Emilia-Romagna

Italiaanse wijn - Emilia-Romagna

Emilia-Romagna is een regio in het noorden van Italië met als hoofdstad Bologna. Bologna is de culinaire hoofdstad van Italië en wordt ook wel La Grassa of La Rossa genoemd, vanwege respectievelijk haar ‘dikke’ keuken en rode daakjes. Deze regio is een van de meest vlakke en hierdoor een van de dichtst bevolkte regio’s van het land met een goed economisch klimaat. De keuken van Emilia-Romagna staat bovendien bekend als een van de beste van het land. Al met al dus helemaal geen verkeerde regio. De historie van Emilia-Romagna op het gebied van het produceren van Italiaanse wijnen gaat terug tot 7 eeuwen voor Christus. De regio wordt daarmee beschouwd als een van de oudste wijnregio’s.

15% van de totale wijnproductie in Emilia-Romagna heeft het keurmerk Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) of Denominazione di Origine Controllata (DOC). Om een beeld te scheppen in Puglia en Sicilia voldoet ongeveer 4% aan deze standaard en in Veneto is dit 25%. In totaal zijn er in deze regio 2 DOCG-wijnen, te weten de Albana di Romagna en de Colli Bolognesi Classico Pignoletto. Verder zijn er 22 wijnen van DOC-niveau. Hiervan is de Lambrusco misschien wel de bekendste wijn van de regio, zo niet van het hele land.

Albana di Romagna

De Albana di Romagna wijnen waren de eerste witte wijnen in de regio Emilia-Romagna met het hoogste Italiaanse keurmerk DOCG, namelijk sinds 1987. Echter is dit niet geheel onbetwist. De algemene opinie vindt niet dat deze Italiaanse wijnen het hoogste Italiaanse keurmerk verdienen, enerzijds vanwege de smaak, anderzijds vanwege het aantal hectare waar het op wordt verbouwd. Deze Italiaanse wijnen worden geproduceerd van druiven die verbouwd worden op een te groot oppervlak. Dit is doorgaans alleen besteed aan wijnen van een lagere kwaliteit, in ieder geval zeker niet aan een wijn met de kwalificatie DOCG.

De productie van Albana di Romagna is voornamelijk geconcentreerd in Spungone Romagnolo. Deze omgeving biedt de Albana druif alle faciliteiten om tot volle wasdom te komen; een rotsige en kalkige bodem, het hete Mediterraanse klimaat en een verkoelende bries vanaf de Adriatische Zee. De Albana di Romagna wijnen worden in een grote variëteit gemaakt en zijn hierdoor niet per definitie geschikt om te combineren met een specifiek gerecht of  product.

Colli Bolognesi Classico Pignoletto

De Colli Bolognesi Classico Pignoletto wijnen waren na de Albana di Romagna de tweede en tevens laatste wijn van Emilia-Romagna met de status DOCG. De lange naam verraadt al dat lang niet alle Colli Bolognesi en zelfs niet alle Colli Bolognesi Classico voldoen aan de hoge eisen die hieraan worden gesteld. Alleen de wijnen uit Pignoletto mogen dit keurmerk dragen. De Colli Bolognesi Classico Pignoletto wijnen bevatten minimaal 95% en vaak zelfs 100% Pignoletto. Deze wijnen doen het erg goed met wit vlees, vis of kazen.