Lazio

Italiaanse wijn - Lazio

Lazio is een Italiaanse regio in het midden van het land en heeft als hoofdstad Rome. Ook Lazio heeft een ruime geschiedenis op het gebied van wijnproductie. Deze regio is overwegend vlak tot heuvelachtig en heeft in tegenstelling tot menige regio in Italië slechts zeer beperkt bergen binnen de regiogrenzen.

Net als vele andere Italiaanse wijnen zijn de wijnen uit Lazio van de oude wijnwereld. De vulkanische heuvels bieden een perfecte ondergrond voor het verbouwen van mooie aardse wijnen dankzij de vruchtbare en poreuze ondergrond. De vulkanische ondergrond van lava en tufsteen verstrekt de perfecte voeding voor de druiven, namelijk kalium. Deze ondergrond is met name geschikt voor de productie van witte wijnen. Daarnaast profiteert de wijnbouw in Lazio van de aanwezigheid van de Tyrreense Zee welke de omgeving voorziet een heerlijke koele zeebries.

In de hele regio Lazio komen meer van 200 soorten druiven voor en staat zoals verwacht op basis van de aanwezige condities voornamelijk bekend om haar witte wijnen. Van oudsher waren dit vaak vette, ronde wijnen, maar vandaag de dag worden er veelal lichte, droge wijnen geproduceerd. Rode wijnen worden ook wel gemaakt in Lazio, maar in veel mindere mate en is in kwaliteit niet vergelijkbaar met de witte wijnen. In totaal worden er in deze regio 26 wijnen met het keurmerk Denominazione di Origine Controlatta (DOC) gemaakt, de druiven die hier aan ten grondslag liggen zijn veelal de Trebbiano en de Malvasia. Slechts 1 wijn in Lazio is de trotse bezitter van het aller hoogste Italiaanse keurmerk Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG). Dit is de Cesanese del Piglio, opmerkelijk detail, dit is een rode wijn.

Cesanese del Piglio

Deze Italiaanse wijnen worden verbouwd in de heuvels ten zuiden van Rome rondom het plaatsje Piglio. Het beste wat Cesanese del Piglio te bieden heeft is Velletri, een robuuste rode wijn gemaakt van Sangiovese, Cesanese, Montepulciano, Merlot and Ciliegiolo. Al deze druiven geven een speciale eigenschap aan deze wijn. De Cesanese del Piglio wordt ook als Riserva geproduceerd. In 2008 promoveerde de Cesanese del Piglio van Denominazione di Origine Controlatta naar de fel begeerde kwalificatie Denominazione di Origine Controllata e Garantita. De gebieden die de naam Cesanese del Piglio mogen gebruiken zijn Piglio, Serrone, Acuto, Anagni en Paliano. Voorwaarde is wel dat bij de productie minimaal 90% Cesanese wordt gebruikt en dat het overige percentage afkomstig is van andere uit Lazio toegestane druiven.