Campania

Italiaanse wijn - Campania

De regio Campania ligt in het zuiden van Italië en heeft Napoli als hoofdstad.  Deze regio heeft veel vulkanische bodems, invloeden van de Tyrreense Zee en is net als vele andere Italiaanse regio’s erg bergachtig. Kortom, prima mogelijkheden om kwalitatieve Italiaanse wijnen te produceren. Echter gaat het gerucht de ronde dat er in Campania relatief weinig Denominazione di Origine Controllata (DOC) wijnen zijn door toedoen van de mentaliteit van de ‘Napolitani’. Om de DOC-status te verkrijgen dienen er talloze formulieren te worden ingevuld en dit is natuurlijk helemaal niets voor de Napolitaan. Desalniettemin zijn er toch 3 wijnen waarvoor wel alle administratieve handelingen zijn verricht om aan de felbegeerde Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) status te voldoen, de allerhoogste status voor Italiaanse wijnen. Daarnaast zijn 17 wijnen uit Campania die het keurmerk DOC mogen dragen. De druif die veelal de hoofdrol vertolkt bij deze wijnen is is net als in Basilicata de Aglianico.

Taurasi DOCG

Taurasi DOCG wordt geproduceerd van de Aglianico druif en is van origine van Griekse afkomst zoals meerdere druiven in het zuiden van Italië. De productie van deze wijn vindt plaats in de omgeving van Avellino. En ondanks de lange geschiedenis van de Taurasi is dit vandaag de dag een zeer moderne wijn, die al sinds 1993 het DOCG-keurmerk heeft. De Taurasi wijnen worden gekenmerkt door een mooie structuur, een hoog zuurgehalte en veel tannine. Gerechten waar deze wijn goed mee is te combineren zijn gegrild vlees, wild en lam.

Greco di Tufo

Greco di Tufo (DOCG) is ook van origine van Griekse afkomst. Ten oosten van Napels ligt het plaatsje Tufo waar Greco di Tufo voornamelijk wordt geproduceerd. De naam van deze wijn is niet alleen te danken aan dit plaatsje, maar ook aan de grond waarop deze wordt verbouwd, namelijk tufsteen. In de provincie Avellino zijn slechts 8 dorpjes die de naam Greco di Tufo mogen claimen, waaronder dus vanzelfsprekend Tufo. De productie van deze Italiaanse wijn vindt plaats op 400 tot 500 meter hoogte op vulkanische gronden en doet het goed bij hogere temperatuurwisselingen. Greco di Tufo is een wijn die prima past bij gerechten waarin vis wel aanwezig is, maar niet te prominent.

Fiano di Avellino

Fiano di Avellino (DOCG) heeft haar naam te danken aan de druif Fiano. Deze druif heeft een zeer regionaal karakter, want buiten Campania en Puglia tref je deze druif sporadisch aan. Echter komt deze druif het beste tot haar recht in het gebied in en rondom Avellino. De invloed van de Apennijnen op het klimaat en de temperatuurwisselingen in combinatie met de vulkanisch gronden zijn ideaal voor de productie van Fiano de Avellino. De Fiano di Avellino doet het doorgaans erg goed in combinatie met vis en schelpen, maar ook met wit vlees en gevogelte.