Umbria

Italiaanse wijn - Umbria

Umbria is een van de kleinste regio’s van Italië en misschien wel de meest centraal gelegen regio van alle Italiaanse regio’s. De omgeving is voornamelijk heuvelachtig en bergachtig door de aanwezigheid van de Apennijnen. Umbria is de enige regio in Italië die niet aan zee grenst of landsgrenzen heeft. Het klimaat in Umbria is te vergelijken met Toscane, de winters zijn koud en regenachtig en de zomers zijn droog en de zon schijnt onophoudelijk. Maar in tegenstelling tot Toscane staat deze regio niet bekend om haar enorme wijnproductie. Dit betreft nog minder dan 30% van wat Toscane op jaarbasis produceert.

Momenteel wordt 17% van de totale wijnproductie gemaakt op het niveau van Denominazione di Origine Controllata (DOC). Hoewel Umbria geen ‘echte’ wijnregio is zoals Toscane of Piemonte neemt de kwaliteit van de Italiaanse wijnen die worden geproduceerd toe. Dit is voor een groot gedeelte toe te schrijven aan het aannemen van oenologen in de jaren ’80 en ’90.  Dit is met name terug te zien in de Sangiovese wijnen die worden geproduceerd, maar ook in de wijnen die in een nieuwere stijl worden gemaakt op basis van Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinot Noir, Voor de witte wijnen is dit met name het geval bij Chardonnay.

Het grootste gedeelte van de wijnproductie van Umbria vindt plaats op de terrassen in de  heuvels. Om die reden begint de naamgeving van diverse wijnen vaak met ‘Colli’ wat letterlijk heuvel betekent. Net als regio’s in de omgeving zoals Lazio en Le Marche bestaat het grootste gedeelte van de wijnproductie uit witte wijnen. Orvieteo is de grootste DOC in de regio en doet 80% van de totale productie, voornamelijk met Trebbiano druiven.

Umbria staat dan wel bekend als witte wijn regio, de enige 2 Denominazione di Origine di Controllata Garantita wijnen zijn rood. Dit zijn de Montefalco Sagrantino en de Torgiano Rosso Riserva. Verder zijn er nog 11 DOC’s.

Montefalco Sagrantino

De Montefalco Sagrantino is in 1992 beloond met de hoogste Italiaanse kwalificatie DOCG en is een krachtige rode wijn. De donkere lokale druif Sagrantino groeit in de omgeving van Montefalco en levert zowel droge als zoete wijnen. Een voorwaarden voor de DOCG-status is dat beide varianten (droog en zoet) minimaal 95% Sagrantino bevatten. De zoete passito is een dessertwijn en wordt in Italië beschouwd als een van de beste van het land.

Torgiano Rosso Riserva

De Torgiano Rosso Riserva is een rode wijn van Sangiovese en in 1991 beloond met de DOCG-status. De Torgiano Rosso Riserva promoveerde toen van DOC naar DOCG, terwijl de andere Torgiano Rosso wijnen tot op de dag van vandaag DOC zijn gebleven. De Riserva dient minimaal 3 jaar te zijn gerijpt en mag tot wel 30% worden gemixt met Canaiolo of een kleine hoeveelheid Trebbiano Toscano, Ciliegiolo of Montepulciano.