Valle d’Aosta

Italiaanse wijn - Valle d'Aosta

Valle d’Aosta is de kleinste en minst bevolkte Italiaanse regio en ligt in het uiterste noordwesten van Italië. Doordat de regio zo klein is, is dit de enige regio in Italië zonder provincies. De omgeving van Valle d’Aosta is ontzettend bergachtig, maar dat is natuurlijk niet vreemd. In het westen grenst Valle d’Aosta aan de Franse Alpen en in het noorden aan de Zwitserse. De invloeden van de nabijheid van Frankrijk zijn duidelijk merkbaar. De 2e taal van deze regio is logischerwijs het Frans en ook bij het produceren van wijn wordt er gebruik gemaakt van Franse druiven naast de Italiaanse. Ook zijn er zo’n 13 lokale druivensoorten waarvan het grootste gedeelte wordt toegepast bij de wijnen die voldoen aan de eisen van het Italiaanse keurmerk Denominazione di Origine Controllata (DOC).

De grootte van de regio impliceert dat de totale wijnproductie laag is. Saillant detail is dat wel 75% van de regio in beplant met druiven ten behoeve van het produceren van Italiaanse wijnen. Valle d’Aosta kent dan weliswaar geen Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) en Indicazione Geografica Tipica (IGT), de wijnen die op DOC-niveau worden geproduceerd omvatten 25% van de totale productie in de regio.

Wijnen uit Valle d’Aosta

Onder de rode Italiaanse wijnen uit Valle d’Aosta bevinden zich de Petit Rouge en Fumin. De Petit Rouge is de meest geplante druif van de regio en komt voor in de meeste DOC-wijnen. Van deze druif wordt een zoete, fruitige rode wijn gemaakt die vaak wordt vergeleken met de Beaujolais. De Fumin is jaren uit beeld geweest, maar is weer helemaal in opkomst. Traditiegetrouw worden de wijnen die van Fumin worden geproduceerd gemixt met internationale druiven uit de regio om extra kleur en structuur mee te geven. Maar de druif die het meest dominant aanwezig is, is de Picotendro, een lokale versie van de Nebbiolo. Daarnaast worden er een aantal fruitige witte wijnen gemaakt van Moscato Bianco en de lokale Pinot Grigio (Malvoisie).