Pesto maken

Pesto maken wordt al eeuwen gedaan. Het hoofdingrediënt van Pesto alla Genovese, basilicum, heeft een lange reis afgelegd voordat dit uiteindelijk in de Italiaanse regio Liguria belandde. De bewoners van Liguria hebben dit plantje direct omarmd en nooit meer losgelaten. Sterker nog er zijn zelfs wedstrijden waarin wordt bepaald wie de beste Pesto alla Genovese kan maken. Laten wij ons hier nog maar niet aan wagen, maar gewoon proberen om een lekkere pesto te maken. Pesto maken is eenvoudig, maar het is wel belangrijk om goede kwaliteit ingrediënten te gebruiken. Eigenlijk mogen deze alleen uit Liguria komen zoals het voor een echte Napolitaanse pizza alleen is toegestaan om alleen Napolitaanse ingrediënten te gebruiken. De volgende ingrediënten heb je in ieder geval nodig voor Pesto alla Genovese, waarbij het je niet wordt kwalijk genomen dat deze niet afkomstig zijn uit Liguria:

  • 100 gram basilicum
  • 2 tenen knoflook
  • 40 gram pijnboompitjes
  • 50 gram Parmigiano Reggiano
  • 50 gram Pecorino
  • Olijfolie Extra Vergine, officieel uit Liguria
  • Zeezout uit Liguria
  • Verse peper

Was de blaadjes basilicum en laat deze goed drogen, er mag geen drupje water meer op zitten. De blaadjes basilicum doe je in een vijzel en stamp je aan zodat de blaadjes klein en vochtig worden. Als dit het geval is, doe je ook de knoflook erbij en ga je verder met stampen. Beetje bij beetje wordt dit een smeuïg geheel. Als je tevreden bent over de substantie van de basilicum en knoflook, voeg je ook de pijnboompitten samen met de 2 soorten kaas erbij. Ga lekker verder met stampen om er voor te zorgen dat alle ingrediënten papperig worden. Zodra dit het geval is, is dit ook het moment om een beetje olijfolie in de vijzel te doen. Per persoon is het natuurlijk verschillend hoeveel olijfolie er in de pesto moet om tot een perfecte pesto te komen. Maar wat wel belangrijk is, is om het toevoegen van de olijfolie goed te doseren en niet te veel in 1 keer in de vijzel te doen. Over het algemeen is het eenvoudiger om wat extra olijfolie toe te voegen dan extra ingrediënten, tenzij je een grote voorraadkast hebt natuurlijk. Blijf in ieder geval goed proeven en als je tevreden bent over de dosering, is de pesto gereed om verder te gebruiken voor een lekker recept.

Mocht het nou zo zijn, dat je niet de beschikking hebt over een vijzel dan kun je ook een blender gebruiken. Ook hiervoor geldt de regel die zojuist is genoemd ten aanzien van de olijfolie. Doe voorzichtig, dit komt ten goede van het eindresultaat.

Buona Fortuna!