Giorgio Locatelli is een bekende Italiaanse chef die een aantal jaar geleden een prachtig kookboek op de markt heeft gebracht, Made at Home. Wat dit kookboek onderscheid van veel andere kookboeken is het persoonlijke verhaal wat bij vrijwel alle recepten terugkomt. Zo neemt hij je mee naar zijn geboortestreek Piemonte, zijn huidige woonplaats Londen, maar…
Geplaatst op 9 januari 2021 door Tjerk Kleisma
Olijfolie van Di Lorenzetto. Soms heb je van die momentjes dat je je zelfs in Nederland even in Italië waant. De ene keer is dit in een Italiaans restaurant waar je een onvervalst Italiaans gerecht krijgt geserveerd. De andere keer is dit wanneer je een fles wijn opentrekt die je van je vakantiebestemming hebt meegenomen….
Geplaatst op 25 november 2020 door Tjerk Kleisma
Koken gaat onlosmakelijk samen met kookluchtjes. Zo ook in de Italiaanse keuken. Sommige luchtjes zijn lekker, andere daarentegen iets minder lekker. Persoonlijk vind ik het altijd heerlijk als er een pan uren op het vuur staat te pruttelen en dat het hele huis ruikt naar een heerlijke vleessaus of bijvoorbeeld Peposo. Dit laatste is een…
Geplaatst op 24 oktober 2018 door Tjerk Kleisma
Afgelopen week had ik weer contact met Ferdinand van ShopAlike.nl. Enige tijd geleden hadden we ook al contact en stelde hij mij de vraag, leg eens uit wat er allemaal bij komt kijken als je een Italiaanse diner voor vrienden organiseert? In het verlengde daarvan stelde hij mij nu de vraag ‘wat heb je nodig…
Geplaatst op 23 oktober 2018 door Tjerk Kleisma
Op mijn verlanglijstje stond al langere tijd een nieuwe braadpan. Een paar jaar geleden had ik al eens een nieuwe braadpan gekocht, maar in mijn opportunisme bleek deze in de dagelijkse praktijk echt gewoon te groot. Daarom wilde ik graag een kleinere variant waarmee het prettig werken is als je voor twee personen moet koken….
Geplaatst op 19 mei 2018 door Tjerk Kleisma
Deze week kreeg ik mijn nieuwste Italiaanse kookboek thuis gestuurd – Magiamo! van Antoinette Coops. Antoinette heeft in 2001 iets gedaan wat ik zelf ook nog steeds erg verleidelijk vind, namelijk naar Italië verhuizen. Als ware liefhebber van de Italiaanse keuken zie ik mijzelf al markten en winkeltjes bezoeken om daar vervolgens authentieke regionale gerechten…
Geplaatst op 5 mei 2018 door Tjerk Kleisma
Afgelopen week kwam ik met Ferdinand van ShopAlike.nl in contact. Op deze website vind je alles voor in de keuken en hij vroeg mij om de uitdaging aan te gaan om een artikel te schrijven over een typisch Italiaans diner en te omschrijven wat je daarvoor nodig hebt. Dit zijn natuurlijk altijd leuke vragen, want aan een…
Geplaatst op 23 april 2018 door Tjerk Kleisma
Afgelopen week plofte mijn nieuwste kookboek op de deurmat, Venetië. Dit kookboek is geschreven door Russell Norman die onder andere bekend is van de bestseller ‘Polpo‘. Ook uit dit kookboek blijkt eens te meer dat er geen echte Italiaanse keuken bestaat, maar dat alle 20 regio’s een eigen keuken hebben en dat er zelfs binnen…
Geplaatst op 14 april 2018 door Tjerk Kleisma
Kort geleden hoorde ik via via dat de beste pizza’s van Friesland in Pingjum zouden worden gemaakt. De hoogste tijd dus om op onderzoek uit te gaan. De zaterdag voorafgaand aan Pasen belden we om te reserveren en dat was maar goed ook, want op eerste Paasdag konden we alleen om 1800 uur terecht tot…
Geplaatst op 7 april 2018 door Tjerk Kleisma
Woensdag 7 maart was ik samen met 15 andere foodbloggers uitgenodigd voor een event wat helemaal in het teken stond van de JOYN tomaat. Als foodblogger van Italiaans eten was dit thema mij op het lijf geschreven. Tomaten zijn natuurlijk een van de eerste producten waaraan je denkt als je aan de Italiaans keuken denkt….
Geplaatst op 31 maart 2018 door Tjerk Kleisma
Als liefhebber van de Italiaanse keuken maak ik natuurlijk zo nu en dan zelf verse pasta. Die momenten zijn vaak in het weekend als ik er voldoende tijd voor heb. Geef je de pasta een beetje tijd en een beetje liefde, dan betaalt dit zich terug in de smaak en de versheid. Deze week kreeg ik…
Geplaatst op 6 februari 2018 door Tjerk Kleisma
Vanaf zaterdag zijn we in Maastricht geweest om Oud & Nieuw te vieren. De afgelopen jaren hebben we vaker de jaarwisseling gevierd op een andere plek, maar doorgaans was dit in Italië en niet in Nederland. Vorig jaar bijvoorbeeld stonden we nog af te tellen voor de Duomo in Milaan, dit jaar dus in Nederlands…
Geplaatst op 1 januari 2018 door Tjerk Kleisma