Cannelloni recepten

Alles over Cannelloni recepten

Cannelloni recepten zijn eigenlijk hele bijzondere gerechten uit de Italiaanse keuken. Deze pastasoort wordt namelijk vooral geserveerd als er iets te vieren valt of bij andere bijzondere gelegenheden. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld een verjaardag, een feestdag of de geboorte van een kind. Bij dergelijke gelegenheden doen de Italiaanse nonna’s en mamma’s extra hun best om het aller lekkerste eten op tafel te zetten. De kleine zwarte boekjes met familierecepten worden dan van de schoorsteen gepakt en daaruit worden de lekkerste Cannelloni recepten gemaakt.

Het maken van Cannelloni is sowieso al veel meer werk dan het bereiden van een standaard pasta recept. Dit wordt vooral veroorzaakt door het feit dat deze pasta gevuld dient te worden. In vergelijking met andere recepten moet er dus een vulling worden gemaakt, daarna het vullen van de pijpjes zelf en daarnaast nog een saus worden gemaakt. Tot slot wordt dit gerecht nog opgebouwd in een ovenschaal en tevens daarin afgebakken. Als je een Cannelloni recept vergelijkt met een ‘reguliere’ pasta, dan merk je al dat dit een paar stappen extra met zich meebrengt. Bij een standaard gerechtje hoef je doorgaans alleen de saus te maken en dat scheelt natuurlijk erg veel tijd.

Zelf Cannelloni maken

Als je voor de eerste keer zelf Cannelloni gaat maken, dan is het wellicht een goed idee om de eerste keer kant-en-klare pasta te gebruiken. Merken zoals Barilla en De Cecco hebben prima pasta om voor de eerste keer uit te testen of je dit gerecht lekker vind, en bovendien of je het leuk vindt om zelf te maken. Vaak wordt voor de vulling een recept gehanteerd op basis van Ricotta kaas en spinazie.

Dit zijn de ingrediënten die je voor de vulling kunt gebruiken.

Met deze hoeveelheden kun je een vulling maken, waarmee je met gemak voor 4 personen Cannelloni kan maken. Hieronder vind je alle handelingen stap voor stap uitgelegd.

Het lijkt vaak een extra onnodige handeling, maar ik kan je verklappen dat het echt een must is om de spinazie grondig schoon te maken. Zelfs als op de verpakking van de spinazie staat aangegeven dat deze al is gewassen, dan wil ik je toch adviseren om hier nog een keertje tijd en energie in te steken. Als je dit niet doet, dan loop je het risico dat er onverhoopt toch wat zand achterblijft.

Als je dit hebt gedaan, dan kook je deze groene groente in een grote pan met water. Eventueel kun je nog wat zeezout toevoegen voor wat extra smaak, maar dit kun je ook achteraf toevoegen zoals bij stap 4 wordt omschreven. Het koken van de spinazie duurt slechts een paar minuten. Zelf ik kies ik ervoor om dit zo’n 5 minuten te doen. Daarna giet je de groente af en knijp je deze bij wijze van spreken helemaal uit, zodat al het vocht uit de spinazie is. Als deze te vochtig blijf, krijg je ook een vochtige vulling en dat is niet lekker. De uitgeknepen spinazie leg je op een snijdplank en hak je met een groot koksmes helemaal fijn.

Stap 3 en 4 kun je trouwens ook prima combineren. Pak een grote schaal en doe daar de Ricotta kaas en de spinazie in. Roer deze ingrediënten goed door, zodat er een groen-witte mengsel ontstaat. Eventueel kun je ook gelijk al de Parmezaanse kaas, wat zeezout en vers gemalen peper toevoegen. Wees hier wel voorzichtig mee want het is eenvoudiger om nog wat extra toe te voegen, dan deze ingrediënten er weer uit te halen. Roer de inhoud van de schaal nog een keertje goed door, proef of je tevreden bent over de smaak en als dit goed is, is deze vulling helemaal klaar. Vul de pijpjes Cannelloni en dan heb je dit onderdeel afgerond. Hoogste tijd om te kiezen op welke manier je je Cannelloni recept verder wilt afmaken.

Kies je favoriete Cannelloni recept

Na het maken van de vulling kun je nu kiezen hoe je je de Cannelloni verder wilt bereiden. Hieronder hebben we alvast een aantal recepten voor je uitgeschreven hoe je dit op eenvoudige wijze kunt doen. Beide recepten zijn klassieke recepten uit de Italiaanse keuken. Het eerste recept is gebaseerd op basis van een Bechamelsaus. Het tweede recept wordt bereid op basis van een zelf gemaakte tomatensaus.

