Basilicata

Italiaanse wijn - Basalicata

Basilicata staat vanuit het verleden ook wel bekend als Lucania en is 1 van de meest zuidelijk gelegen regio’s van Italië centraal onderin de ‘laars’. De regio ligt ingeklemd door Calabria in het westen, Puglia in het oosten en in het noordwesten door Campania. Basilicata is een zeer bergachtige regio, en daar waar geen bergen zijn, daar zijn wel heuvels. Slechts 8% van de totale oppervlakte van Basilicata kan worden omschreven als vlak. Een gevolg hiervan is dat landbouw en dus ook het verbouwen van druiven werkelijk topsport is. Dit blijkt ook uit de cijfers, de totale productie van de regio is 500.000 hectoliter en minder dan 3% heeft de kwalificatie Denominazione di Origine Controllata (DOC).

Het produceren van wijn kent in tegenstelling tot het centrale deel van Italië veel invloeden van de oude Grieken. Een van de belangrijkste wijngebieden is de Monte Vulture. De Monte Vulture is een zogenaamde stille vulkaan en ligt in het Noordwesten van Basilicata. De hellingen van deze vulkaan lenen zicht niet voor landbouw. Echter is deze rotsachtige ondergrond uitermate geschikt voor het verbouwen van de druif Aglianico. Deze druif dankt zijn naam ook aan de oude Grieken, in de oude Griekse tijd heette deze namelijk nog Ellenico. De Aglianico druif is dan weliswaar verreweg de bekendste van de regio, maar zeker niet de enige. Op basis van de druiven Moscato, Malvasia, Montepulciano, Sangiovese en Primitivo worden er ook aantal kwalitatieve Italiaanse wijnen geproduceerd volgens de iets minder strenge regelgeving Indicazione Geografica Tipica, IGT.

Aglianico del Vulture

Op de Monte Vulture wordt de Aglianico druif verbouwd. De wijn die van deze druif  wordt geproduceerd is de Aglianico del Vulture. Sinds 1971 is dit de enige wijn uit Basilicata met de op een na hoogste kwaliteitskeurmerk Denominazione di Origine Controllata (DOC). En sinds 2011 heeft deze wijn zelfs het allerhoogste kwaliteitskeurmerk Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG). Bovendien wordt de Aglianico del Vulture in Italië beschouwd als een van de beste wijnen van het land. Vaak wordt deze wijn daarom de Barolo van het zuiden genoemd en is 1 van de weinige Italiaanse wijnen die zich met deze wijn kan meten. De smaak van deze Italiaanse wijn laat zich doorgaans omschrijven als een volle wijn welke dikke strepen trekt over het glas met een complex karakter en een kruidige afdronk. De Aglianico del Vulture leent zich bij uitstek voor lamskoteletten, wild en stoofschotels.

Een leuke wetenswaardigheid is dat de overheid van Basilicata heeft laten uitzoeken wat de meest winstgevende agrarische activiteit is in de regio. En ja, je raadt het al… De productie van Aglianico del Vulture wijnen is meer winstgevend dan welke andere activiteit uit de regio. Zelfs winstgevender dan de enorme productie van olijfolie.