Lasagne recepten

Alles over lasagne recepten

Lasagne is in Nederland bijna net zo populair als spaghetti en macaroni en om die reden zijn er dan ook veel verschillende lasagne recepten. Lasagne recepten zijn natuurlijk toch een bijzonder, want in tegenstelling tot andere soorten pasta gerechten worden deze altijd in de oven worden bereid. Het recept voor lasagne is ontstaan in hoofdstad van de Italiaanse regio Emilia-Romagna, namelijk Bologna. Lasagne alla Bolognese is wereldwijd bekend en dit lasagne recept is in Italië in een later stadium zelfs benoemd tot een nationaal gerecht.

De opbouw van het traditionele recept voor lasagne bestaat uit laagjes pasta welke worden opgevolgd door laagjes tomatensaus en bechamelsaus. De toplaag van dit recept bestaat uit Parmagiano Reggiano. Maar wat voor veel Italiaanse recepten geldt, geldt logischerwijs ook voor lasagne recepten. Hoewel het traditionele recept uit Bologna een nationaal recept is geworden, wordt in ieder gedeelte van Italië lasagne op een andere manier bereid. Vaak wordt er voor gekozen om de Parmagiano Reggiano te vervangen door Ricotta of Mozzarella. Ook worden er in veel lasagne recepten groenten toegevoegd zoals spinazie, courgette of aubergine.

Verse lasagne maken

In de supermarkt staat een overvloed aan lasagnebladen, maar eigenlijk is het veel leuker en bovendien veel lekkerder om zelf je eigen verse lasagnebladen te maken. De bereiding hiervan lijkt erg veel op het maken van verse pasta. Logischerwijs maak je het deeg voor de lasagne op dezelfde manier als voor pasta, namelijk met meel, eieren, zeezout en wat olijfolie. Nadat je het deeg voor de pasta even hebt laten rusten, verwerk je dit met de pastamachine tot mooie bladen welke makkelijk op het juiste formaat te snijden zijn. Daarna is het natuurlijk nog maar een koud kunstje om deze te verwerken tot een van die heerlijk lasagne recepten.

Voor het maken van een lekker lasagne recept voor 4 personen heb je het volgende nodig:

• 300 gram meel
• 3 eieren
• Een snufje zeezout
• Een klein beetje olijfolie

Leg het meel op een houten ondergrond in de vorm van een cirkel. Zorg ervoor dat de buitenkant van de cirkel een rand vormen. Als je de eieren breekt in het meel, moeten deze randen ervoor zorgen dat de eieren niet weglopen. Voeg verder een snufje zeezout en een klein beetje olijfolie toe. Als alle ingrediënten aanwezig zijn, roer je met je vingers van buiten naar binnen steeds een beetje extra meel door de eieren. Zorg ervoor dat je binnen 2 minuten een substantie hebt die kneedbaar is. Dit betekent dat het deeg niet te droog, maar ook zeker niet te vochtig mag zijn. Indien er overtollig meel is, kun je dit wegdoen. Kneed het deeg gedurende 10 minuten tot dat dit mooi elastisch is. Zodra het deeg gelijk terugveert als je erin drukt, dan is het voldoende gekneed. Wikkel het pastadeeg nu in een stukje vershoudfolie en laat dit ongeveer 20 minuten rusten in de koelkast.

Nadat het deeg voor de lasagne 20 minuten heeft gerust, kun je dit verder verwerken tot lasagnebladen. De meest eenvoudig manier hiervoor is het gebruik van een pastamachine. De moeilijke manier is door het deeg te rollen met een deegroller. Installeer de pastamachine op het aanrechtblad en bestrooi de rollers met wat meel. Snijd het deeg in 3 tot 4 stukken. Door het deeg in wat kleinere stukken te snijden, draai je dit eenvoudiger door de pastamachine. Zet de pastamachine op stand 0 (nul) en draai het deeg hier 5 keer doorheen. Het deeg voor de lasagne kan hierdoor wennen aan het feit dat dit verder wordt verwerkt. Daarna draai je het deeg standje voor standje tot aan standje 7 of 8. Dit is een perfecte dikte voor je lasagnebladen. Snijd de bladen tot slot tot de gewenste lengte en je hebt heerlijke verse lasagne voor een van je lasagne recepten.

