Venkel recepten
Venkel heet in goed Italiaanse ‘finocchio’ en is in Italië een populaire groente die wordt gebruikt in veel venkel recepten. Wat voor meer Italiaanse groente recepten geldt, geldt ook zeker voor venkel recepten. Venkel recepten worden namelijk op de meest uiteenlopende manier bereid. Vaak zie je venkel in combinatie met een hoofdgerecht en wordt deze groente als bijgerecht geserveerd. Daarnaast zie dat venkel ook wordt gebruikt voor in salades, risotto en menig ander venkel recept. Op deze pagina ga je ongetwijfeld je eigen favoriete Italiaanse venkel recept vinden!
Kies je favoriete venkel recept
- Gegratineerde venkel
- Italiaanse venkel
- Italiaanse venkelsalade
- Pasta met venkelballetjes
- Risotto met venkel
- Venkel ovenschotel
- Venkelrisotto met worst
- Venkelsalade met sinaasappel, rozijnen en amandel
- Venkel uit de oven
Alles over venkel recepten
Venkel kom je tegen in de heel veel verschillende venkel recepten. Venkel wordt vaak gebruikt als bijgerecht bij vlees, maar nog vaker bij vis. Venkel heeft namelijk een uitgesproken anijsachtige smaak die perfect samen gaat met vrijwel ieder vis gerecht. Andere bekende voorbeelden waarbij venkel wordt geserveerd als ‘contorni’ zijn Italiaanse venkel met tomatensaus, venkelsalade en venkel uit de oven. Verder wordt deze groente ook regelmatig gebruikt voor in de risotto. Verder wordt venkelzaad veel gehanteerd om echte authentieke Italiaanse gehaktballetjes te maken voor in de pasta.
Het lekkerste venkel recept
Door de anijzige smaak van venkel is deze groente erg uitgesproken qua smaak. Zoals je inmiddels hebt kunnen lezen op deze pagina, kun je alle kanten op met venkel en per recept komt de karakteristieke smaak van de groente op een bepaalde manier tot zijn recht. Om je op weg te helpen te bepalen welk venkel recept je het meeste aanspreekt, nemen we alle Italiaanse venkel recepten met je door om de beste bereidingswijze te delen en de wijze waarop de smaak in deze gerechten terugkomt.
Venkel recepten uit de oven
Venkel is een perfecte groente om in de oven te bereiden. Door de harde textuur van deze groente, moet je deze wel enige tijd gunnen om in de oven te garen. Het grote voordeel hiervan is dat je de venkel dus ook voldoende tijd krijgt om alle smaken op te nemen die je hier vanuit je recept aan toevoegt. De meest eenvoudige bereiding is gewoon ‘venkel uit de oven’. In dit venkel recept bereid je de venkel in de oven met slechts een paar ingrediënten als toevoeging. En je raadt het ongetwijfeld al dit zijn olijfolie, zeezout en vers gemalen peper. Eventueel zou jij ook nog wat verse Italiaanse kruiden kunnen toevoegen voor nog meer smaak. Voor dit recept is het van belang dat je het groen en de harde kern eerst verwijderd. Vervolgens snijd je de overgebleven groente in mooie dunnen repen en nadat je deze hebt schoon gemaakt, leg je deze in een ovenschaal. Voeg vervolgens een beetje olijfolie toe, zodat alle venkel met een dun laagje is bedekt. Daarna gaat ook het zeezout en de peper erbij en kun je de venkel in ongeveer 40 minuten bereiden in een op 180 graden voorverwarmde oven.
Het tweede venkel recept uit de oven is een venkel ovenschotel. In principe lijkt de bereiding voor een groot deel op de bereiding van het venkel recept hierboven. De enige toevoeging die je doet zijn aardappelen en het vlees van verse worsten. De aardappelen schil je natuurlijk eerst even, daarna snijd je deze in kleine blokjes en schoon gespoeld gaan de aardappelen de ovenschaal in. De lekkerste verse worsten koop je doorgaans bij de slager, dus als je een goede slager in de buurt hebt zitten, dan moet je het zeker niet nalaten om deze hier te halen. Voor dit recept snijd je het velletje van de worsten open, zodat je daarna het vlees eruit kan halen. Leg de grove stukken worstvlees in de schaal bij de venkel en de aardappelen en dan herhaal je het ritueel met het toevoegen van olijfolie, zeezout en verse peper. Vervolgens weer ongeveer 40 minuten in de oven en ook dit venkel recept is klaar!
