Molise

Italiaanse wijn - Molise

De bergachtige regio Molise is de jongste regio van Italië. Tot 1970 behoorde de regio tot Abruzzi e Molise en is sinds de afscheiding de op een na kleinste regio van het land na Valle d’Aosta. De ligging van Molise is in het zuiden van Italië aan de Adriatische kust, net iets boven Puglia. Al sinds 500 jaar voor Christus wordt er wijn geproduceerd, maar wordt eigenlijk nog altijd overschaduwd door ‘grote broer’ Abruzzo. Molise is weliswaar een zeer kleine regio, toch wordt er op jaarbasis 400.000 hectoliter wijn geproduceerd. Uiteindelijk biedt de regio sinds de jaren ’80 plaats voor 2 Denominazione di Origine Controllata (DOC) wijngebieden en tot op heden nog geen ruimte voor de hoogste Italiaanse kwalificatie Denominazione di Origine Controlatta e Garantita (DOCG). Dit is natuurlijk mede te wijten aan de  beperkte omvang van de regio. De 2 gebieden met het keurmerk DOC zijn Biferno en Pentro di Isernia. In beide gebieden worden zowel rode, witte, als rosé wijnen geproduceerd

Biferno

De provincie Campobasso is de thuishaven van Biferno en heeft als eerste in Molise de kwalificatie DOC gekregen op de voet gevolgd door Pentro di Isernia. Er zijn strenge richtlijnen verbonden aan de hoogtes waarop de druiven worden verbouwd. Voor de witte wijnen is dit maximaal 600 meter hoogte en voor de rode en rosé wijnen is dit maximaal 500 meter. De voornaamste druiven welke worden gebuikt zijn de Trebbiano Toscano voor de witte wijnen aangevuld met kleine hoeveelheden Bombino en Malvasia. Voor de rode en rosé wijnen is de dragende druif de Montepulciano met 65 tot 70%. Vaak worden deze aangevuld met Aglianico en soms ook met de witte  druif Trebbiano Toscano voor wat extra finese. Hoewel Biferno vergelijkbaar is met Pentro di Isernia verschillen deze Italiaanse wijnen qua zuurgehalte en ‘body’. Biferno zit iets lager in de zuren, maar heeft een stevigere body.

Pentro di Isernia

De wijnproductie van Pentro di Isernia vindt primair plaats op de heuvels van het noordelijke deel van Sannio en Sagnone. Net als in Biferno worden er in Pentro di Isernia biancos (wit), rosatos (rose) en rossos (rood) geproduceerd. Ook hier geldt dat de witte wijnen voor een groot deel uit Trebbiano Toscano bestaan, namelijk 60 tot 70%. Deze worden aangevuld met Bombino druiven. De rode en rosé wijnen combineren vaak Montepulciano en Sangiovese met elkaar.