Piemonte

Italiaanse wijn - Piemonte

Piemonte, betekent letterlijk de voet van de bergen! Piemonte is na Sicilië de 2e regio qua oppervlakte en wordt beschouwd als de beste wijnregio van Italië. Ter introductie, Piemonte ligt in het uiterste noordwesten van Italië met Torino (Turijn) als hoofdstad. Ook deze regio is een enorm bergachtige regio, namelijk bijna de helft van de totale oppervlakte. Dit valt natuurlijk eenvoudig te verklaren door het feit dat Piemonte aan de Alpen grenst. Het resterende deel is overwegend heuvelachtig met enkele vlakke stukken.

In totaal heeft Piemonte op dit moment zeker 45 wijnen met het op een na hoogste Italiaanse keurmerk Denominazione di Origine Controllata (DOC) en 15 met het allerhoogste keurmerk DOCG, Denominazione di Origine Controlatta e Garantita. Deze kwaliteitswijnen nemen ongeveer 40% van de totale wijnproductie van de regio voor haar rekening. En hiermee is Piemonte de absolute koploper van Italië.  De enige regio’s die ook maar enigszins in de buurt komen zijn Toscane en Veneto. De wijnproductie in Piemonte wordt voor het overgrote deel voor de rekening genomen van doorgaans kleinschalige wijngaarden met een sterke focus op kwaliteit, zelfs tot aan het obsessieve toe. De belangrijkste druif welke voor de wijnproductie wordt gebruikt is de Nebbiolo, in totaal bijna 60% van de totale productie.

Nebbiolo

De Nebbiolo is de dragende kracht achter de 4 Denominazione di Origine Controllata e Garantita wijnen, namelijk de Barolo, Barbaresco, Roero en Grattinara. Verder gaat deze druif ook door het leven als Spanna in het noorden en oosten van Piemonte en wordt in dat deel van de regio gebruikt voor sowieso minimaal 10 Denominazione di Origine Controllata wijnen.

Barbera

Een andere druif welke zeker niet ongenoemd mag blijven is de Barbera. De belangrijkste wijnen die met deze druif worden geproduceerd zijn te vinden in de heuvels van Monferatto. Dit zijn de Barbera d’Asti, Barbera d’Alba en natuurlijk met dank aan de gelijknamige heuvels Barbera del Monferrato. Barbera levert klassieke Italiaanse wijnen met prachtige aroma’s van rozijnen en donkere kersen.

De witte wijnen van Piemonte

Ondanks dat Piemonte bekend staat als een echte rode wijn regio, worden er toch een aantal witte wijnen geproduceerd met een wereldwijde uitstraling. De eerste 2 zijn de populaire Moscato d’Asti en de mousserende Asti Spumante. Beide wijnen worden geproduceerd van de Moscato druif in de omgeving van Asti. De derde witte wijn die het waard is om te noemen is Gavi welke wordt gemaakt van Cortese. Cortese is een lokale samenstelling, maar wordt ook gebruikt in andere gebieden.