Venkel met tomatensaus
Het zou natuurlijk wel heel vreemd zijn als er in de Italiaanse keuken een venkel recept zou ontbreken waarbij deze groente wordt gecombineerd met een heerlijke tomatensaus. Dus… je wordt hier op je wenken bedient en bij deze dus ons recept voor echte Italiaanse venkel met tomatensaus als bijgerecht. Wat je hiervoor moet doen is als volgt. Verwarm een koekenpan en fruit een sjalotje en een teentje knoflook in wat olijfolie. Vervolgens doe je ook de fijngesneden venkel in de pan, uiteraard zonder harde kern en het groen. Bak de venkel kort mee en blus dan de inhoud van de pan af met de witte wijn. Laat de wijn enigszins inkoken en voeg dan de tomaten toe. Breng het geheel op smaak met vers gemalen peper en wat zeezout en laat de venkel met tomatensaus zachtjes pruttelen tot de venkel gaar is. Meestel duurt dit zo’n 15 toto 20 minuten. Vergeet niet om te proeven zodat je de smaak kan controleren. Als deze helemaal goed is, ben je klaar. En anders voeg je gewoon nog een beetje zeezout toe. Geniet van dit Italiaanse venkel recept!
Risotto recepten met venkel
Venkel is ook prima te gebruiken voor een lekker risotto recept. Dus liefhebbers van venkel en risotto opgelet! In het eerste recept bereid je de risotto en de venkel afzonderlijk van elkaar. Voordat je met de risotto begint, kook je de venkel namelijk in de bouillon die je later gebruikt voor de risotto. Hierdoor krijgt de venkel alvast een lekkere smaak en ook de bouillon proeft nu al naar venkel. Als de venkel gaar is, pureer je deze in een staafmixer tot een gladde puree. Vervolgens maak je de risotto. Voor wie het nog niet weet, hierbij de belangrijkste aspecten waaraan je moet denken bij het maken van risotto. Fruit een fijngesneden ui in boter. Na 2 tot 3 minuten doe je ook de risotto in de pan. Als het middelste witte puntje van de korrel zichtbaar is, blus je het geheel af met een glas witte wijn. Als de wijn is geabsorbeerd, schep je soeplepel voor soeplepel bouillon bij de risotto. Na 15 minuten is de risotto doorgaans nagenoeg gaar. Helemaal gaar is niet nodig, want de korrels zijn zo heet en vochtig, dat deze vanzelf verder garen tot een perfecte risotto. Roer daarna de venkelpuree door de risotto, zodat deze mooi gelijkmatig is verdeeld. Voeg nog een handje Parmezaanse kaas toe, wellicht nog wat peper en/of zeezout en ook dit venkel recept met risotto is ready to serve!
Risotto recept ‘numero due’ waarin venkel is verwerkt, heeft een iets afwijkende bereiding. In dit recept begin je met het bakken van het vlees van verse worsten. Net als bij de venkel ovenschotel haal je het vlees uit het velletje en dit bak je in grove stukken lekker bruin en knapperig. Ondertussen snijd je de venkel in mooie dunne ringen en zodra de ui in de pan gaat doe je ook de venkel in de pan. De smaak van de venkel kan hierdoor goed loskomen en je zult merken dat de smaak ook echt helemaal in de risotto trekt. Vervolgens herhaal je alle stappen ons eerste risotto recept. Je hoeft natuurlijk op het einde geen venkelpuree meer toe te voegen, maar voor de rest blijven alle stappen hetzelfde. Hiermee heb je twee lekkere venkel recepten voor de risotto; 1 vegetarische en 1 voor de carnivoren!
Het recept voor venkelsalade
Een echte Italiaanse venkelsalade is super en snel en bovendien op eenvoudige wijze te bereiden. Perfect dus voor iedereen die de smaak van venkel in al zijn eenvoud wil beleven. Dit venkel recept voor salade bestaat zoals veel Italiaanse recepten slechts uit een paar ingrediënten die samen goed tot hun recht komen. Allereerst heb je natuurlijk de smaak van de venkel, verder het zuurtje van het citroensap welke je gebruikt voor de dressing en tot slot het zoutje van de Parmezaanse kaas. Als je aan slag gaat met dit recept dan begin je met het prepareren van de venkel. Dit doe je door het groen weg te snijden en de harde kern te verwijderen. Vervolgens rasp je de venkel, zodat er mooie grove stukken venkel ontstaan. Daarna ga je aan de slag met de dressing. Hiervoor gebruik je wat citroensap en olijfolie. Nadat je deze twee ingrediënten hebt samengevoegd breng je deze op smaak met vers gemalen peper een wat zeezout. Doe de dressing beetje bij beetje over de venkel, zodat alle stukjes bedekt zijn met een mooi dun laagje. Rasp er tot slot wat groven stukken Parmezaanse kaas overheen en dit recept voor Italiaanse venkelsalade is helemaal klaar! Deze salade is een lekker venkel recept voor op een zomerse dag!
