Italiaanse wijnen

Italiaanse wijnen

Italiaanse wijnen zijn wereldwijd bekend hebben een geschiedenis die duizenden jaren terug gaat. Door de eeuwen heen hebben de Oude Grieken, de Etrusken en de Oude Romeinen allemaal een stempel weten te drukken op de huidige wijncultuur van Italië. Qua wijnproductie vormt Italië samen met Frankrijk en Spanje de top 3 van wijn producerende landen in de wereld. De export van Italiaanse wijnen is voor een groot deel gericht en afhankelijk van Groot-Brittannië, Duitsland en de Verenigde Staten.

De omstandigheden in Italie zijn perfect voor het produceren van wijn. De overvloed aan Mediterraanse zon, welke wordt gereguleerd door de koele invloeden vanuit de bergen en de briesjes vanaf de Tyrreense, de Adriatische en de Ionische Zee scheppen perfecte omstandigheden.

Deze klimatologische omstandigheden worden bovendien aangevuld met verschillende terreinen waar de wijnproductie plaatsvindt, denk hierbij aan kustlijnen, heuvels en bergen. Het bijzonder aan Italiaanse wijnen is dat Italië in totaal 20 regio’s heeft en iedere regio produceert ook werkelijk wijn. Wel is het natuurlijk zo dat iedere regio in zijn eigen specifieke karaktereigenschappen heeft en verschilt het aanwezige klimaat per regio. Hierdoor heeft Italië een groter en diverser wijnaanbod dan ieder andere land.

Veel van deze wijnen zijn gedefinieerd, geclassificeerd en beschermd via het ‘Italiaanse wijnen classificatiesysteem’. Dit systeem moet worden gezien als de autoriteit welke bepaald of een wijn Denominazione di Origine Controlata e Garantita (DOCG) mag worden genoemd of Denominazione di Origine Controlata (DOC) of Indicazione Geografica Tipica (IGT).

In totaal zijn er meer dan 330 DOC, 70 DOCG en 120 IGT wijnen die via dit systeem worden beschermd. Bovendien zijn er in Italië meer dan 2000 soorten druiven. Pas laat in de 2oste eeuw zijn er enkele buitenlandse druiven in Italië geland. Dit zijn met namen de Franse druivensoorten Cabernet Sauvignon en Merlot. In Toscane worden deze druivensoorten veel gebruikt voor de zogenaamde Super Tuscans. In Noord-Italië zie je de Sauvignon Blanc met enige regelmaat terugkomen.

De 20 Italiaanse regio’s verschillen dan per regio en hebben allen een eigen manier van wijn produceren, toch is het enigszins mogelijk deze regio’s te categoriseren. In het noordoosten van Italië vind je de zogenaamde ‘Tre Venezi’ Veneto, Trentino-Alto Adige en Friuli-Venezia Giulia. Deze regio’s staan bekend om een vooruitstrevende manier van wijn maken op basis van de meest geavanceerde technologische mogelijkheden. Bovendien zijn de 2 beste wijnscholen van Italie te vinden in dit gebied, San Michele Aldige in Trentino en Conegliano in Veneto.

In het noorden en noordwesten van Italie tref je 5 regio’s, dit zijn Lombardije, Emilia-Romagna, Piemonte, Liguria en Valle d’Aosta. Samen vertegenwoordigen deze 5 regio’s 20% van de totale Italiaanse wijnproductie en 30% van alle DOC gekwalificeerde wijnen. Bovendien biedt Piemonte huis aan wat vermoedelijk Italie haar beste wijn is, de Barolo van de Nebbiolo druif.

In het midden van Italie bevinden zich Toscane, Lazio, Umbrie, Le Marche, Abruzzo en Molise. Deze 6 regio’s produceren gezamenlijk iets minder dan 25% van de totale Italiaanse wijnproductie. Daar staat echter wel tegenover dat meer dan een derde hiervan een DOC of een DOCG gekwalificeerde wijn is. Bekende druiven die in deze omgeving worden gebruikt zijn Sangiovese en Montepulciano voor de rode wijnen.

In het zuiden van de Italië tref je in totaal 6 regio’s welke goed zijn ongeveer 40% van de totale wijnproductie van Italië. Opmerkelijk wel is dat van deze grote hoeveelheid er slecht een zeer beperkt deel geclassificeerd is als DOC of DOCG, dit is slechts 7%.

Deze regio’s in Zuid-Italië zijn Campania, Basilicata, Puglia Calabria en de eilanden Sardegna en Sicilia. Het zuiden van het vaste land heeft 1 druivensoort die kan wedijveren met de echte toppers uit het midden en het noorden, dit is de Aglianico. Met name de Aglianico del Vulture is een absolute top wijn en wordt ook wel de Barolo van het zuiden genoemd.

Een deel van al deze lekkere Italiaanse wijnen kun je online ook gewoon verkrijgen, hiervoor hoef je niet speciaal naar Italië.