Cannelloni recept met Bechamelsaus

Een bekende manier om Cannelloni te bereiden is met Bechamelsaus. Deze saus vindt haar oorsprong in Frankrijk, maar wordt in Italië liefkozend ‘La Besciamella’ genoemd. La Besciamella mag in een aantal gerechten absoluut niet ontbreken. Het bekendste voorbeeld hiervan is misschien wel Lasagne alla Bolognese, maar ook bij Cannelloni zie je deze uit Frankrijk geleende saus vaak terugkomen.

Voor het maken van La Besciamella heb je de volgende ingrediënten nodig:

Deze hoeveelheden sluiten aan bij de hoeveelheid vulling die hierboven staat omschreven. Je kunt er daarom vanuit gaan dat op basis hiervan je ruimschoots voldoende hebt voor 4 personen. Dit zijn de stappen die je moet volgen.

Gebruik een pan met dikke bodem en smelt hierin de boter. Als de boter een mooie goud bruine kleur heeft, doe je ook de bloem in de pan. Roer de bloem met een garde flink door. Draai het vuur op laag en blijf de roux een paar minuten roeren, zodat de bloem langzaam gaar wordt. Doe je dit niet, dan krijgt de saus een melige smaak.

Vervolgens voeg je een grote hoeveelheid van de melk toe, maar nog niet alle melk. Blijf roeren met de garde totdat de Bechamelsaus langzaam dik wordt. Bepaal op basis van het resultaat hoeveel melk je nog wilt toevoegen. Monteer de saus zo, dat dit een mooi lopend geheel wordt. De laatste handeling is het op smaak brengen met peper, zeezout en nootmuskaat. De smaak is goed, als je de melk niet meer proeft.

Als de saus klaar is, breng je een laagje hiervan aan in een ovenschaal. Hierop leg je de gevulde pijpjes Cannelloni. Daarna breng je weer een laagje van de saus aan. Sluit de schaal af met een stukje aluminiumfolie en zet de schaal in de oven voor de duur van 15 minuten.

Na 15 minuten haal je de schaal uit de oven, breng je een lekkere laag Parmezaanse kaas aan en bak je de Cannelloni af voor de duur van nogmaals 15 minuten. Als de kaas er mooi goudbruin uitziet, dan weet je dat dit gerecht klaar is. Buon appetito!

Recept Cannelloni met tomatensaus

De tweede bereiding is natuurlijk met tomatensaus, deze combinatie mag natuurlijk niet ontbreken. Voor dit gerecht geldt natuurlijk ook weer dat je de pijpjes van de pasta vult met de vulling die hebt gemaakt aan de hand van het bovenstaande recept. Daarnaast maak je een heerlijke onvervalste Italiaanse tomatensaus.

De ingrediënten die je voor deze tomatensaus nodig hebt zijn als volgt:

Met deze hoeveelheden heb je wederom voldoende saus om voor 4 personen lekker te koken. Ook deze tomatensaus heb je binnen een handomdraai op tafel. Dit zijn de stappen die je dient te volgen voor het lekkerste resultaat.

Zet een koekenpan op het vuur en verwarm hierin de olijfolie. Als de olie warm is, doe je de fijn gesneden knoflook en ui in de pan. Fruit deze ingrediënten voor de duur van 2 tot 3 minuten. De smaken komen hierdoor lekker los.

Doe de gepelde tomaten in de pan en plet deze met een pollepel. Voor je ogen zie je hierdoor de tomatensaus ontstaan. Voeg de gekneusde blaadjes basilicum toe en breng de saus op smaak met wat peper en zeezout. Breng de saus tot aan het kookpunt, draai het vuur op zacht en laat vervolgens lekker pruttelen.

Proef na verloop van tijd of je tevreden bent over de smaak. Eventueel kun je nog wat zeezout toevoegen. De laatste handeling voor deze tomatensaus is dat je deze pureert met een staafmixer. Daarna kun je deze nog zeven, maar dit is echt alleen voor de liefhebbers.

Zodra de tomatensaus klaar is, zijn de handelingen weer vergelijkbaar met het vorige Cannelloni recept. Breng een laagje tomatensaus aan in een ovenschaal en leg hier de Cannelloni in. Schenk hier nog wat tomatensaus overheen en dek de schaal af met een stukje aluminiumfolie. Zet de schaal 15 minuten in de oven, haal de schaal eruit en bedek de Cannelloni met de geschaafde Parmezaanse kaas. Zet de schaal nogmaals in de oven en na 15 minuten is ook dit gerecht helemaal klaar. Buon appetito!