te snijden. De combinatie met broodkruim maakt dit met recht een lekker paprika recept!

Paprikapesto

Paprikapesto is natuurlijk een bekend en vertrouwd gezicht in de Italiaanse keuken, dit geldt met name voor de keuken uit Calabria. Pesto alla Calabrese is een pesto welke wordt bereid op basis van rode paprika. Naast paprika spelen ook tomaat, basilicum, ui en Spaanse peper in dit pesto recept een belangrijke rol. Maar je kunt er ook voor kiezen om de geroosterde paprika te gebruiken voor de paprikapesto. In dat geval kun je gerust vergelijkbare ingrediënten gebruiken die ook bij Pesto alla Genovese worden gebruikt zoals knoflook, noten zoals walnoten en hazelnoten of pijnboompitten, een Italiaanse harde kaas zoals Parmigiano Reggiano of Pecorino en olijfolie niet te vergeten. Het is bijvoorbeeld erg lekker om van geroosterde groene paprika een lekker pesto te maken. En deze past perfect bij de pasta of een lekker stukje vis!

Meer over paprika

Paprika is een groente die met dank aan de Spanjaarden vanuit Midden-Amerika is over komen waaien. Omstreeks 1500 hebben de Spanjaarden de paprika tijdens hun reizen over gebracht. Vervolgens is deze groente via Spanje en Portugal verspreid over Europa. Nadat de paprika in Europa was geïntroduceerd waren het de Italianen die de paprika als eerste omarmden. Later waren het met name de Hongaren die erg enthousiast.

In Nederland wordt paprika alleen op industriële wijze verbouwd. Na tomaat is de paprika de meest verbouwde groente in onze kassen.

Paprika snijden

Een paprika snijden is vaak een heel gedoe. Op een of andere manier zitten de zaadjes van de paprika altijd in de weg en is het lastig om deze in een keer helemaal weg te snijden. Een tijd terug zag ik Gordon Ramsey op televisie en deze Britse chef had een prima tactiek om paprika te snijden.

Het eerste wat hij deed was de bovenkant van de paprika er helemaal af snijden. Doordat de bovenkant nu van de paprika af is, kun je deze op de kop zetten en blijft deze stevig staan. Daarna is het een koud kunstje om de paprika zo te snijden zonder dat je last hebt van die vervelende zaadjes.  De punt van de onderkant van de paprika steekt nu omhoog. Vanuit de punt kun je de paprika met drie simpele snijbewegingen in grote vlakken snijden. De zaadlijsten worden hierdoor niet geraakt en je kunt de paprika nu gewoon verder bereiden tot een van je favoriete paprika recepten.

Paprika roosteren

Paprika roosteren kan op verschillende manieren. Vaak is het doel van het roosteren van paprika om het velletje om een eenvoudige manier te kunnen verwijderen. De eerste manier hiervoor is om dit op het fornuis te doen. Je kunt het gas gewoon open draaien en de paprika op de pit leggen. De paprika wordt nu snel zwart en dat is ook precies wat de bedoeling is. Na een paar minuten is de paprika volledig geblakerd. Zodra dit het geval is, haal je de paprika uit het vuur. Het velletje heeft als het goed is los gelaten en doordat de paprika is geroosterd, kun je deze nu eenvoudig verwijderen.

De tweede manier om dit te doen is in de oven. Zet de oven op de grillstand en doe de paprika in een ovenschaal in de oven. Zet de oven niet te hoog en de ovenschaal enigszins onderin de oven en na 10 minuten is de bovenkant volledig geroosterd. Dit is te herkennen doordat deze zwart wordt. Draai de paprika en rooster ook de andere kant zwart. Als beide kanten zijn geroosterd, haal je de paprika uit de oven. Het velletje is nu eenvoudig van de geroosterde paprika te verwijderen.

Eventueel kun je er ook voor kiezen om de paprika in de oven te roosteren zonder dat je het velletje verwijdert. In dit geval kun je de paprika op smaak brengen met olijfolie, vers gemalen peper en wat zeezout. Zet de oven op 180 graden en binnen 40 minuten heb je heerlijke geroosterde paprika’s. Natuurlijk kun je de paprika ook verder bereiden tot een van de vele lekkere Italiaanse paprika recepten.

Paprika bewaren en invriezen

Een paprika kun je natuurlijk prima enige tijd bewaren en je kunt er zelfs voor kiezen om de paprika in te vriezen. Een paprika kun je het beste buiten de koelkast bewaren. Hierdoor heeft de groente nog een beetje extra tijd om verder te rijpen zodat de smaak extra lekker wordt. Het beste kun je paprika bewaren op een donkere plek zoals een voorraadkast of een andere plek waar deze geen daglicht krijgt. Op deze wijze kun je de paprika ongeveer een week goed houden.

Als je de paprika echt lang wilt bewaren, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om de paprika te bevriezen. Als je een paprika wilt invriezen, dan moet je deze van tevoren wel even kort koken. Dit duurt gemiddeld 1 tot 2 minuten. Daarna doe je de paprika in een gesloten verpakking in het vriesvak en de paprika blijft ongeveer een jaar goed. Zelfs na een jaar maak je hiermee dus de lekkerste paprika recepten.