Recept Lasagne Bolognese

Het bereiden van een klassiek Lasagne Bolognese lijkt ontzettend veel op de traditionele bereiding van Ragu alla Bolognese. Voor het bereiden van dit recept voor 4 personen heb je de volgende ingrediënten nodig:

• Verse lasagnebladen
• Boter
• 1 wortel
• 1 ui
• 1 stengel bleekselderij
• 100 gram pancetta
• 250 gram kalfsgehakt
• 250 gram varkensgehakt
• 250 milliliter runderbouillon
• 250 milliliter rode wijn
• 3 eetlepels tomatenpuree
• Zeezout
• Vers gemalen peper
• Parmigiano Reggiano
• Bechamelsaus

Verwarm de boter in een koekenpan en als de boter heet is, doe je de pancetta in de pan. Bak de pancetta ongeveer 5 minuten uit, zodat dit lekker knapperig wordt. Vervolgens doe je ook de 2 soorten gehakt in de pan. Bak het gehakt mooi bruin en zorg ervoor dat dit net zo knapperig wordt als de pancetta. Als dit het geval is, doe je ook de gesneden wortel, bleekselderij en ui in de pan. Bak deze ingrediënten 5 minuten mee, zodat de smaken goed los komen. Daarna doe je de bouillon, wijn en tomatenpuree in de pan. Voeg gelijk peper en zeezout toe en laat de Bolognese saus nu 2 tot 3 uur lekker sudderen.

Terwijl de saus voor dit recept voor dit recept op het vuur staat, kom je natuurlijk regelmatig controleren hoe het gaat en om in de pan te roeren. Als de saus na 2 uur nog veel vocht bevat, kun je ervoor kiezen om de saus voor dit lasagne recept in te laten koken zonder de deksel op de pan. Als je tevreden bent over de dikte van de saus, verwarm je ook de bechamelsaus. Het is nu tijd om de lasagne te bouwen. Vet een ovenschaal in en doe eerste een laagje Bolognese saus in de pan. Daarop leg je je vers gemaakte lasagnebladen. Herhaal dit principe tot de schaal tot aan de top is gevuld. Vergeet overigens niet om 2 keer een laagje bechamelsaus tussen de lagen lasagne te doen. Maak dit recept af door een heerlijke laag met Parmigiano Reggiano aan te brengen. Zet de schaal lasagne nu 20 tot 25 minuten in de oven en dit lekkere recept voor traditionele Lasagne Bolognese is helemaal klaar. Buon appetito!

Het lekkerste lasagne recept

Na het lezen van deze pagina weet je dat bekendste lasagne recept oorspronkelijk uit Bologna komt, hoe je verse lasagne maken kan en wat het originele recept is voor Lasagne alla Bolognese. Maar wat is nou het lekkerste lasagne recept, aangezien je lasagne op veel verschillende manieren kan bereiden. Dit is natuurlijk per persoon verschillend want er schijnt ook een gezegde te zijn dat er over smaak niet valt te twisten.

Lasagne Quattro Formaggi

Lasagne wordt doorgaans gemaakt op basis van een tomatensaus en ziet er daardoor vrijwel altijd hetzelfde uit. Maar naast de gebruikelijke recepten met tomatensaus zijn er ook recepten waarbij de rode saus wordt vervangen door een lasagnesaus met een andere kleur. Het recept voor lasagne met witte saus is een variant op het gebruikelijke gerecht met tomatensaus waarbij deze saus wordt vervangen door een lichte bechamelsaus. De bechamelsaus wordt in dit geval gemaakt met een grotere hoeveelheid melk en in verhouding minder bloem. Deze bechamelsaus kan verder op smaak worden gebracht met verschillende soorten kaas. Een bekende versie van lasagne op basis van een witte saus is Lasagne Quattro Formaggi.

Parmigiana di Melanzane

Een ander super bekend en bovendien super smaakvol lasagne recept is Parmigiana di Melanzane. Dit lasagne gerecht is een ware klassieker in de Italiaanse keuken. In dit recept worden de lasagnebladen vervangen door aubergine. Het woord Melanzane betekent namelijk in het Nederlands aubergine. De aubergine wordt eerst gebakken en op smaak gebracht in de pan. De gebakken aubergine wordt daarna als laagjes aangebracht in plaats van de lasagnebladen. Tussen de lagen worden grote hoeveelheden Parmezaanse kaas en mozzarella aangebracht waardoor dit lasagne recept met recht de naam Parmigiana di Melanzane mag dragen.

Lasagne met witte saus

De witte saus hoeft natuurlijk niet perse op smaak te worden gebracht met kaas, maar smaakt ook prima als deze goed is gekruid met zeezout, vers gemalen peper en nootmuskaat. Als je een lasagne recept wilt maken op basis van een dergelijke lichte bechamelsaus, dan kun je natuurlijk ook gewoon een aantal extra ingrediënten toevoegen. Het toevoegen van gebakken spekjes en prei is bijvoorbeeld een hele lekkere aanvulling voor een lasagne recept met witte saus. En in plaats van aubergine kun je er ook gewoon voor kiezen om courgette te gebruiken. Eventueel kun je er natuurlijk ook voor kiezen om lasagne te maken op basis van verschillende soorten groente zoals aubergine, courgette en paprika. Ook met een witte saus kun je dus de lekkerste en meest uiteenlopende ovengerechten maken.

