Pasta maken

Pasta maken ziet er altijd moeilijker uit dan het daadwerkelijk is, maar als je een klein beetje oefent, kun je binnen no time zelf lekkere verse pasta maken. Bijna alle pasta gerechten worden lekkerder door verse pasta te gebruiken, maar er is 1 uitzondering Pasta alla Carbonara dient altijd met gedroogde pasta te worden gemaakt. De bereidingswijze laat het niet toe om hierbij verse pasta te maken.

Maar goed, hoe maak je zelf verse pasta…? Een belangrijke regel welke geldt bij het maken van pasta is dat je 1 ei gebruikt op 100 gram meel. Eigenlijk zijn dit ook gelijk de 2 enige ingrediënten die je hiervoor nodig hebt. Wat je eventueel nog zou kunnen overwegen, is om een klein beetje zeezout te gebruiken en de elasticiteit van het deeg kan worden geoptimaliseerd met wat Extra Vergine olijfolie. Echter de basis bestaat dus simpelweg uit meel en ei. Met behulp van deze ingrediënten moet het mogelijk zijn om het deeg voor de pasta in 10 tot 15 minuutjes te bereiden.

De onderstaande 4 stappen moet je volgen om te komen tot eigengemaakte pasta:

  • Stap 1: meng de ingrediënten
  • Stap 2: kneed het deeg
  • Stap 3: laat het deeg rusten
  • Stap 4: bewerk het deeg tot de gewenste soort pasta

Begin met het mengen van de ingrediënten. Dit doe je door het deeg zo neer te leggen dat er in het midden een kuiltje ontstaat en aan de buitenkant randen vormen die dik genoeg zijn om het ei tegen te houden. Breek dan het ei en doe dit voorzichtig in het kuiltje. Zorg er natuurlijk voor dat het ei niet over de randen van het meel stroomt. Als dit is gelukt, roer je het ei langzaam door het meel. Werk van binnen naar buiten en meng steeds een beetje meer ei met het meel. Mocht het deeg iets te droog worden dan kun je altijd nog wat extra ei toevoegen of een beetje olijfolie. Met dit laatste moet je wel voorzichtig zijn. Indien het deeg plakkerig blijft, voeg je logischerwijs wat extra meel toe. Als het pastadeeg in orde is, kneed je het deeg in circa 10 minuutjes tot een mooi elastisch geheel. Verpak het deeg in plastic folie en laat ongeveer een half uurtje rusten. Op zich is dit niet noodzakelijk, maar ‘uitgeruste’ ingrediënten smaken vaak toch iets lekkerder. Nadat het deeg is uitgerust kun je het verder bewerken tot de gewenste soort pasta. Lange pasta zoals Tagliatelle en Pappardelle kun je gewoon rollen en snijden. Wil je lasagne of ravioli maken, gebruik dan een pastamachine.

Mocht je er nog niet uit zijn welke pasta je wil maken, neem dan een kijkje tussen tussen onze pasta recepten.

Buona Fortuna!