Pasta met venkelballetjes
Italianen zijn gek op venkel in combinatie met vlees. Een Italiaanse traditie die je veel tegenkomt is bijvoorbeeld venkelworstjes. Dit zijn verse worsten die worden bereid met venkelzaad. Een soortgelijke bereiding geldt voor pasta met venkelballetjes. Bij het bereiden van de gehaktballetjes voeg je fijn gestampt venkelzaad toe, waardoor de gehaktballetjes die speciale smaak krijgen die bij de combinatie vlees en venkel hoort. Voor de venkelballetjes ga je natuurlijk allereerst op zoek naar het lekkerste gehakt wat je kunt vinden. Een persoonlijke favoriet is kalfsgehakt van de slager. Kalfsvlees heeft doorgaans niet een uitgesproken smaak en kun je daardoor zelf kruiden en voorzien van de smaak die het beste bij je gerecht past. In dit geval dus met wat venkelzaad. Doe 4 flinke theelepels venkelzaad in een vijzel en stamp het zaad helemaal fijn. Verwarm wat olijfolie in een koekenpan en fruit hierin een fijn gesneden sjalot, een teen knoflook en het venkelzaad. Laat de smaken goed los komen en voeg dan een eetlepel tomatenpuree toe. Doe dit mengsel vervolgens bij het gehakt samen met een klein handje Parmezaanse kaas, zeezout en vers gemalen peper. Eventueel kun je ook nog een deel van een geklutst ei toevoegen samen met broodkruim of paneermeel. Draai eerst een venkelballetje en bak deze om te testen of de smaak goed is. Zodoende heb je nog de kans om smaak toe te voegen indien nodig. Als je tevreden bent draai je ook de andere balletjes.
Vervolgens ga je aan de slag met de tomatensaus die bij de pasta hoort. Hiervoor hanteer je natuurlijk de gebruikelijke stappen, maar het kan geen kwaad om voor een hoger venkelgehalte ook wat fijn gestampte venkelzaadjes in de saus te doen. Je begint hier gelijk mee bij het bakken van de sjalot en knoflook, dus eigenlijk net als bij de balletjes. Daarna gaan de gepelde tomaten in de pan, tomatenpuree, zeezout en vers gemalen peper. Zodra je een mooie saus hebt, leg je de balletjes hierin, zodat deze langzaam kunnen garen. Tot slot kook je de pasta. Dit doe je door eerst het water aan de kook te brengen, als het kookt een dikke eetlepel zeezout toe te voegen en pas daarna kook je de pasta ‘al dente’. Zorg ervoor dat de pasta nog bite heeft, want pasta die door en door gaar is, is gewoon niet lekker! Als je de pasta en de venkelballetjes met wat saus hebt samengevoegd is het tijd om aan te vallen!
Meer over venkel
Venkel is van oorsprong een groente uit Azië. De Oude Grieken en de Oude Egyptenaren gebruikten venkel in vroegere tijden als geneeskrachtig kruid. Via de Middeleeuws handelsroutes is venkel uiteindelijk ook in Europa aangekomen. Echter is deze groente pas laat voor het eerst in Nederland gesignaleerd. Dit was pas in de 18e eeuw. In Europa staat vooral Italië bekend als een ‘venkelland’. Per hoofd van de bevolking wordt in Italië gemiddeld 6 tot 7 kilo venkel gegeten per jaar. Enig idee hoeveel dit in Nederland per persoon per jaar is..? Slecht een paar onsjes…
Venkel snijden en bereiden
Venkel snijden is noodzakelijk voordat je de venkel gaat bereiden. Als eerste verwijder je het groene loof aan de uiteinden van de venkel. Daarna snijdt je de harde onderkant eraf en kun je eventueel ook de harde kern verwijderen. Als je venkel rauw wilt eten, is dit sterk aan te raden. Indien je de venkel verder bereidt, is dit niet perse vereist.
Vervolgens kun je de venkel in de gewenste grootte snijden. Het bereiden van venkel duurt slechts een paar minuten als je ervoor kiest om de venkel te koken. Kies je ervoor om venkel in de oven te bereiden dan duurt dit langer. Hou er rekening mee dat dit 20 tot 30 minuten duurt.
Venkel bewaren en invriezen
Venkel bewaren is geen enkel probleem. In de koelkast kun je de venkel een aantal dagen prima goed houden. Het lekkerste is natuurlijk om een verse venkel niet te lang te bewaren, zodat je maximaal kan genieten van de anijsachtige smaak.
Venkel invriezen kan natuurlijk ook. In dat geval kook je de venkel eerst kort en daarna kun je de venkel in een afgesloten verpakking invriezen. Als je ervoor kiest om de venkel in te vriezen en te bewaren, dan is de venkel een paar maanden houdbaar in het vriesvak.