Lasagne met pesto

Pesto is natuurlijk een super populair product uit de Italiaanse keuken. Daarom zou het eigenlijk heel onlogisch zijn als er ook niet een lasagne recept is met pesto in de hoofdrol. Lasagne recepten met pesto worden in eerste instantie ook gemaakt op basis van een bechamelsaus. Als de bechamelsaus helemaal gaar is, kun je de pesto gewoon door de bechamelsaus roeren, zodat er een mooie groene pestosaus ontstaat. Daarna wijkt dit recept niet af van andere lasagne recepten. Laagje voor laagje bouw je het gerecht helemaal op in een ovenschaal. De bovenste laag is natuurlijk een heerlijke toplaag van Parmigiano Reggiano. En ook dit is natuurlijk niet vreemd, want zo’n heerlijke kaaslaag maakt natuurlijk ieder lasagne recept helemaal af.

Lasagne recepten met groente

Natuurlijk zijn er nog veel meer lasagne recepten, want zoals je inmiddels weet valt op talloze wijzen te variëren. Naast de gerechten die zijn gebaseerd op witte saus, zijn er natuurlijk ook veel gerechten op basis van een onvervalst pastasaus met tomaat in de hoofdrol. Hierbij kun je denken aan lasagne met spinazie, lasagne met aubergine, lasagne met gehaktballetjes en/of met Gorgonzola. Lasagne met aubergine is eigenlijk een combinatie van het normale recept en het recept voor Parmigiana di Melanzane. In dit gerecht worden de lasagnebladen niet vervangen door de aubergine, maar de aubergine wordt extra aan de inhoud van de ovenschaal toegevoegd. Hierbij is het wel belangrijk om de aubergine eerst goed vocht te laten lekken en daarna helemaal bruin te bakken. Hierdoor krijg je niet alleen de lekkerste smaak, maar bovendien voorkom je dat dit lasagne gerecht heel vochtig wordt. Aubergine laat namelijk erg veel vocht los. Eigenlijk geldt dit zelfde voor de spinazie. Als je het recept maakt  met spinazie moet je de spinazie eerst apart klaar maken en op smaak brengen. Vervolgens knijp je echt al het vocht uit de spinazie, want anders heeft dit hetzelfde effect als aubergine. Daarna kun je ervoor kiezen om de spinazie heel fijn te snijden en dan toe te voegen aan de pastasaus, maar je kunt dit ook doen zonder de spinazie te snijden.

Lasagne met Gorgonzola

Een ander favoriet lasagne recept is lasagne met Gorgonzola. In dit recept kun je de Gorgonzola op twee verschillende manieren gebruiken. Wat erg lekker is, is om een deel van de Gorgonzola te laten smelten in de lasagnesaus. De Gorgonzola moet je eigenlijk beetje bij beetje in de saus smelten om tot de perfecte balans te komen. Doe niet in een keer alle kaas in de saus, want hiermee loop je het risico dat de saus een veel te sterke smaak krijgt. De tweede manier om de Gorgonzola te gebruiken is door de kaas in kleine blokjes te snijden en deze tussen de laagjes in te leggen. Hierdoor ervaar je die lekkere smaak van de Gorgonzola bij vrijwel iedere hap die je neemt.

Lasagne met gehaktballetjes

Lasagne met gehaktballetjes is misschien wel het meest bijzondere gerechten van alle lasagne recepten. Dit recept wordt in Italië Lasagne alla Napoletana genoemd, maar staat ook wel bekend als Lasagne alla Napoletana di Carnevalesca. Deze laatste benaming verklapt eigen gelijk waarom dit zo’n speciaal recept is. Dit gerecht wordt eigenlijk alleen gemaakt als het carnaval is in Napoli. De gehaktballetjes die worden gebruikt zijn doorgaans zo’n twee centimeter dik en worden tussen de lasagnebladen ingelegd. Tussen de gehaktballetjes wordt altijd wat ruimte open gelaten, zodat de lasagne extra kan worden opgevuld met verschillende soorten kaas. De gehaktballetjes en de kaas zorgen ervoor dat dit met recht een lasagne recept is voor het carnaval.

Maar als je ons persoonlijk de vraag stelt ‘wat is het lekkerste lasagne recept?’, dan blijft toch het traditionele gerecht op basis van tomatensaus of een Ragu toch onze favoriet. En waarom dit dan ons favoriete lasagne recept is… Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar de combinatie van een goede vleessaus aangevuld met een lichte bechamelsaus en een mooie krokante kaaslaag van Parmigiano Reggiano smaakt gewoon onovertroffen. Misschien dat daarom het recept voor Lasagne Bolognese wereldwijd het meest bekende en meest gegeten lasagne recept is.