Salade recepten

Alles over Italiaanse salade recepten

Recepten voor salade worden eigenlijk het meest gemaakt als contorni tijdens het diner, maar ook tijdens de lunch is een Italiaanse salade populair. Zoals zo vaak in de Italiaanse keuken is ook een typische Italiaanse salade een salade waarbij verse ingrediënten op een zo puur mogelijk wijze worden gebruikt. Eenvoud staat bij veel Italiaanse recepten centraal en dit geldt ook voor salade recepten.

Het beste voorbeeld van Italiaanse eenvoud in een salade recept is natuurlijk de Insalata Caprese. De Insalata Caprese kennen wij in Nederland als de Salade Caprese. Eigenlijk bestaat de Salade Caprese maar uit drie ingrediënten, namelijk tomaat, mozzarella en basilicum. Vaak wordt hier nog wel olijfolie aan toegevoegd en soms ook een klein beetje balsamico, vers gemalen peper en wat zeezout. Ondanks dat de Salade Caprese maar uit een beperkt aantal ingrediënten bestaat en super eenvoudig te bereiden is komen alle ingrediënten volledig tot recht en is het effect een heerlijke frisse smaakexplosie in je mond bij ieder hapje.

Verder worden Italiaanse salades gekenmerkt door het gebruik van citrusvruchten zoals citroen, sinaasappel en grapefruit. Citroen wordt vaak gebruikt om een lekkere dressing te maken samen met wat olijfolie. Sinaasappel en grapefruit daarentegen worden vaak in partjes gesneden en aan de salade toegevoegd. Een andere smaakmaker die veel wordt gebruikt is ansjovis als zoute tegenhanger van al dat frisse geweld.

Salade recepten uit Italië worden verder vaak bereid rondom specifieke ingrediënten. Naast de hierboven genoemde vruchten wordt er vaak fruit gebruikt. Bovendien kom je ook veel salades waarin vlees, vis of schaaldieren een hoofdrol op zich nemen. Ook kaas wordt met zeer grote regelmaat aan salade toegevoegd als smaakmaker, maar ook als hoofdrolspeler.

Meer over Italiaanse salade recepten

Zoals je hebt kunnen lezen, bestaan en super veel mogelijkheden om een lekkere salade te maken en hiervoor zijn veel verschillende salade recepten. Maar wat wij op deze pagina nog niet eerder hebben benoemd zijn de salades met pasta. Een koude pastasalade is een perfect recept voor tijdens de lunch op een warme zomerse dag, maar ook als tussendoortje is dit erg lekker.

Bij een koude pastasalade is het vooral van belang dat de pasta perfect al dente is gekookt in voldoende gezouten water. Bij het koken van pasta hoef je namelijk vooral niet zuinig te zijn met het toevoegen van zeezout. Een bekende Italiaanse chef heeft wel eens gezegd dat het kookwater van de pasta net zo zout moet proeven als de zee. Dus wat doen wij hier op het hoofdkwartier van AllesOverItaliaansEten.nl bij het koken van pasta? Ja, juist, het kookwater ook proeven. Als het kookwater zout genoeg is, dan proef je dit in de pasta. Vanzelfsprekend wordt de pasta zelf ook geproefd voordat deze wordt afgegoten. En wat voor een gewoon pasta recept geldt, geldt ook voor een pastasalade recept. Deze salade recepten smaken gewoon lekkerder als de pasta op de juiste manier is bereid.

Een koude pastasalade kun je overigens op verschillende manieren bereiden. Het eerste recept wat wij doornemen is eigenlijk het meest simpele salade recept wat er waarschijnlijk is, maar omdat deze salade zo lekker smaakt, beginnen wij natuurlijk hiermee. Dit salade recept is gebaseerd op de lekkerste ingrediënten die de Italiaanse keuken heeft te bieden namelijk tomaat, basilicum en Mozzarella di Bufala. En het fijne aan dit recept is dat het enige wat je met deze ingrediënten hoeft te doen is deze snijden en in het geval van de blaadjes basilicum te scheuren. Hoe makkelijk wil je het hebben..? Verder dien je een dressing te maken van wat olijfolie, een klein beetje citroensap en nog een heel klein beetje peper en zeezout. Zodra je deze afzonderlijke onderdelen bij elkaar voegt, ontstaat er gelijk een heerlijke koude pastasalade. En veel simpelere salade recepten dan dit recept zijn er bijna niet te vinden.

Koude pastasalade met pesto

Als de bovenstaande koude pastasalade je te eenvoudig in de oren klinkt, dan kun je natuurlijk ook een pastasalade met pesto maken. Voor dit salade recept moet je echt aan de bak, want de pesto maak je natuurlijk gewoon zelf. Helemaal vers en wel zo lekker. Voor het koken van de pasta houd je natuurlijk de richtlijnen aan die wij hierboven hebben besproken. Nog wel een klein trucje, zodra je de pasta hebt afgegoten, spoel je de pasta gelijk af met koud water. Hiermee voorkom je dat de pasta klef wordt en dat deze niet langzaam verder gaart.

Dan de pesto. Voor het bereiden van de pesto kun je het recept volgen voor Pesto alla Genovese, dit is de traditionele groene pesto op basis van basilicum. De ingrediënten die je hiervoor nodig hebt zijn basilicum, knoflook, pijnboompitten, Parmigiano Reggiano (kaas), olijfolie en peper en zeezout.

Voor het maken van dit onderdeel van de pastasalade vijzel je een voor een alle ingrediënten. Je begint met de basilicum, dan voeg je de knoflook toe, vervolgens de pijnboompitten en je eindigt met de kaas. Voor dit salade recept is het aan te raden om lekker wat olijfolie toe te voegen, aangezien het lekker is om een wat vloeibaardere pesto met de pasta te combineren. Tot slot voeg je nog wat zeezout en vers gemalen peper toe naar smaak.

Om deze salade helemaal af te maken, roer je eerst de pesto door de pasta. Verder is het altijd leuk om wat ingrediënten te laten zien in de salade waarvan je ook de pesto hebt gemaakt. Hierbij kun je denken aan wat blaadjes basilicum, pijnboompitten en wat grof geschaafde Parmigiano Reggiano. Natuurlijk kun je ook rucola en kleine cherrytomaatjes toevoegen. De salade krijgt hierdoor een lekkere frisse smaak, wat meer bite en bovendien meer verschillende texturen. Dit maakt dit salade recept met pesto tot een echte aanrader waar je lekker van kan genieten op een zonnige dag.

Salade recepten met groente

Italiaanse salade recepten kun je natuurlijk ook helemaal baseren op een specifieke groente. En Italianen zouden geen Italianen zijn als deze daar lekker mee zouden experimenteren. Daardoor zie je in Italië veel verschillende groenten terug komen in salade recepten. Groenten waar je dan aan moet denken zijn courgette, venkel, witlof, paprika, spinazie en nog heel veel meer. Een persoonlijke favoriet zijn de salade recepten met spinazie welke worden gecombineerd met vlees zoals gebakken salami en koude truffelsalami, errug lekker!