Frittata recepten

Alles over Frittata recepten

Frittata recepten worden in Italië op verschillende manieren en op verschillende momenten gegeten. Als je wel eens in Italië op vakantie bent geweest en in een restaurant ‘antipasti’ hebt besteld, dan is er een kans aanwezig dat een van de onderdelen van de antipasti een stukje frittata is geweest. Overigens wordt in restaurants dit gerecht vaak niet in zijn geheel aangeboden. De reden hiervoor is dat dit eiergerecht erg machtig is en daardoor enorm vullend is. In Italiaanse steden wordt dit gerecht wel in kleinere stukken aangeboden in barretje of lunchrooms. De manier waarop dit gebeurt is vergelijkbaar met de wijze waarop in deze gelegenheden pizza wordt aangeboden. Ook pizza zie je hier vaak in punten of in plakken in de vitrine liggen.

Als we in Nederland aan recepten en gerechten met ei in de hoofdrol denken, dan is de kans klein dat de frittata als eerste door je gedachten heen schiet. In tegenstelling tot Italiaanse restaurants is een ‘uitsmijter’ in Nederlandse lunchrooms een bijna niet weg te denken gerecht. Hiervan hebben we ongekend veel varianten. Vaak is het minimale eieren 3 en ontkom je ook bijna niet aan de kaas. Verder kan er worden gekozen uit ham, spek of champignons. Hieruit blijkt maar weer dat de eetcultuur in Italië niet te vergelijken is met de cultuur zoals we die in Nederland kennen. Dergelijke gerechten zul je in Italië niet snel voor bij zien komen. Sterker nog, zoals je hebt kunnen lezen, worden eigenlijk alleen maar kleine stukjes of puntjes ei in de vorm van een frittata verkocht.

Zelf frittata maken

Zelf frittata maken is eenvoudiger dan je denkt en bovendien is de kans groot dat deze vele malen lekkerder smaakt dan je ‘uitsmijtertje’. Met dit Italiaanse eiergerecht kun je op veel verschillende manieren variëren, dus je kunt op deze manier je eigen favoriete recept helemaal zelf samen stellen. De recepten op deze pagina zijn ter inspiratie, maar je kunt gewoon een ingrediënt toevoegen of weglaten indien je denkt dat het recept hierdoor lekkerder wordt.

Het basisrecept voor frittata

Om het basisrecept te maken heb je maar een paar eenvoudige ingrediënten nodig die bijna iedereen wel standaard in huis heeft. En mocht je er nou toch een of twee missen, dan vind je deze in iedere supermarkt wel terug.

Voor dit recept zijn dit de ingrediënten die je nodig hebt:

Deze hoeveelheden zijn geschikt om met 2 personen uitgebreid te genieten van dit recept, maar je kunt dit ook gerust met 4 personen op eten. Dit zijn de stappen voor de bereiding van dit eiergerecht.

Breek de eieren en doe deze in een grote kom of schaal. Roer het eiwit en het eigeel goed door, zodat dit goed is geklutst. Verwijder de schil van de teen knoflook en het uitje en snijd deze daarna helemaal fijn. Schaaf van zowel de Pecorino als de Parmigiano Reggiano kaas een flink hand. Voeg de twee soorten kaas samen met het gesneden uitje en teentje knoflook bij het geklutste ei. Voeg wat vers gemalen peper toe en een lekkere snuf zeezout. Roer alle ingrediënten door, zodat dit mooi gelijkmatig is verdeeld.

Verwarm een klein beetje olijfolie in een koekenpan. Als de olie warm is, doe je het mengsel van de geklutste eieren in de pan. Bak dit langzaam aan terwijl je het ei blijft roeren. Als je het idee hebt, dat het ei warm is en dat dit begint te stollen, dan zet je de koekenpan in de voorverwarmde oven. Je kunt de frittata nu gedurende 5 tot 6 minuten afbakken op 220 graden. Als de tijd verstreken is, haal je de pan uit de oven en check je of deze goed is qua structuur. Dit kun je checken door met een houten prikkertje in het midden van de frittata te prikken. Als er niets aan de prikker blijft kleven, dan weet je dat het ei perfect is gegaard. Geniet van dit lekkere frittata recept. Buon appetito!